FB grupa "Pomoć bolnici Livno“ - Livnjaci iz svijeta pomažu bolnicama u domovini i RH, među inima pomogli i Rimac i Dalić

FB grupa "Pomoć bolnici Livno“ - Livnjaci iz svijeta pomažu bolnicama u domovini i RH, među inima pomogli i Rimac i Dalić
Da ljubav prema zavičaju i solidarnost nema granica dokazali su i članovi Facebook grupa "Pomoć bolnici Livno“ iz Frankfurta, koju vodi Mario Šandrk, a koji su ovih dana prikupili sredstva i medicinsku opremu za pomoć bolnicama u BiH i Hrvatskoj. Iako ta Hercegbosanska županija još odolijeva koronavirusu, zabrinjava stanje u zdravstvenim ustanovama koje nisu spremne za borbu protiv zaraze, a glavni razlog je nepostojanje proračuna.

Da da bi se preventivno djelovalo i u slučaju potrebe pomoglo liječnicima i drugom medicinskom osoblju koje ne raspolaže lijekovima i neophodnom opremom angažirali su se poznati i nepoznati Livnjaci iz cijeloga svijeta, ali i livanjski srednjoškolci. Naime, Srednja strukovna škola Silvije Strahimir Kranjčević uključila se u akciju pomoći livanjskoj Županijskoj bolnici te donirala plastične vizire koje su napravili sami učenici.Ravnatelj škole Saša Grabovac najavljuje da će dnevno izrađivati do 15 zaštitnih vizira, a već ih je dvadesetak predano u subotu 28. ožujka. Uz pomoć 3D printera, za koji im nedostaju materijali za izradu, i oni puno nade polažu u pomoć inicijatora humanitarne Facebook grupe "Pomoć bolnici Livno" iz Frankfurta koja je u samo pet dana nakon pokretanja akcije prikupila 80 tisuća eura za potrebe livanjske bolnice, tamošnjeg doma zdravlja i domove zdravlja u Glamoču, Drvaru, Kupresu, Bosanskom Grahovu, te ostalima po potrebi.

Skupina prijatelja Mario Šandrk, Mateo Dolić, Luka Novokmet, Ana Tokić i Antonio Džeko nastoje okupiti Livnjake iz svijeta koji i sami traže načine kako pomoći zavičaju. Posluju transparentno, evidencija je javna, objavljuju imena darovatelja i iznose te užurbano traže mogućnosti nabave potrebne opreme u Njemačkoj ili Kini i sve planiraju žurno poslati. Facebook grupa "Pomoć bolnici Livno" predlaže da se jave donatori iz Minhena ili bilo kojeg mjesta usput prema odredištu kako bi se mogla uzeti i njihova humanitarna pomoć.

 Očekuje se da će u utorak 31. ožujka iz Frankfurta kamionom krenuti prva pošiljka

Očekuje se da će u utorak 31. ožujka iz Frankfurta kamionom krenuti prva pošiljka i to željno iščekuju budući da Županijska bolnica Dr. fra Mihovil Sučić dosad nije dobila nikakvu financijsku niti materijalno-tehničku pomoć od vlade. Bolnica nema potrebna zaštitna odijela, lijekove, respiratore, no, popis potrebnih stvari u motiviranim je rukama nekolicine hrabrih i poduzetnih Hrvata koji su svoj livanjski kraj zamijenili Njemačkom, Austrijom i nekom prekomorskom zemljom.

Na apel im se javljaju Livnjaci iz cijeloga svijeta, svoj doprinos će dati mladi poznati inovator i proizvođač automobila Mate Rimac rođen u Livnu koji je istaknuo da kontaktiraju svoje kineske partnere, ali da računaju i na širu međunarodnu mrežu suradnika ako će to biti potrebno. Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Livnjak Zlatko Dalić uplatio je novac na račun bolnice za nabavku potrebne opreme za medicinsko osoblje i moguće buduće pacijente zaražene koronavirusom, a da srce ne poznaje granice dokazuje primjer donacije iz Crne Gore od čovjeka koji s Livnom nema nikakvih veza, ali poručuje da se u teškoćama svi moraju držati zajedno.

Jedan od inicijatora akcije Mario Šandrk ističe da su reakcije na apel nadišle sva njihova očekivanja i da su u Livnu našli vrijedne operativce vrijedne divljenja: - Lavovski posao odrađuje Antonio Džeko, tajnik Moto kluba Vukovi i zaposlenik županijske bolnice, a zahvala na pomoći svakako ide Barbari Miličević i Toniju Viskoviću, mladim liječnicima na specijalizaciji u Mostaru i Zagrebu te Udruzi Marijanska vinkovska mladež kojoj je poslanje služiti Isusu Kristu prisutnom u najpotrebitijima i to su vrijedne ruke koje pomažu u zavičaju – naglašava.

Iako je Županijski stožer civilne zaštite Hercegbosanske županije prije tjedan dana vlasti uputio apel za ponajprije prevenciju, a potom i suočavanje s pandemijom virusa Covid-19, nije se krenulo u ozbiljniju borbu s nevidljivom ugrozom. No, razboriti Livnjaci u svijetu ne puštaju sve slučaju, organizirali su akciju prikupljanja novca i opreme, pa će se uz livanjske potrebe, pomoći i zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj, primjerice Općoj bolnici dr. Ivo Pedišić iz Siska, potvrdio je za HRT jedan od pokretača akcije Mario Šandrk iz Frankfurta jer je do 29. ožujka u Sisačko-moslavačkoj županiji 13 oboljelih, među njima je jedan liječnik, a šestero liječnika i tridest medicinskih sestara je u samoizlolaciji.  

Dr. Tomislav Dujmenović, ravnatelj sisačke bolnice (Foto: privatna arhiva/s dopuštenjem)

Ta županijska bolnica ima oko 1100 djelatnika i srkbi oko 170 tisuća žitelja. Na sisačkome su području nakon devedesetih godina prošlog stoljeća mnogobrojni prognani Hrvati iz BiH našli svoj novi dom nakon rata, najviše ih je iz Banja Luke, Prijedora i srednje Bosne i Hercegovine. Bolnici nedostaju zaštitni jednokratni kombinezoni, antivirusni kompleti, zaštitne maske i žurno se radi na tome da se pomoć uputi i toj hrvatskoj medicinskoj ustanovi, a Facebook grupa „Pomoć bolnici Livno“ zdušno istražuje kako izaći iz takve situacije i zasad to uspjevaju uz veliku humanitarnu mrežu ispletenu Livnjacima u svijetu koji dijele sudbinu opće izolacije uzrokovane pandemijom korona virusom.

 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.