Panel „Žene, život, sloboda” - borba za ljudska prava

Panel  „Žene, život, sloboda” - borba za ljudska prava

Rodna ravnopravnost na globalnoj razini, solidarnost, osnaživanje žena, društveni trendovi i prijetnje demokraciji i vladavini prava  - samo su neke od tema o kojima se raspravljalo na panelu Slučaj „Žene, život, sloboda” - borba za ljudska prava,  održanom u suradnji Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj i Human Rights Film Festivala.  Na panelu organiziranom povodom svečanosti dodjele Nagrade Saharov za slobodu mišljenja sudjelovali su: iranska producentica i kustosica Afsun Moshiry, pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter, projektna asistentica Centra za kulturu dijaloga dr.sc. Ajla Čustović te profesorica na Katedri za sociologiju Pravnog fakulteta u Zagrebu dr.sc. Antonija Petričušić. Raspravu je moderirala urednica i autorica Ivana Dragičević (N1).

Panelistice su upozorile da su nagrade važne simbolički, ali da ih trebaju pratiti i konkretne političke odluke i potezi, sankcije režima koji krše ljudska prava. Poručile su da od EU-a očekuju odlučnije reakcije te praktičnu potporu borcima za ljudska prava, među ostalim i odobravanjem viza građankama i građanima koji traže utočište u EU-u jer su im životi u matičnim zemljama ugroženi samo zato jer traže pravo na slobodu odabira, mišljenja i izražavanja.

Uoči panela prikazan je potresan kratki film autorice Afsun Moshiry, a uvodno su se okupljenima obratili voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj Maja Ljubić Kutnjak te video-porukom i zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula. On je podsjetio da su ovogodišnji laureati Nagrade Saharov Iranka Jina Mahsa Amini te pokret „Žene, život, sloboda“ koji je nastao kao reakcija na njezinu smrt nakon fizičkog zlostavljanja u zatvoru. Picula je ustvrdio da Nagrada Saharov, osim izraza solidarnosti s iranskim ženama, šalje i snažnu poruku, među ostalim i građankama i građanima u Hrvatskoj „da nas razna 'hodanja' i 'klečanja' ne vode nigdje drugdje osim daleko unatrag, u okvire patrijarhata u kojem, pod plaštem religijskih uvjerenja, muškarci diktiraju ženama način života i propisuju im pravila ponašanja... Primjeri iz Poljske, ali i bitka iranskih aktivistica, dokazuju da se za jednaka prava žena, za pravo na izbor, za pravo na poštivanje različitosti te za ljudsko dostojanstvo treba uporno boriti. Ovogodišnja Nagrada Saharov pokazuje da čvrsto stojimo uz one koji iz iranskih zatvora, ali i s europskih trgova, nastavljaju borbu za život žena u slobodi“, zaključio je Picula.

Voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj Ljubić Kutnjak podsjetila je da je Nagrada Saharov za slobodu mišljenja najviše priznanje EU-a za rad na području ljudskih prava. „Utemeljena je 1988. i nazvana u čast sovjetskog fizičara i političkog disidenta Andreja Saharova“, kazala je Ljubić Kutnjak.  Dodala je da se priznanje dodjeljuje pojedincima, skupinama i organizacijama koji su iznimno pridonijeli slobodi izražavanja, zaštiti prava manjina, razvoju demokracije i provedbi vladavine prava. Istaknula je da su ruska nevladina udruga Memorial, Nelson Mandela, Malala Jusafzaj, Denis Mukwege i Nadia Murad samo neki od Saharovih laureata čije je rad kasnije prepoznat i vrednovan i kroz Nobelovu nagradu za mir.

Više informacija  

Više o Nagradi Saharov dostupno je ovdje. Svečana dodjela priznanja održat će se 12. prosinca u Europskom parlamentu u Strasbourgu. Jina Mahsa Amini, 22-godišnja Iranka kurdskog podrijetla, uhićena je u Teheranu 13. rujna 2022. zbog navodnog kršenja strogih zakona o nošenju hidžaba. Umrla je tri dana kasnije u bolnici, nakon fizičkog zlostavljanja kojem je bila izložena u pritvoru.  Njezina je smrt potaknula masovne prosvjede u Iranu koje su predvodile žene. Pod sloganom „Žene, život, sloboda“ prosvjedovale su protiv zakona o hidžabu i diskriminacije. Iranski režim na prosvjede je reagirao silom, a Europski parlament je više puta

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.