OPG Cafuk - Čuvari sjemena Varaždinskog zelja te proizvođači krumpira i bučinog ulja sa zaštitnom markicom EU

OPG Cafuk - Čuvari sjemena Varaždinskog zelja te proizvođači krumpira i bučinog ulja sa zaštitnom markicom EU
U OPG-u Jurice Cafuka u Domitrovcu, Glavna ulica 27, članove Zbora turističkih novinara Hrvatskog novinarskog duštva dočekala je Marija Cafuk, dugogodišnja glavna promotorica obiteljske proizvodnje i tradicije čuvanja sjemena Varaždinskog zelja koje je zahvaljujući trudu i nastojanjima njezine obitelji uvršteno ne samo na Nacionalnu nego i na Europsku sortnu listu.
OPG Cafuk  proizvođač je i krumpira i bučinog ulja sa zaštitnom markicom EU, no, na svoje su zelje posebno ponosni kao na dio vlastitog i šireg vidovečkog identiteta, pa Marija kaže - Često naglašavam da bez zelja nema veselja, jer je baš ono hranilo generacije Vidovčana. Njegov uzgoj bio je važan izvor prihoda, zahvaljujući kojem je prosperirao cijeli vidovečki kraj.
Pa iako se u poljoprivredi radi od jutra do sutra, ako vam je poljoprivreda na srcu, onda je sve nekako lakše. Odlučili smo s našom tradicijom upoznavati i mlade i podučavati ih pa tako na OPG dolaze djeca već od vrtićke dobi da bi zasadili svoje zelje i pratili ga kako raste, kako se gazi i kiseli, a onda i kušali na svojim tanjurima i to se pokazalo kao uzbudljiva aktivnost koju su djeca rado prihvatila. Sretni smo svi jer tradicija se mora nastaviti.
 
  
 
 
U Domitrovcu je i Etno kuća koju je europskim sredstvima uredila Općina Vidovec pa je nas turističke novinare tu dočekala i Emina Ljubek u ime Općine, te nas upoznala s aktivnostima koje se u njoj provode, jer etno kuća je ovdje poput društvenog doma.A Marija Cafuk, nakon priče o uzgoju zelja spomenula je i najveću vidovečku manifestaciju - Zeljarijadu za koju OPG Cafuk svake godine posebno uzgoji i nakiseli zelje već u rujnu kako bi krajem listopada bilo spremno za izradu mega-sarme koja je prije nekoliko godina ušla u Guinessovu knjigu rekorda - a 2022. godine bila je i gotovo upola duža od one rekordne.
 
 
Megasarma i njezini sastojci
 
Uz desetak članova Udruge kuhara Varaždinske županije i dvoje kolega iz Podravke, sarmu je prošle godine pripremalo i 30-ak učenika iz Gospodarske škole Varaždin te Srednje škole Arboretum Opeka Marčan. Za pripremu te mega-sarme bilo je potrebno oko dvije tone Varaždinskog zelja ili oko 22 tisuće listova zelja s imanja obitelji Cafuk, oko 800 kilograma svježeg mesa, junetine i svinjetine, 300 kilograma sušenog mesa, 200 kilograma kuhane riže, 1.000 jaja, 70 kilograma luka, dva kilograma češnjaka i drugi sastojci. Zeljarijada je popularna i zbog popratnog programa i smotre folklora, a zanimljivo je da sama sarma nestane i prije završetka manifestacije, za nju se čeka u redovima, a po nju se dolazi i iz Slovenije.
 
 
Zašto je sarma najbolja kad se radi od Varaždinskog zelja?
Marija Cafuk ističe da je Varaždinsko zelje specifično jer ima čvrsto zbijene plosnate glavice, nema izraženi „kocen“, a ima tanak gotovo proziran list. Kad se nakiseli, ima specifičnu žutu boju te specifičan okus. Domaćice ga vole zbog svih tih karakteristika, a ponajviše zbog toga što se lako savija kad se radi sarma – ispričala je Marija Cafuk. 
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.