Slavni Marijinski balet u Dubrovniku na 70. Igrama

Jedan od najboljih svjetskih baleta, ruski Marijinski teatar, čije gostovanje u Dubrovniku predstavlja jedinstven nacionalni i regionalni događaj, na jubilarnim 70. Igrama izvest će balet u dva čina Četiri godišnja doba u koreografiji Ilje Živoja na glazbu Maxa Richtera prema Vivaldiju, u parku Gradac dvije večeri za redom, u nedjelju i ponedjeljak 4. i 5. kolovoza s početkom u 21:30 sati. Ulaznice za obje izvedbe su rasprodane.

Četiri godišnja doba, premijerno izvedena 2017. godine, prva su cjelovečernja baletna predstava Ilije Živoja, proglašena i nagrađena u premijernoj sezoni kao predstava godine u Sankt Peterburgu te dočekana s oduševljenjem u svijetu. Kad je o baletu riječ, prvo gostovanje legendarne baletne trupe iz Sankt Peterburga najljepši je mogući dragulj ugrađen u krunu programa 70. Dubrovačkih ljetnih igara - piše Branimir Pofuk najavljujući hvaljenu predstavu u dva dijela od po 45 minuta, u kojoj Živoj osim naslovne skladbe koristi i Richterove elektroničke zvokolike (electronic soundscapes) Sjene objavljene na CD-u skupa s rekomponiranim Godišnjim dobima. Marijnski teatar

Čuveni Marijinski balet utemeljen je u 18. stoljeću u Sankt Peterburgu kao Carski ruski balet, a veći dio 20. stoljeća poznat i slavan kao lenjingradski Kirov, neizostavno je, nezamjenjivo i legendarno mjesto baleta i plesa, mjesto na kojem su nastajala neka od najvećih i dandanas najomiljenijih djela te umjetnosti, uključujući i najizvođenije od svih – Orašara. To je mjesto s kojeg je u osvajanje svijeta kretala čitava plejada legendarnih plesača i koreografa, mjesto njegovanja i čuvanja najstrožih kanona te lepršave i tako zahtjevne umjetnosti, a istodobno ishodište i njenih revolucionarnih modernizatora i inovatora. Ovo gostovanje u Dubrovniku prvo je pojavljivanje Marijinski baleta s nekim cjelovečernjim baletom u regiji u novijoj povijesti.

Ulaznice za obje izvedbe su rasprodane.

Dubrovačke ljetne igre, kao središte hrvatskog i svjetskog duha i kulture, kao mjesto stvaranja, a ne gostovanja, mjesto susreta, ideja i novih umjetničkih izričaja, i ove su godine tradicionalno podržali Ministarstvo kulture RH, Grad Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija te brojni sponzori, kako bi zajedno ostvarili ovaj najprestižniji kulturni događaj u Hrvatskoj.

Izvedbom „Rigoletta" otvoreno 65. Splitsko ljeto

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek prisustvovala je svečanom otvorenju 65. Splitskog ljeta koje je otvoreno premijernom izvedbom opere Giuseppea Verdija „Rigoletto" u režiji Dražena Siriščevića i pod ravnanjem Ive Lipanovića u nedjelju, 14. srpnja 2019. godine. 

Gradonačelnik Krstulović Opara je prilikom otvaranja Splitskog ljeta rekao kako je na nama sačuvati Grad. „Na nama je to činiti plemenitošću umjetnosti, poniznošću prema iskustvu povijesti, osjetljivošću i pažnjom prema baštini, otvorenošću i slušanjem preostalih stanovnika srca grada, ali prije svega odlučnošću", rekao je Krstulović.
  
Obraćajući se novinarima prije Festivala, ministrica je istaknula kako su u tjedan dana otvoreni veliki nacionalni festivali, 70. u Dubrovniku i 65. u Splitu, a jučer i filmski festival u Puli. Rekla je da je ovo doba godine kada naši gradovi pokazuju svoj vitalitet i sve ono što su ti festivali dali gradovima i kulturi.
 
„Drago mi je da se u Splitu nastavlja tradicija njegovanja ambijentalnog izvođenja opere na Peristilu koji je stvarno jedinstvena pozornica s jedinstvenom akustikom. Program je bogat, ima repriza, opere i drame", poručila je ministrica.


FOTO: HINA
 
Na Festivalu će osim brojnih gostujućih i repriznih programa biti izvedene i tri premijerne predstave. Osim Verdijeva Rigoletta u opernom programu,  dramski će ansambl HNK Split izvesti dramu Kaligula / Britanik Alberta Camusa i Jeana Racinea u vrtu Galerije Meštrović, a Balet HNK Split zadnjeg  festivalskog dana na otvorenoj sceni splitskog poluotoka Sustipan izvest će plesnu predstavu Piazzolla / Stravinski u kojoj će svoje koreografske rukopise predstaviti pet europskih koreografa mlađe generacije Igor Kirov, Stephen Delattre, Kristian Lever, Claudio Cangialosi i Douglas Lee.
 
U sljedećih mjesec dana trajanja Splitskog ljeta na 18 lokacija bit će izvedeno 37 opernih, dramskih, baletnih, koncertnih naslova, izložbi, filmskih projekcija te jedna književna promocija u ukupno 48 izvedbi.  Osim  Splita  domaćin Ljetu bit će Sitno Gornje, Salona, Vrlika, Gata, te Makarska.

Prije otvorenja 65. Splitskog ljeta u okviru festivala otvorene su dvije izložbe koje je ministrica posjetila. Slikar Matko Trebotić predstavio je umjetničku instalaciju „Crvena vertikala (život – smrt – uskrsnuće)", dok je pola sata kasnije u Galeriji HAZU otvorena izložba „Autoportret naslikan od drugog“ umjetnika Gorana Trbuljaka. (MK/Hina)


FOTO: HINA


FOTO: HINA


FOTO: HINA


FOTO: HINAOtvorene jubilarne 70. Dubrovačke ljetne igre

Podizanjem zastave Libertas na gradski zvonik, uz stihove Himne slobodi, ispred crkve sv. Vlaha u srijedu, 10. srpnja 2019. godine svečano su otvorene jubilarne 70. Dubrovačke ljetne igre,  na kojima će u 47 dana, do 25. kolovoza, na tridesetak scenskih i ambijentalnih lokacija gotovo 2000 umjetnika iz cijelog svijeta izvesti osamdesetak dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih programa.

Ovogodišnju ceremoniju režirali su intendantica festivala Dora Ruždjak Podolski i njezin pomoćnik Saša Božić, a pod sintagmom Ive Vojnovića "Dubrovnik plovi". Glazbu su izveli Orkestar Državne opere Donje Saske iz Hannovera, Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, Mješoviti zbor Libertas i Dubrovački komorni zbor pod ravnanjem maestra Ivana Repušića. Neizostavni dio otvaranja bio je i Festivalski dramski ansambl, Folklorni ansambl Linđo, studenti Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu te djeca i građani Dubrovnika.
 
Dubrovački gradonačelnik Mato Franković podsjetio je kako je Dubrovnik prije sedam desetljeća dobio kulturnu manifestaciju koja ga je nakon gotovo stoljeća i pol vratila na svjetsku scenu. „Dosta se toga promijenilo otkad je nekolicina entuzijasta krenula u ovaj projekt. Hvala svima koji su sve te godine na bilo koji način sudjelovali u i oko Igara", rekao je Franković.
 

FOTO: Dubrovačke ljetne igre

„Danas živimo u digitalnom dobu u kojemu dominiraju društvene mreže, ali u kojemu dominira i jurnjava. A juri se samo za što više tezora, za što više blaga. I to je ono što nije dobro. To je ono što ruši taj stari dubrovački model, a zapravo antički ideal, življenja u skladu s mjerom“, istaknuo je Franković te dodao kako je sklada i reda bilo dok je bilo mjere.
 
U ovoj obljetničkoj prigodi gradonačelnik Franković pozvao je na promišljanje kako ne upasti u zamku od tezora i kako zadržati te živjeti prave vrijednosti, kako u umjetničkom stvaralaštvu tako i u svakodnevnom životu. „Time će nam naš dubrovački i hrvatski prozor u svijet ostati čist i cjelovit usred svih oluja od tezora“, dodao je.


FOTO: Dubrovačke ljetne igre
 
Na otvaranju 70. Dubrovačkih ljetnih igara bila je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Branko Bačić, izaslanica predsjednika Vlade ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te zastupnici u Hrvatskom saboru i Europskom parlamentu, predstavnici diplomatskog zbora i drugi. (MK/Hina)FOTO: Dubrovačke ljetne igre
 

FOTO: Dubrovačke ljetne igre


FOTO: Dubrovačke ljetne igre


FOTO: Dubrovačke ljetne igre


FOTO: Dubrovačke ljetne igre

Prije jadranske turneje Lado, 9. srpnja, nastupa na Sceni Amadeo, a 14. srpnja i na Bundeku

Nakon velikog koncerta održanog na Dan državnosti na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu, te koncerata na Malom Lošinju i Đurđevcu, Posušju i Vinici, po povratku u Zagreb, Ansambl narodnih pjesama i kola, Lado  svoj samostalni koncert održat će 9. srpnja na Sceni Amadeo. Ladov Orkestar, koji sudjeluje na svim plesnim i vokalno-instrumentalnim koncertima Ansambla, u proteklih deset godina održao je niz samostalnih cjelovečernjih koncerata s različitim programima i objavio tri nosača zvuka. Sastavljen je od četrnaestero glazbenika multiinstrumentalista, koji sviraju osamdesetak tradicijskih glazbala, koja postoje i još se uvijek koriste u Hrvatskoj i u krajevima u kojima žive Hrvati.

Prije odlaska na tradicionalnu jadransku turneju, Lado će u Zagrebu održati i vokalno-instrumentalni koncert pod nazivom „Mi nosimo zelen venčec“ na Ljetnoj pozornici na Bundeku. Program vokalno-instrumentalnog koncerta osmislio je Ladov glazbeni voditelj – dirigent Bojan Pogrmilović kako bi se publici pružio što bolji uvid u bogatstvo i raznolikost hrvatskih tradicijskih instrumenata i raznolikost vokalnih izraza u pojedinim folklornim zonama i njihovim užim područjima. Zagorje, Bilogora, Slavonija, Dalmacija, Baranja i Lika samo su neki od krajeva kojima će Lado na koncertima glazbeno putovati. 

Ovogodišnja jadranska turneja započinje 14. srpnja otvaranjem izložbe fotografija Lado / Reljefi / Tragovi u Lazaretima u Dubrovniku dok će dan kasnije nastupiti na tvrđavi Revelin na 70. Dubrovačkim ljetnim igrama. Dvo satni plesni koncert „Neka sjaji sunce svima“ koji će tom prilikom izvesti u cijelosti je posvećen plesovima i pjesmama Hrvata koji žive izvan domovine. Sastavljen je od 16 plesnih i glazbenih brojeva i folklornih običaja Hrvata koji stoljećima žive u iseljeništvu. Ovoga ljeta Ansambl Lado očekuju i dva vokalno-instrumentalna koncerta koje će održati na solinskoj Gradini 17. srpnja i u Biogradu na Moru 19. srpnja.„Imat ćemo ljeto bogato različitim događanjima – od otvorenja izložbe, preko vokalno-instrumentalnih i instrumentalnih pa sve do plesnih koncerta i pozivamo sve građane da nam se pridruže u jednom od gradova koja ćemo posjetiti.“, rekla je Ileana Jurin Bakotić, ravnateljica Ansambla Lado.

 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.