Znanstvenici Europske unije upozorili su da će ova godina vjerojatno biti najtoplija u 125.000 godina

Znanstvenici Europske unije upozorili su da će ova godina vjerojatno biti najtoplija u 125.000 godina
Nakon što je prošli mjesec bio najtopliji listopad zabilježen, znanstvenici Europske unije upozorili su da će ova godina vjerojatno biti najtoplija u 125.000 godina.

Prema podacima Europske službe za praćenje klimatskih promjena Copernicus (C3S), prošli je mjesec oborio temperaturni rekord postavljen prije četiri godine i bio je najtopliji listopad s velikom razlikom. "Rekord je pao za 0,4 stupnja Celzijusa, što je velika razlika", rekla je zamjenica direktora C3S- a Samantha Burgess , koja je listopadsku temperaturnu anomaliju opisala kao "vrlo ekstremnu". Rekordna vrućina rezultat je emisije stakleničkih plinova uzrokovane ljudskim djelovanjem, kojima se ove godine pridružio vremenski fenomen El Nino, koji zagrijava površinske vode u istočnom Tihom oceanu, što utječe na vremenske prilike diljem svijeta. 

El Nino je prirodni fenomen povezan sa zagrijavanjem temperature površinskih slojeva vode središnjeg i istočnog dijela Tihog oceana duž ekvatora. Obično proizvodi više oborina u dijelovima Južne Amerike, južnih Sjedinjenih Država, Roga Afrike i središnje Azije. S druge strane, može izazvati jaku sušu u Australiji, Indoneziji, nekim dijelovima Južne Azije i Srednje Amerike. Zbog toplije vode jačaju tropski cikloni u Tihom oceanu , dok El Nino, s druge strane, suzbija njihovo stvaranje u području Atlantika.

Međutim, od 2020. na klimu u svijetu utječe neuobičajeno duga La Nina - fenomen hladnog vremena nasuprot El Ninu, koji je završio ranije ove godine. Unatoč hladnijim vremenskim učincima gotovo četverogodišnje La Nine, proteklih osam godina bile su najtoplije zabilježene, prema Ujedinjenim narodima. Bez La Nine, globalno bi zatopljenje bilo još gore.

Skup podataka Copernicusa seže do 1940. "Kada kombiniramo naše podatke s IPCC-om, možemo reći da je ovo najtoplija godina u posljednjih 125.000 godina", rekao je Burgess. Dugoročni podaci Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC) izvučeni su iz izvora kao što su jezgre leda, ostaci stabala i naslage koralja. 

Prije listopada, rekord za rujan

Jedini put kad je temperaturni rekord oboren tako velikom količinom prije listopada bio je rujan 2023. godine."Rujan nas je stvarno, stvarno iznenadio. Dakle, nakon prošlog mjeseca, teško je reći jesmo li u novom klimatskom stanju. Ali sada stižu podaci koji me iznenađuju prije manje od mjesec dana", rekao je Burgess .

Istraživač klime sa Sveučilišta Pennsylvania Michael Mann objasnio je da je većina godina El Nina do sada bila rekordno visoka jer njegova toplina pridonosi porastu zagrijavanja uzrokovanog ljudskim djelovanjem. Zbog klimatskih promjena, svijet je svjedok sve češćih vremenskih ekstrema, koji su ove godine uključivali poplave koje su ubile tisuće ljudi u Libiji, jake toplinske valove u Južnoj Americi i najgoru sezonu šumskih požara u Kanadi.

"Ne smijemo dopustiti da razorne poplave, šumski požari, oluje i toplinski valovi koje smo vidjeli ove godine postanu nova normala", rekao je klimatolog Piers Forster sa Sveučilišta u Leedsu , koji je uvjeren da brzo smanjenje emisija stakleničkih plinova može dovesti do plinova u sljedećem desetljeću. , prepolovit ćemo brzinu zagrijavanja. Iako zemlje postavljaju sve ambicioznije ciljeve za postupno smanjenje emisija, to se dosad nije dogodilo, a globalne emisije ugljičnog dioksida dosegnule su rekordne razine 2022. godine./rtvslo

 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.