Zastupnici u Europskom parlamentu dodijelili su Nagradu za slobodu misli Saharov Jini Mahsi Amini i iranskom pokretu „Žene, život, sloboda“.

Zastupnici u Europskom parlamentu dodijelili su Nagradu za slobodu misli Saharov Jini Mahsi Amini i iranskom pokretu „Žene, život, sloboda“.

Zastupnici u Europskom parlamentu dodijelili su Nagradu za slobodu misli Saharov Jini Mahsi Amini i iranskom pokretu „Žene, život, sloboda“. Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola objavila je ovogodišnje laureate u četvrtak, na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, nakon odluke konferencije predsjednika (koju uz Metsolu čine šefovi klubova zastupnika).

Predsjednica Metsola je istaknula: „16. rujna obilježili smo godinu dana od smrti Jine Mahse Amini u Iranu. Europski parlament ponosno podupire hrabre ljude koji se nastavljaju boriti za ravnopravnost, dostojanstvo i slobodu u Iranu. Pod upiremo one koje, čak i iz zatvora, ne odustaju od pokreta "Žene, život, sloboda". Odabirom njih kao laureata Nagrade Saharov za slobodu misli 2023., Parlament podsjeća na njihovu borbu i nastavlja odavati počast svima koji su platili najvišu cijenu za slobodu.“

Jina Mahsa Amini, 22-godišnja Iranka kurdskog podrijetla, uhićena je u Teheranu 13. rujna zbog navodnog kršenja strogih zakona o nošenju hidžaba. Umrla je tri dana kasnije u bolnici, nakon fizičkog zlostavljanja kojem je bila izložena u pritvoru.

Njezina je smrt potaknula masovne prosvjede u Iranu koje su predvodile žene. Pod sloganom „Žene, život, sloboda“ prosvjedovale su protiv zakona o hidžabu i diskriminacije. Iranski režim na prosvjede je reagirao silom, a Europski parlament je više puta osudio teško kršenje ljudskih prava u zemlji. U listopadu 2022., zastupnici su zatražili sankcioniranje iranskih dužnosnika povezanih sa smrću Mahse Amini i s nasiljem režima te su izrazili snažnu potporu mirnom prosvjednom pokretu. U siječnju 2023. europarlamentarci su zatražili dodatne sankcije za iranski režim te da Islamska revolucionarna garda bude uvrštena na EU-ov popis terorista.

Više o ostalim finalistima Nagrade Saharov 2023. .

Ovogodišnji finalisti za Nagradu Saharov za slobodu mišljenja koju dodjeljuje Europski parlament izabrani su putem zajedničkog tajnog glasanja u Odboru za vanjske poslove i razvoj 12. listopada 2023. Oni su:

Jina Mahsa Amini i pokret „Žena, život, sloboda“ u Iranu

Vilma Núñez de Escorcia i biskup Rolando José Álvarez Lagos iz Nikaragve

Žene koje se bore za slobodan, siguran i zakonit pobačaj u Poljskoj, El Salvadoru i SAD-u

Jina Mahsa Amini i pokret „Žena, život, sloboda“ u Iranu

 Kada je 22-godišnja Iranka kurdskog podrijetla Jina Mahsa Amini u rujnu 2022. posjetila Teheran, uhitila ju je i pretukla takozvana moralna policija jer je nosila hidžab na pogrešan način. Njezina smrt nekoliko dana kasnije pokrenula je masovne prosvjede u Iranu, koje su predvodile žene. Pod sloganom „Žena, život, sloboda” prosvjedovale su protiv zakona o hidžabu i drugih diskriminatornih zakona.

Vilma Núñez de Escorcia i biskup Rolando José Álvarez Lagos iz Nikaragve 

Vilma Nuñez de Escorcia već se desetljećima bori za ljudska prava u Nikaragvi. Ostala je u svojoj zemlji unatoč progonu. Rolando José Álvarez Lagos, biskup Matagalpe, jedan je od najistaknutijih kritičara režima predsjednika Ortege. U veljači 2023., nakon što je odbio napustiti zemlju, osuđen je na 26 godina zatvora, a državljanstvo mu je suspendirano.

Žene koje se bore za pravo na slobodan, siguran i legalan pobačaj u Poljskoj, El Salvadoru i SAD-u 

Poljakinja Justyna Wydrzyńska dio je tima Abortion Dream koji se zalaže za ženska prava. Zbog pomaganja ženi da obavi pobačaj u Poljskoj osuđena je na osam mjeseci rada za opće dobro. Morena Herrera feministkinja je i društvena aktivistica koja se zalaže za pravo na siguran i zakonit pobačaj u El Salvadoru. Amerikanka dr. Colleen McNicholas opstetričarka je i ginekologinja s izuzetnim rezultatima u kvalitetnoj skrbi za pacijente i učinkovitom zagovaranju reproduktivnog zdravlja.

Finaliste su odabrali zastupnici između više nominiranih koje su predložili klubovi zastupnika ili skupine od najmanje 40 zastupnika u Europskom parlamentu. Saznajte više o kandidatima za Nagradu Saharov za 2023.

Pozadina

Nagrada Saharov za slobodu mišljenja dodjeljuje se svake godine od 1988. pojedincima i organizacijama koje brane ljudska prava i temeljne slobode. Ime je dobila po sovjetskom fizičaru i političkom disidentu Andreju Saharovu. Dobitnici osvajaju 50 tisuća eura.

Sljedeći koraci

Svečanost povodom dodjele nagrade održat će se 13. prosinca u Europskom parlamentu u Strasbourgu.

 Kontekst
Europski parlament dodjeljuje Nagradu Saharov za slobodu misli svake godine. Ustanovljena je 1988. u čast pojedincima i organizacijama koje se bore za ljudska prava i temeljne slobode. Nosi ime sovjetskog fizičara i političkog disidenta Andreja Saharova. Pripadajući iznos uz nagradu iznosi 50 000 eura.

Prošle godine Europski parlament dodijelio je nagradu hrabrom ukrajinskom narodu kojeg predstavljaju predsjednik, izabrani čelnici i civilno društvo. 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.