Ansambl LADO kreće s plesnim koncertima

Plesni koncerti Ansambla LADO uvijek izazivaju divljenje publike. Osim vrhunskih izvedbi danas već kultnih koreografija i napjeva Lada, klasičan plesni koncert umjetnicima ansambla uvijek je prilika da poznatu umjetničku materiju dotjeraju do ljepote onih najsitnijih detalja, ali i praizvedbama publici predstave neke do sad neotkrivene ljepote naše tradicijske umjetnosti.

LADO je jedinstveni plesni ansambl koji, kako na temelju posljednjih natpisa kritike, „punokrvno pleše i pjeva“. Nakon turneje izvođenja uskrsnih koncerata u Hrvatskoj i u Rimu, LADO publici ponovno donosi ono po čemu je najpoznatiji – ples. Plesni koncerti održat će se u nekoliko hrvatskih gradova, a ovog proljeća Ansambl će nakon dugo godina gostovati pred publikom u Sarajevu. Turneja kreće 16. svibnja u Knegincu, a nakon toga LADO 20. svibnja nastupa u Sarajevu u Bosanskom kulturnom centru KS, dok će u Mostaru održati dva različita koncerta. Vokalno-instrumentalni uskrsni koncert „Veliko je sad veselje“ bit će održan 21. svibnja u Katedrali Majke Marije Crkve, dok je plesni koncert u Mostaru rezerviran za 22. svibnja u HC hercega Stjepana Kosače. Koncerti u Hrvatskoj održat će se 24. svibnja u Metkoviću, 6. lipnja u Novskoj i 7. lipnja u Delnicama. Plesni koncert Ansambla LADO reprezentira vrhunska koreografska i glazbena ostvarenja, kojima se na zavidnoj umjetničkoj razini interpretira plesna, glazbena i odjevna baština hrvatskog sela. Posebno mjesto u ovom plesnom koncertu zauzimaju Ladove interpretacije zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara, odnosno zaštićeni tradicijski plesni i glazbeni izričaji. Koncert publici donose neke od najpoznatijih točaka iz bogata Ladova repertoara. Tu su „Ladarke“, svojevrsna himna i zaštitni znak Ansambla, „Linđo“, dubrovačko-primorska poskočica, „Ej sviraj Pavo – pjesme i plesovi iz Baranje“, „Goranski bal“ te neponovljive „Prigorske plesove“, „Krčki tanac“ i „Vrličko kolo“ Zvonimira Ljevakovića. Repertoar Ansambla sustavno se i kontinuirano proširuje, tako da će publika u ovom programu moći uživati u novim djelima i izvedbama – „Slavonskom šokačkom kolu“, u obradi Karla Mikačića i Alana Kanskog te „Laganom bećarcu“ iz Brodskog Posavlja, prema zapisu Duška Topića, a u izvedbi Orkestra Ansambla LADO. Osim toga publika će imati priliku premijerno čuti praizvedbu napjeva „Počelo se protuletje tpirati“ u glazbenoj obradi Alana Kanskog.

Energične i nadahnute izvedbe Ansambla LADO i koreografska ostvarenja i scenske interpretacije tako bliske ishodištu nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Plesni koncert je događaj koji se ne propušta i o kojem se uvijek nanovo priča. Mjesto sjedinjenja umjetnika Ansambla LADO i publike samo je jedan od razloga da nam se pridružite na jednom od datuma ove turneje.

 

Koncerti „Veliko je sad veselje“ Ansambla LADO u Hrvatskoj i Italiji

Koncerti „Veliko je sad veselje“ Ansambla LADO u Hrvatskoj i Italiji  LADO turneju uskrsnih koncerata započinje na Uskrsni ponedjeljak u Zagrebu.

 Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO i ove godine obradovat će publiku izvođenjem svojih uskrsnih koncerata Veliko je sad veselje. Prvi koncert bit će održan već na Uskrsni ponedjeljak u Zagrebu, 10. travnja 2023. u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca pri Zagrebačkoj katedrali.

 Ladovi uskrsni koncerti, utemeljeni na prvom uskrsnom albumu Ansambla LADO Veliko je sad veselje – hrvatske uskrsne pučke popijevke, nastavljaju se nakon Zagreba u Rimu. Talijanski koncerti posebni su jer LADO nastupa s jednom od najvećih poljskih kulturnih institucija – Ansamblom pjesama i plesa Stanisława Hadyne ‘ŚLĄSK’. LADO i 'ŚLĄSK' nastupit će s dva vokalno-instrumentalna koncerta, 14. travnja u Basilica di san Giovanni in Laterano i 15. travnja u Basilica Sant'Andrea della Valle. Hrvatski blok koncerata započinje u Otočcu 19. travnja u Crkvi Presvetog Trojstva, nastavlja se u Virovitici 20. travnja u Crkvi svetog Roka i 21. travnja u Slatini u Crkvi svetog Josipa. Posljednji uskrsni koncert ove godine bit će održan 22. travnja u Slavonskom Brodu u Crkvi Presvetog Trojstva. Ulaz na sve koncerte u Hrvatskoj je slobodan. „Veliko je sad veselje – hrvatske uskrsne pučke popijevke“ prvi je uskrsni album Ansambla LADO u povijesti ove institucije dugoj preko 73 godine. Dobitnik je nagrade Porin za najbolji album folklorne glazbe, a donosi 11 odabranih pjesama iz različitih hrvatskih regija. Uskrsni koncerti Ansambla LADO provest će publiku kroz različite hrvatske krajeve, ukazujući na njihove različite glazbene i stilske posebnosti. Program koncerta donosi i neka iznenađenja, a njegovu posebnost čine napjevi iz Slavonije i Baranje jer se crkveno pučko pjevanje ovih krajeva nalazi na Listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, a popijevka Uskarsnut je naš spasitelj iz 15. stoljeća s Korčule svjedoči stoljetnoj hrvatskoj kršćanskoj tradiciji i baštini.

 Uskrs i uskrsno vrijeme najvažnije je razdoblje u liturgijskog godini, a prožimanje svjetovnog i sakralnog ostavilo je značajan trag u tradicijskom glazbenom izričaju i crkvenom pučkom pjevanju, kao i običajima i kulturnim praksama hrvatskog sela. LADO ovim programom nastavlja ispunjavati svoju zadaću prikupljanja, obrađivanja i scenskog prikazivanja najljepših primjera hrvatske glazbene baštine. Budite dio ovog jedinstvenog umjetničkog doživljaja i proslavite Uskrs najljepšim hrvatskim uskrsnim pjesmama.

Vladimir Dodig Trokut „Imagine“

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu i Turistička zajednica grada Zagreba u srijedu, 22. veljače, predstavili su instalaciju Imagine, hrvatskog konceptualnog umjetnika Vladimira Dodiga Trokuta, postavljenu ispred zagrebačkog HNK. Ova dojmljiva i pomalo šokantna instalacija čini crni kavez visok gotovo tri metra u kojem je zaključan, odnosno, zatvoren predimenzionirani pištolj. Naziv instalacije aludira na evergreen Johna Lennona koja nosi poruku mira, a upravo se ta poruka željela poslati postavljanjem ove instalacije, s obzirom na cjelokupna svjetska zbivanja. Pištolj jest za umjetnika bio nedvojbeni simbol rata, ubijanja i nasilja, štoviše, egzekucija. Uz samog umjetnika, na instalaciji je više od pet godina radio i galerist Miloš Glavurtić koji je ovu je instalaciju nazvao „Sloboda pticama, zatvor oružju“. 

Intendantica HNK u Zagrebu Iva Hraste Sočo, na početku predstavljanja, istaknula je da je zaustavljanje svakog oblika nasilja u današnje vrijeme nužnost, a progovaranje o apsurdnosti rata i sukoba bilo koje vrste dužnost nas, ali i svakog pojedinca: Umjetnički rad Imagine uglednog i svestranog umjetnika Vladimira Dodiga Trokuta antiratni je apel te bezvremenska poruka mira. Stoga nam je iznimna čast što smo imali priliku biti dijelom ovog projekta te što je instalacija dobila svoje mjesto kod Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Ne sumnjamo da će Imagine zainteresirati građane Zagreba, turiste koji prolaze kroz naš grad kao i publiku s kojom svakodnevno kroz predstave i umjetničke programe promišljamo i ukazujemo na slične devijacije u društvu. Naša aktualna predstava Ubojstvo izraelskog pisca Hanocha Levina u režiji Ida Rozenberga, čija je premijera održana 17. veljače, direktno preispituje prirodu nasilja, ali i donosi istu poruku imperativa mira kao i Trokutov umjetnički rad. Hvala svima koji su uložili svoj trud za postavljanjem instalacije ispred HNK u Zagrebu kako bi se i dalje nastavilo  komunicirati neophodnost stvaranja ozračja slobode.

Ovom prigodom, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba, Martina Bienenfeld je izjavila: Apostrofiranje ovakvih tema i - još važnije - njihova personifikacija kroz umjetnost bitni su kako za društvo općenito, tako i za turizam jer je mir glavni preduvjet za bilo kakvu društvenu i gospodarsku djelatnost. U tom smislu je podrška Turističke zajednice grada Zagreba ovakvim projektima neizostavna, jer je naš cilj poslati poruku kojom ukazujemo i na neke druge životne i društvene vrijednosti, osim ljepote same destinacije. Rad Imagine, kao antiratna instalacija, ukazuje upravo na te vrijednosti, a to su vječna potreba i nada za mirom i slobodom. Zahvaljujem svima koji su omogućili Zagrebu da, nakon premijernog predstavljanja 2020. godine u zagrebačkoj galeriji Bačva Doma HDLU-a, zatim gostovanja na Trijenalu skulpture u švicarskom Bad Ragazu 2021. godine te splitskom Peristilu i bečkoj Albertini prošle godine, postane, još jednom, privremeni dom instalaciji našeg konceptualnog umjetnika Vladimira Dodiga Trokuta.

Neposredno prije svoje smrti, 2018. godine, Trokut je dopustio Milošu Glavurtiću da, iz njegove kolekcije mini Anti-muzeja u stanu, izvuče originalni predložak manjih dimenzija upravo ovog rada koji je napravio 1991. godine, kako bi od naše hrvatske, lokalne anti-ratne poruke i težnje za slobodom, naglasio bezvremenu anti-ratnu poruku za budućnost Europe. Trokutovo djelo nije od ranije nepoznato uglednim švicarskim, njemačkim i austrijskim kolekcionarima i galeristima, na čemu je predano radio njegov prijatelj, zagrebački odvjetnik Silvije Hraste, koji je prezentirao Trokutov opus Čedi Komljenoviću (Monty Shadowu), a koji ga je zatim predstavio na poznatom švicarskom trijenalu skulpture Bad RagARTz- u.

Vladimir Dodig Trokut jedna je od najznačajnijih i najkompleksnijih umjetničkih osobnosti hrvatske suvremene likovne scene. Njegov opus i ostavština tek će se u nadolazećim godinama pred nama otkrivati u svojoj intrigantnoj auri, a u pripremi je i monografija o njegovom djelu. Njegova instalacija Imagine ispred Hrvatsoga narodnog kazališta u Zagrebu moći će se vidjeti do svibnja 2023. godine.

 

Slavni irski glumac i komičar Dylan Moran : Svaki dio Hrvatske ima nevjerojatne kvalitete

Slavni irski komičar i glumac Dylan Moran koji trenutačno briljira u BBC-jevoj hit komediji "Stuck" stiže 27. veljače u Zagreb. U ekskluzivnom intervjuu otkrio nam je zašto se veseli ponovnom dolasku u Hrvatsku, te što možemo očekivati na njegovu stand up nastupu u dvorani Lisinski.

"Za sada sam posjetio Split, Dubrovnik, Šibenik i Zagreb. I ne mogu vam reći koji me grad više oduševio. Još uvijek pamtim nevjerojatnu Tvrđavu Barone gdje sam nastupio u sklopu festivala stand up komedije prije par godina. Imate tako divnu zemlju i svaki njezin dio ima druge kvalitete." - govori nam zvijezda Notting Hilla i drugih poznatih filmova.

"Kratko sam boravio u Splitu, Dioklecijanova palača me oduševila i ono što me najviše impresionira u Hrvatskoj je ta vaša predanost mitologiji i nevjerojatna povezanost s morem. Postoji ta svojevrsna romantika u svakom gradu. I u Zagrebu također. Grad je tako senzualan, svi ti oblici, zgrade, sjene. Daju organski oblik svemu i postoji ta neka živost, čak i zgradama koje su možda napuštene. Kod nas sve izgleda kao da samo duhovi tu žive." - smije se Dylan.

U sklopu velike svjetske turneje dolazi i u Zagreb gdje izvodi novi show "We got this".

"Novi materijal je o životu, o bezumlju svakodnevice. Imam osjećaj da se posljednjih desetak godina svijet dosta izmijenio, da se brže vrti i da je sve nekako brže. A mi smo se našli u tom ludilu i nekako se nosimo s njim. E pa o tome je show." govori Dylan.

Dylan stiže u dvoranu Lisinski nakon rasprodanih nastupa Netflixovih zvijezda Jimmyja Carra i Daniela Slossa. "Oscar Wilde komedije", zvijezda serija i filmova "Black Books", "Shaun of the Dead", "Calvary" i "Notting Hill" nastupa s potpuno novim materijalom "We Got This".

Ako ste ljubitelj stand-up komedije, ovo je 'must see" show 2023. godine!

Ulaznice su u prodaji preko sustava Entrio, Ulaznice.hr i na blagajni Lisinski.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.