Premijer:Treba za Uljanik pronaći rješenje koje je ekonomski dugoročno održivo

Premijer:Treba za Uljanik pronaći rješenje koje je ekonomski dugoročno održivo
​Predsjednik Vlade Andrej Plenković, gostujući u Dnevniku HTV-a, kazao je da Vlada ima potporu u Hrvatskome saboru. Pritom je istaknuo i da mu, kao predsjedniku Vlade i stranke, nije bitan jedan glas manje ili više.„Bitan je smjer Hrvatske demokratske zajednice, njeno jasno pozicioniranje na desnom centru, vrijednosti iza kojih stojimo, ambicija da vučemo i stranku i Vladu i cijelu državu u pravom smjeru, a to je i gospodarski rast i rješavanje brojnih krupnih problema koji su došli na dnevni red ove Vlade“, poručio je.

Odgovornost za poslovanje Uljanika nije na Vladi

Govoreći o Uljaniku, podsjetio je da je cijela Uljanik grupa funkcionira cijelu ovu 2018. godinu zahvaljujući državnom jamstvu koje je Vlada dala u siječnju u iznosu od 96 milijuna eura.
„To je omogućilo Uljaniku da uzme kredite od dviju banaka i zahvaljujući tome je kompanija funkcionirala. Zabrinuti smo što je kompanija, koja nije bila u poteškoćama uoči članstva u Europskoj uniji te je bila čak u stanju pružiti ruku 3. maju, sada došla u poteškoće. Odgovornost za poslovanje sigurno nije na Vladi Republike Hrvatske, koja nema svoje predstavnike u Upravi niti je utjecala na poslovne odluke koje su oni donosili“, naglasio je predsjednik Vlade.  Dodao je da je Vlada, nakon sastanka s radnicima i sindikatima, pronašla rješenje za plaće za srpanj i kolovoz.„Nije točna teza koja se plasira da se ovo rješenje moglo pronaći 10. kolovoza iz razloga što meni kao predsjedniku Vlade uopće nije bilo poznato da su postojala određena sredstva koja su bila kao osiguranje na računu nekoliko banaka“, kazao je premijer Plenković.

Plenković i povjerenica Vestager o dugoročnoj održivosti brodogradnje 

Najavio je da u petak u Zagreb dolazi nadležna povjerenica Margrethe Vestager koja se bavi temom državnih potpora .„S njom ćemo razmotriti kako učiniti hrvatska brodogradilišta održivima, osobito detaljno situaciju s Uljanikom i 3. majem“, rekao je i dodao da je Bruxelles je upoznat sa svime što hrvatska Vlada radi.Naveo je kako je Uprava Uljanika radila plan restrukturiranja i odabrala, od tri moguće ponude, strateškog partnera, te naglasio kako to nije radila Vlada.„Važna su nam radna mjesta, važna nam je ekonomska i socijalna situacija u Istarskoj županiji, u Primorsko-goranskoj županiji, u Rijeci i u Puli. Uz sav senzibilitet koji imamo u protekla tri desetljeća oko opstanka i održivosti brodogradnje, moramo pronaći rješenje koje je ekonomski dugoročno održivo. Svi koji prate ovu temu znaju da je čitav proces restrukturiranja iz sustava državnih potpora nakon našeg članstva u Europskoj uniji okončan u prosincu 2017. godine“, zaključio je predsjednik Vlade Andrej Plenković. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.