NESCO-ov webinar održat će se danas u Parizu, gdje će stručnjaci za obrazovanje u ranom djetinjstvu, pismenost, neformalno učenje i autohtone jezike raspravljati o tome kako implementirati politike i prakse višejezičnog obrazovanja kako bi se osiguralo kvalitetno učenje. Osim ishoda učenja, time bi se unaprijedio i međugeneracijski prijenos znanja, jezika, kulture i baštine, stoji na web stranici UNESCO-a.

UNESCO, odnosno Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu, proglasila je 21. veljače Međunarodnim danom materinskog jezika u znak sjećanja na prosvjed i smrt bengalskih učenika koji su 21. veljače 1952. godine u Pakistanu tražili ravnopravnost svog materinjeg jezika - bengalskog.
FOTO: Članovi Nacionalnog novinarskog kluba Bangladeša polažu vijenac na spomeniku u Dhaki, Bangladeš, onima koji su poginuli tijekom demonstracija Pokreta za bengalski jezik 1952. u tadašnjem Istočnom Pakistanu. U Bangladešu se 21. veljače slavi kao Dan nacionalnog jezika, odnosno Dan jezičnih mučenika, u znak sjećanja na ono što se tada dogodilo. Foto: EPA
Da se podsjetimo na veliki dan za Hrvatski jezik - Izjava Glavnoga odbora MH u povodu donošenja Zakona o hrvatskom jeziku

Hrvatski sabor 26. siječnja 2024. donio je Zakon o hrvatskom jeziku, čime je Republika Hrvatska  stala uz bok europskih zemalja koje se svojim nacionalnim zakonodavstvom skrbe o vlastitu jeziku. Time se nakon desetljeća iščekivanja napokon ostvario san mnogih generacija hrvatskih domoljuba.

Skrb o razvoju hrvatskoga jezika odgovornost je cjelokupnoga hrvatskog društva te stoga mora biti postavljena na široku nadinstitucionalnu i nacionalnu razinu. To će se postići okupljanjem hrvatskih ustanova i najboljih stručnjaka koje ovo društvo može dati za promišljanje razvoja hrvatskoga jezika, identiteta i kulture u budućnosti. Ovo je zakon o budućnosti hrvatskoga jezika. Njime ne zaštićujemo hrvatski jezik u prošlosti, nego ga pripremamo za budućnost i buduće naraštaje.

Matica hrvatska zahvaljuje Vladi Republike Hrvatske i Hrvatskom saboru. Zahvaljujemo na potpori Rektorskom zboru RH i Odboru HAZU za normu hrvatskoga standardnog jezika, Radnoj skupini na izradi nacrta prijedloga Zakona o hrvatskom jeziku, Matičinim tijelima na potpori, kao i svima ostalima koji su doprinijeli usvajanju Zakona.

Zakon o hrvatskom jeziku nije ni protiv koga. On je za sve nas. Stoga donošenje Zakona o hrvatskom jeziku u Hrvatskom saboru, kao najvišem predstavničkom tijelu građana naše zemlje, smatramo trenutkom istinskoga hrvatskog zajedništva.

Glavni odbor Matice hrvatske