Hrvatski premijer u Gradskom vijeću Los Angelesa: Više od 30 godina sa SAD-om gradimo prijateljstvo, partnerstvo i savez

Hrvatski premijer u Gradskom vijeću Los Angelesa: Više od 30 godina sa SAD-om gradimo prijateljstvo, partnerstvo i savez

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u radnom je posjetu Sjedinjenim Američkim Državama, od 23. do 28. rujna 2024., gdje će sudjelovati na 79. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda i na Summitu o budućnosti u New Yorku, a posjetit će i hrvatsku zajednicu u Los Angelesu i Chicagu.  Premijer Plenković Općoj skupštini UN-a obratit će se u petak, 27. rujna, a tijekom boravka u New Yorku sastat će se s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom i održati niz drugih bilateralnih sastanaka, o kojima ćemo izvijestiti. Susrest će se i s hrvatskom zajednicom te američkim gospodarstvenicima. 

U Los Angelesu susreo se s gradonačelnicom i vijećnicima toga grada, hrvatskom zajednicom i američkim gospodarstvenicima, a održat će i predavanje na USC-u i sudjelovati na okruglom stolu na UCLA-u te posjetiti hrvatske znanstvenike u NASA Jet Propulsion Laboratoryju.  U Chicagu će posjetiti Hrvatski etnički institut i hrvatsku Crkvu sv. Jeronima te sudjelovati na obilježavanju 50. obljetnice osnutka Hrvatskog kulturnog centra. Predsjednik Vlade Andrej Plenković drugi je dan posjeta Los Angelesu započeo susretom s gradskim vijećnicima toga grada. Predstavljajući u  premijera Plenkovića a sjednici Gradskog vijeća Los Angelesa vijećnik Tim McOsker naglasio je da se radi o prvom sudjelovanju bilo kojeg hrvatskog premijera na sjednici Gradskog vijeća Los Angelesa.„Čast nam je kao gradu, ali posebno mom 15. okrugu koji je dom brojnim hrvatskim Amerikancima“, poručio je vijećnik McOsker tom prigodom. Pozdravio je posebno i veleposlanicu Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj Nathalie Rayes, koja je iz Los Angelesa, a svojevremeno je i radila u Vijećnici. Naglasio je da je veleposlanica Rayes nezaobilazna u jačanju veza između Sjedinjenih Američkih Država i Hrvatske, ali i Los Angelesa i Hrvatske.

Premijer se obratio vijećncima

Predstavljajući vijećnicima Los Angelesa Hrvatsku, premijer Plenković kazao je da je neovisnost stekla prije 32 godine i od tada se, uz potporu SAD-a, pridružila svim važnim međunarodnim organizacijama. Naglasio je da se Hrvatska, tijekom drugoga mandata njegove Vlade, dublje integrirala u Europsku uniju članstvom u Schengenskom prostoru, eurozoni i Europskom stabilizacijskom mehanizmu, a uskoro će postati i članica OECD-a. Posebno je zadovoljstvo istaknuo time što je nakon 30 godina Hrvatska uspjela ući u bezvizni putni režim sa Sjedinjenim Državama, a uz to je i jedna od prvih europskih zemalja uključenih u Global Entry Program s SAD-om. „Izuzetno smo ponosni što su najvažnija poveznica između SAD-a i Hrvatske hrvatski Amerikanci, najzastupljeniji u Los Angelesu u okrugu San Pedro, gdje žive već više od stoljeća“, naglasio je i dodao kako nema hrvatske obitelji koja nema nekoga od svojih članova koji je emigrirao u SAD. 

Potpora SAD-a Hrvatskoj od međunarodnog priznanja 1992.

Premijer Plenković izrazio je zadovoljstvo i čast što se tijekom boravka u Los Angelesu, sestrinskom gradu drugog hrvatskog najvećeg grada Splita, ima prigodu obratiti i vijećnicima Gradskog vijeća. Predstavljajući Hrvatsku, kazao je da se radi o zemlji koja je neovisna tek 32 godine. 
U te 32 godine od međunarodnog priznanja, naglasio je, pridružili smo se svim međunarodnim organizacijama, uz potporu Sjedinjenih Američkih Država koje su Hrvatsku priznale u travnju 1992.
„Od tada gradimo prijateljstvo, partnerstvo i savez“, dodao je istaknuvši da se taj savez osobito očituje kroz hrvatsko članstvo u NATO-u posljednjih 15 godina.

Najvažnija poveznica između SAD-a i Hrvatske u hrvatski Amerikanci

Vijećnicima Los Angelesa kazao je da se Hrvatska, tijekom drugoga mandata njegove Vlade, dublje integrirala u Europsku uniju članstvom u Schengenskom prostoru, eurozoni i Europskom stabilizacijskom mehanizmu, a uskoro će postati i članica OECD-a, jedine velike međunarodne organizacije kojoj se tek treba pridružiti .
Posebno je zadovoljstvo istaknuo time što je nakon 30 godina Hrvatska uspjela ući u bezvizni putni režim sa Sjedinjenim Državama, a uz to je i jedna od prvih europskih zemalja uključenih u Global Entry Program s SAD-om.
„Izuzetno smo ponosni što su najvažnija poveznica između SAD-a i Hrvatske hrvatski Amerikanci, najzastupljeniji u Los Angelesu u okrugu San Pedro, gdje žive već više od stoljeća“, naglasio je i dodao kako nema hrvatske obitelji koja nema nekoga od svojih članova koji je emigrirao u SAD.

Mjesec hrvatske kulturne baštine u LA-u prigoda za upoznavanje hrvatske tradicije, kulture i identiteta

Ovaj posjet, kazao je premijer Plenković, koristi se kako bi se Hrvatska predstavila kalifornijskoj poslovnoj zajednici i političkim vođama, ali i mladim ljudima.
Čestitao je Vijeću na organiziranju manifestacije koja je u prvim godinama bila Tjedan hrvatske kulturne baštine, a od ove godine u svibnju i mjesec, a koja služi kako bi se upoznala hrvatska tradicija, kultura i identitet.
Poželio je puno uspjeha u organizaciji velikih svjetskih sportskih događaja, prvo Svjetskog nogometnog prvenstva 2026., a zatim i Olimpijskih igara 2028.
Predsjedniku Vlade ovom je prigodom uručen Certifikat dobrodošlice od strane Gradskog vijeća.

Hrvatska živi demokraciju i samostalnost, ostvaruje svoje strateške ciljeve

Radni posjet SAD-u premijer Plenković nastavio je u San Pedru, jednoj od 88 općina Los Angelesa u kojoj živi najveća hrvatska zajednica u Kaliforniji. Predsjednik Vlade obratio se hrvatskoj zajednici u Hrvatsko-američkom klubu u San Pedru. Zahvalio im je na dugogodišnjem doprinosu, posebno tijekom Domovinskog rata kada su, kako je kazao, pomagali obrani domovine svim mogućim načinima i sredstvima. „Te su godine za vas i za cijeli hrvatski narod postale temelj hrvatske državnosti.“, naglasio je, dodavši da danas živimo u potpuno drukčijem vremenu, ostvarujući korak po korak svoje strateške ciljeve kao i nacionalne zadaće i interese.
Izrazio je zadovoljstvo dolaskom na Zapadnu obalu kako bi pokazao poštovanje tisućama Hrvata koji ondje žive „Došli smo s porukom da hrvatska država, hrvatska Vlada cijeni sve što ste učinili za Hrvatsku“, poručio je.
Govoreći o situaciju u kojoj se Hrvatska danas nalazi istaknuo je negativni prirodni priraštaj kao veliki strateški problem.
„To je strukturni i identitetski problem s kojim ćemo se boriti u godinama koje su pred nama“, naglasio je. Osvrnuo se na ekonomsku situaciju u Hrvatskoj, podsjetivši da smo u zadnjih nekoliko godina prošli više različitih kriza, od epidemije COVID-a, dva velika potresa te brutalne agresije na Ukrajinu koja je dovela do energetske krize.
Kazao je kako je sve to utjecalo na odnose u zemlji, na naše gospodarstvo i na naše ljude no, zbog brze i snažne reakcije države, dobro smo prošli. 
Pritom smo u isto vrijeme uspjeli ostvariti sve reforme, ući u europodručje i u Schengenski prostor, nastavio je premijer.

Ulažemo u obrazovane, infrastrukturu i energetsku neovisnost

„Osigurali smo 2,7 mlrd eura za ulaganje u obrazovnu infrastrukturu, proširujemo kapacitet LNG terminala koji Hrvatskoj pruža energetsku neovisnost, bilježimo značajan rast plaća i rekordnu zaposlenost, kao i snažan gospodarski rast. Ujedno, u svim krizama smo očuvali socijalnu koheziju“, poručio je Plenković. 
Nakon ulaska u OECD moći ćemo reći da smo ostvarili gotovo sve međunarodne ciljeve, nastavio je premijer, dodavši da ćemo uz osnaženi međunarodni položaj te kombinacijom načela solidarnosti i politike modernog suverenizma, nastaviti i dalje socijalno i ekonomski jačati Hrvatsku.

Osvrnuo se na turističke rezultate i gospodarske pokazatelje, kazavši da smo 18. turistička destinacija te među 38 naprednih gospodarstava u svijetu te podsjetio da je Hrvatska ostvarila najbolji kreditni rejting u povijesti. Poručio je da je prioritet ove Vlade još dinamičnija politika prema Hrvatima izvan zemlje, bez obzira je li riječ o Bosni i Hercegovini gdje su Hrvati konstitutivan i ravnopravan narod, državama u kojima su nacionalna manjina ili bilo gdje izvan Hrvatske, od Europe do SAD-a.
„Izdržali smo sve izazove i uz vašu potporu sagradili respektabilnu, agilnu i entuzijastičnu državu koja koristi šanse i prilike na međunarodnoj razini da nam svima skupa bude na veliko zadovoljstvo“, kazao je na kraju premijer Plenković. 

PVRH

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.