Održana manifestacija noć tvrđava u dvoru Veliki Tabor

Dvor Veliki Tabor bio je jedan od brojnih lokaliteta na kojima se ovoga petka (10. svibnja) održavala kulturno-turistička manifestacija Noć tvrđava.

Događanje je započelo u 18 sati stručnim predavanjem „Najznačajnije utvrde Hrvatskog zagorja u periodu od 13. do 16. stoljeća“ koje je održala muzejska savjetnica Nadica Jagarčec. Uslijedila je edukativno-zabavna radionica „Zakoračimo među plemstvo“ posvećena grboslovlju odnosno heraldici. Prisutne je s ovom pomoćnom povijesnom znanosti koja proučava grbove upoznao autor i voditelj radionice Paul Lekaj, a potom su sudionici izrađivali štitove s vlastitim grbom koristeći se pritom svojom kreativnošću i maštom. Središnji dio događanja bila je kazališna predstava „Črne noči“ u izvedbi Boss Teatra u kojoj su nastupili glumci Denis Bosak i Vini Jurčić. Navedena je predstava inspirirana najpoznatijom taborgradskom legendom, usmenom predajom o Veroniki Desinićkoj, a tematizira dijalog između Veronike i njezinog krvnika – kovača. Na kraju događanja posjetitelji su se upoznali s muzejskim predmetima, legendama i pričama u organiziranom kostimiranom stručnom vodstvu kroz muzejske izložbe.

Za osmišljavanje programa i organizaciju Noći tvrđava u Dvoru Veliki Tabor bila je zadužena voditeljica Renata Dečman.

Svi sadržaji i ulaz u muzej od 18 do 22 sata bili su besplatni za posjetitelje.

Ovogodišnje, treće izdanje manifestacije Noć tvrđava održavalo se na pedesetak spomenika kulturne baštine kao što su tvrđave, utvrde i dvorci u čak osam europskih zemalja: Hrvatskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Češkoj, Rumunjskoj, Srbiji i Ukrajini.

 

Lado poziva na svoje proljetne koncerte diljem Hrvatske i inozemstva

Ansambl LADO početkom svibnja kreće s izvođenjem reprezentativnih plesnih koncerata. Jedini nacionalni profesionalni folklorni ansambl publiku će osvojiti izvedbama na temelju kojih punih 75 godina uživa neupitan status izvrsnosti; kroz ples, pjesmu i narodno ruho. Iznimnim interpretacijama Ansambl LADO baštini hrvatsku tradicijsku kulturu, čime čuva hrvatski identitet u domovini i svijetu.

Premijera plesnog koncerta Ansambla LADO bit će već 11. svibnja u Garešnici, nakon koje slijede koncerti 13. svibnja u Velikom Trojstvu i 23. svibnja u Mariji Gorici. Koncerte u Zagrebu najavit će izvedba projekta „Školski sat s Ladom“ u Lisinskom 26. svibnja, koja je namijenjena najmlađoj Ladovoj publici.

Ekskluzivna medijska suradnja Ansambla LADO i Večernjeg lista i ove godine rezultirat će koncertom „LADO by Večernji“ u Zagrebu, 27. svibnja u KD Vatroslav Lisinski, za koji je ostalo još malo karata. Ulaznice za oba koncerta u Lisinskom dostupne su putem sustava Ulaznice.hr. Nakon Zagreba, publika ima priliku vidjeti Ladove izvedbe u Virovitici, 29. svibnja i 4. lipnja u Petrinji.

Proljetna turneja plesnih koncerata Ansambla LADO seli se na jug Hrvatske, u Novalju 14. lipnja i 16. lipnja u Nin. Inozemni dio proljetne turneje održat će se 18. i 19. svibnja u Cankarjevom domu u Ljubljani, gdje će LADO zajednički nastupiti s AFS France Marolt.

U Bosni i Hercegovini LADO će nastupiti početkom lipnja 2024., u Tuzli i Orašju. Plesni koncert donosi antologijske točke „Valpovačko kolo" i "Dalmatinsko kolo poskočica – Linđo“ Zvonimira Ljevakovića, „Kamen goro prozeleni rano“ Vidoslava Bagura te „Ličke plesove“ i koreografiju „Podravski svati“ dr. sc. Ivana Ivančana.

Nakon gotovo 15 godina obnovljena je koreografija „Sa šibenskih otoka“, koja običaje i duh hrvatskih otoka prenosi energičnim ženskim plesovima i pjesmama s dalmatinskog područja.

Ladov plesni koncert program je kojim Ansambl obilježava 75. obljetnicu umjetničkog djelovanja, a koji slijedi nakon serije korizmenih koncerata „O, Isuse daj mi suze“, izvedenih u ožujku ove godine. Upravo zato vas pozivamo da budete dio ovog jedinstvenog umjetničkog doživljaja na jednom od brojnih koncerata koje LADO ima u ovoj sezoni.

Zrinka Posavec nova je umjetnička direktorica Ansambla LADO

Zrinka Posavec nova je umjetnička direktorica Ansambla LADO i ujedno prva žena na funkciji umjetničke direktorice od samog osnutka institucije. I imenovana je odlukom Upravnog vijeća Ansambla LADO na mandat od četiri godine. Hrvatska umjetnica, dirigentica i vokalni pedagog na toj je funkciji naslijedila dosadašnjeg umjetničkog voditelja, Krunoslava Šokca.

Novoizabrana umjetnička direktorica svoje je imenovanje i program, na kojem je temeljila kandidaturu, ali i uzbuđenje oko dolaska u Ansambl LADO, komentirala izjavom: „Nakon dugog niza godina i istraživanja, interpretacije i obrađivanja tradicijske glazbe, ali i praćenja i djelovanja u području folklorne umjetnosti, osobita je čast doći na mjesto umjetničke direktorice jedinog nacionalnog profesionalnog folklornog ansambla. Kao prva žena u povijesti Lada na ovoj poziciji, odgovornost, uzbuđenje i entuzijazam su još veći. Stoga sam s vrlo velikom pozornošću i obzirom pristupila pripremi svih umjetničkih programa, ali i samom umjetničkom kolektivu koji je ključan u stvaranju folklorne čarolije na sceni i prenošenju baštinskih priča koje publika s ljubavlju prati punih 75 godina, a moja zadaća je da tako ostane i dalje“.

 Program Zrinke Posavec utemeljen je na antologijskom plesnom i glazbenom repertoaru, koji najbolje reprezentira stil i izraz zagrebačke škole folklora. Zrinka Posavec svoj umjetnički program povezuje sa psihologijom suvremene publike, koja obvezuje LADO na produkcijsko oblikovanje izvedbi u smislu kvalitetnije interpretacije i s njom povezanih umjetničkih elemenata, koji stvaraju emotivnu poveznicu između izvođača i publike. Nova umjetnička direktorica, kako naglašava, bit će posebno usmjerena na jačanje potencijala svakog Ladovog umjetnika, suradnje i stvaranja okruženja za kvalitetan, siguran i uspješan radni proces, sve s namjerom da publika i izvođači s nastupa nose najljepše slike, zvukove i uspomene iz „baštinske škrinje naših predaka“.

 Zrinka Posavec umjetničko vođenje Ansambla LADO preuzela je 22. travnja ove godine i to u godini u kojoj LADO obilježava 75. obljetnicu umjetničkog djelovanja.

Školski sat s Ladom krajem svibnja u velikoj dvorani KD Vatroslav Lisinski

„Školski sat s Ladom – jutarnje izvedbe za djecu“ popularni je projekt Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, koji se izvodi od početka 2023. godine. Radi se o projektu u sklopu kojeg se prezentira vrhunska tradicijska umjetnost, kroz pjesmu i ples umjetnika Ansambla LADO, u trajanju od jednog školskog sata, odnosno 45 minuta. Projekt se izvodi u kontinuitetu u velikoj plesnoj dvorani Ansambla LADO, a na temelju velikog interesa doživio je i svoje posebno izdanje s Orkestrom Ansambla LADO pod nazivom „Glazbena baština“. Radi se o programu u kojem Orkestar Lada prezentira tradicijska glazbala i njihove dosege uz popratnu izvedbu nekih od najpopularnijih glazbenih brojeva.

Sve navedeno dovoljni su razlozi da se „Školski sat s Ladom“ premjesti na veliku scenu, točnije KD Vatroslav Lisinski i to u nedjelju, 26. svibnja 2024. s početkom u 17 sati. Od 17 do 18 sati tako će u predvorju Velike dvorane biti održana prezentacija tradicijskih glazbala i narodnih nošnji, dok će u 18:15 sati krenuti izvedba „Školskog sata s Ladom“ u Velikoj dvorani. „Školski sat s Ladom“ u Lisinskom održava se u sklopu manifestacije glazbeni piknik, a namijenjen je predškolskom, osnovnoškolskom i srednjoškolskom uzrastu. Ulaznice su dostupne putem sustava Ulaznice.hr. Posebnost ovog projekta je što jedini profesionalni nacionalni ansambl najmlađoj publici prezentira sve bogatstvo hrvatske tradicijske umjetnosti, ukazujući na posebnost i njenih regija, ali i umjetničku jedinstvenost Ansambla kojeg čine izvanredni plesači pjevači i glazbenici – multiinstrumentalisti.

Pozivamo vas da se pridružite ovom jedinstvenom umjetničkom doživljaju koji se po prvi puta održava na velikoj sceni.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.