U punom jeku je novi ciklus energetske obnove škola Međimurske županije

U punom jeku je novi ciklus energetske obnove škola Međimurske županije

U punom zamahu je novi ciklus energetske obnove škola kojima je osnivač Međimurska županija diljem našega kraja. Radovi podrazumijevaju uvođenje sustava obnovljivih izvora energije u Osnovnoj školi Štrigova te područnim školskim odjelima u Prekopi, Peklenici i Zebancu. U svakoj od navedenih školskih zgrada postavit će se fotonaponska elektrana i dizalica topline.

Završetak radova očekuje se do kraja studenog 2023. godine, a ukupni troškovi se procjenjuju na 540.089,28 eura. Predviđeni iznos sufinanciranja iz Fonda za zaštitu okoliša Europske unije je 199.676,15 eura, dok će ostatak financirati Međimurska županija.

Četiri školske zgrade opremit će se sustavima koji koriste obnovljive izvore energije te će se, uz ugradnju dizalica topline zrak-voda s mogućnošću grijanja i hlađenja prostora, rekonstruirati pripadajuće strojarske instalacije. Na krovovima zgrada instaliraju se fotonaponske elektrane za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe.

U Osnovnoj školi Štrigova postavljeni su fotonaponski moduli, te su u tijeku radovi na spajanju električnih vodova, invertera te popratne električne opreme. Također se radi na prilagodbi  kotlovnice za spajanje dizalica topline. U Područnoj školi Prekopa također su postavljeni fotonaponski moduli, te se privode kraju radovi na elektroinstalacijama te u kotlovnici. Obavljaju se  i strojarski radovi koji podrazumijevaju demontažu postojeće cijevne mreže i ogrjevnih tijela, nakon čega slijedi ugradnja i spajanje novih ventilokonvektora te postavljanje dizalice topline.

U zgradi područnog školskog odjela u Peklenici dio fotonaponskih modula i pripadajuće krovne potkonstrukcije je montiran, a u unutrašnjosti zgrade demontirana je stara cijevna mreža s radijatorima te su u tijeku radovi na ugradnji i povezivanju parapetnih ventilokonvektora. Radovi su odmaknuli i u područnom odjelu u Zebancu, gdje je u tijeku postavljanje podkonstrukcije i modula na krov zgrade, te strojarski radovi u interijeru gdje se mijenjaju cijevne mreže te ogrjevna tijela zamjenjuju ventilokonvektorima. Vrši se i rekonstrukcija kotlovnice.

Radovi su u svim školama odvija se predviđenom dinamikom što znači da će do početka školske godine biti dovršeni svi grubi radovi, a eventualni preostali strojarski radovi u kotlovnicama te elektroinstalacijama vezani uz priključenje sunčanih elektrana na distribucijsku mrežu trebali bi biti dovršeni najkasnije u studenome ove godine.

Dobrobiti ovog projekta su višestruke: uz povećanu udobnost boravka u objektima, smanjit će se proračunski izdaci za energente te povećati stupanj energetske samodostatnosti objekata.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.