U Galerijskom centru Varaždin nova izložba Mateje i Monike Rusak pod nazivom "San i java"

izložba
U srijedu, 31. listopada u 19 sati, u Galerijskom centru Varaždin otvara se nova izložba Mateje i Monike Rusak iz ciklusa "Something else Gallery" pod nazivom "San i java" ,a Jelena Petković, mag. hist.art./mag.paed. o njihovoj izložbi i stvaralaštvu kaže:
 
Sestrinska veza, iako često kompleksna i višeslojna, neprijeporno je snažna i duboka spona koja može vezati i dvije osobe potpuno oprečnih karaktera. Dokaz da sestrinska suradnja može polučiti jakom kreativnom snagom koja dovodi do umjetničkih ostvarenja, usprkos složenosti odnosa, jest instalacija „San i java“, rezultat suradnje sestara Mateje i Monike Rusak. Iako suprotnih karaktera, sanjarskog i realističnog tipa, i različitih medija izražavanja, grafička umjetnost te fotografija i filmska umjetnost, sestre Rusak uspjele su pronaći zajednički jezik i spoj svojih ideja i interesa pretočiti u jedno umjetničko djelo s ciljem istraživanja i proširivanja svog područja umjetničkog djelovanja. Inspiraciju za svoj rad autorice pronalaze u pojavnom svijetu, flori i vremenskim prilikama, na što upućuje i glavni motiv fotografija, sjemenka jasena, žargonskog naziva „helikopter“.
Izložene fotografije ujedinjuju dva suprotna entiteta, i san i javu, na način da, iako sjemenka jasena postoji u zbilji, njezina membranasta, nježna i krhka struktura te njezino letenje podsjeća na krhkost i brzu prolaznost sna. Uz to, elegantne i sitne linije duž sjemenke asociraju na tkanje te se podudaraju s poluprozirnom, prozračnom tkaninom na kojoj su otisnute, tako naglašavajući nježnu i maglovitu strukturu samog sna, čemu pridonosi i suptilan, prigušen kolorit te meki obrisi biljnih motiva.Formalne karakteristike same instalacije također upućuju na sadržaj, manjom kružnom konstrukcijom poreddruge, veće konstrukcije oblikovan je dvostruki krug, multipliciran geometrijski lik koji nema granica, stvarajući tako iluziju beskrajnog sna. Mobilna instalacija, osim što je prilagodljiva svakom izložbenom prostoru, je i visoko interaktivna, to jest, omogućava posjetiteljima da uđu unutar instalacije, u „labirint“ sna, prošeću kroz snove i zatim se vrate u javu, prepuštajući im odabir razine sudjelovanja, ovisno o njihovoj reakciji na stimulus koji pruža umjetničko djelo.Ovim višeznačnim radom autorice su uspjele uprizoriti inače neuhvatljiv san i javu te ih spojiti u svojevrstan oksimoron, prikazujući na taj način i sestrinski odnos, kompleksan kao i odnos sna i jave.
Takvim konceptom dvaju entiteta, istodobno suprotnih i komplementarnih, sestre Rusak na izrazito imaginativan način žele potaknuti publiku na promišljanje o tome živimo li mi svoj san ili pak živimo u snovima.



Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.