Kairo - grad u koji se nije teško zaljubiti

Kairo - grad u koji se nije teško zaljubiti

Kairo je lijep grad s raznolikim četvrtima koje odlikuju nadasve ljubazni građani. Nasmiješite li se prolazniku obdarit će vas krasnim osmjehom, nerijetko zastati i upitati kako se zovete i odakle ste. Naravno, izreći će i vlastito ime. Croatia im je poznata kroz naziv, a da će je smjestiti u Europu – teško. No, svakako će s oduševljenjem reagirati na ime Luke Modrića i zdušno govoriti kako vole Madrid. Hmmm…

Odvojio sam vrijeme za odlazak u centar grada i glavni trg Tahrir okružen mnogobrojnim vrhunskim hotelima i Egipatskim muzejom, da bih preko mosta Kasr el Nil krenuo do Cairo Towera – najvišeg vidikovca nalik na minaret. Dizalom se stiže do vidikovca ili kat nižeg cafe-restorana. S vidikovca je prekrasan pogled na grad i Nil. I to dokle god pogled seže u gradu s nekih petnaest milijuna stanovnika! Zaštitna ograda od pada je tako dobro napravljena da ne ometa ni slikanje ni snimanje. Čak ni svakodnevna gužva što je čine mnogobrojni posjetitelji.

 Ljubazna konobarica je preuzela narudžbu i vrlo brzo mi poslužila odličan sendvič, kavu i Colu koji su bili daleko jeftiniji negoli kod nas. Kako je bila nasmijana i šalila se sa mnom, zamolio sam zajedničku fotografiju. I onda sam je primio oko struka na što se šeretski nasmiješila rekavši: „No, no…“. Eh, da, zaboravio sam da se u muslimanskom svijetu žene ne dira. Što mogu kada sam iz Europe, a bo sam i u nekim drugim državama gdje se muslimanke smije dirati. Sve je prošlo uz osmjeh, a ja se podsjetio na zaboravljene stvari.

 

I most Kasr el Nil je mjesto za lijepe selfie, ali i razgovore s mladim ljudima koji će se ponuditi za vodiča. To će učiniti besplatno ili uz malu napojnicu, iznos koje je najbolje odmah dogovoriti. Ako ste nezainteresirani, ljubazno ih odbijte i nastavite uživati gledajući usidrene brodove i zamišljajući uživanje na brodovima za krstarenja do Asuana ili Luksora.

Osobno sam dnevno pješačio prosječno 18 kilometara, ali sam koristio i Uber koji je nevjerojatno jeftin. I taksi kod kojeg je poželjna pogodba. Bitno je da za malo novaca možete stići u bilo koji dio grada. Dobro, ne baš svaki. Taksisti će vas nerado odvesti u sirotinjsku, ali vrlo zanimljivu, četvrt, a povratak taksijem je upitan. Tada ćete trebati naći nekoga tko će razumjeti vašu želju za povratkom i na arapskom pokušati naručiti taksi.

 Pa što vidjeti u Kairu?

Kako biste se upoznali s poviješću staroga Egipta posjetite Egipatski nacionalni muzej koji je jedan od pet najvećih i najbogatijih na svijetu zahvaljujući 120.000 izložaka od prapovijesnog do grčko-rimskog razdoblja. Posebnost su blago faraona Tutankhamona i njegova zlatna maska. Razgledavanje će trajati nekoliko sati da bi izlazak iz njega bio izazovan zbog bogate suvenirnice i kafića.

 Nedavno je otvoren Veliki nacionalni muzej koji vrijedi razgledati radi desetaka izloženih mumija iako mi je Egipatski draži.  A onda dan odvojite za piramide u Gizi od kojih je Keopsova piramida jedno od sedam čuda antičkog svijeta. Kako je izgrađena i dalje je tajna, a više od 3.800 godina je bila najviša građevina u svijetu. I jedino je od sedam svjetskih čuda, gotovo neokrnjena, sačuvana do danas.

Tu su Kefrenova i Mikerinova piramida, svaka posebna na svoj način, a na posebnoj uzvisini je odlično mjesto za stotine selfija na kojima piramide držite na dlanu ili vršcima prstiju, možete jahati deve ili se voziti u kočijama. U nastavku je grad Giza s odličnom ponudom hrane i – teretana. U nekima možete vježbati i uživati u pogledu na piramide! Inače, u Egiptu se nalazi preko 140 različitih piramida, a najstarija - Džozerova piramida u Sakari, stara je čak 4600 godina.

 

Jeste li znali da je jedan od najvećih mitova da su piramide korištene kao grobnice. No, u tri velike piramide u Gizi. nikada nisu pronađene mumije. Inače, za izgradnju jedne piramide bilo je potrebno oko 100.000 plaćenih radnica koji su radili za dnevnicu s uključenim pivom.  

Neka vam vrhunac obilaska bude Sfinga - tajanstveno biće u podnožju Keopsove piramide,  spoj tijela lava i glave faraona sa zmijskom kobrom na vrhu. Osobno vjerujem da je izgrađena daleko ranije, a pitanje je od koga. Iako ponešto staromodan, vrijedno je navečer pogledati svjetlosni show. Nakon njega krenite u bogati noćni život obilaskom odličnih restorana, trgovina, zabavnih programa…Očaravajući Kairo nudi još mnogo toga, od muzeja, galerija, džamija, ogromnog bazara, a za uspomenu kupite oslikane papiruse, zbirku čajeva ili začina, ili nešto od srebrnog nakita za koji kažu da donosi sreću ukoliko drevnim pismom upišu vaše ime.

 Ono o čemu se ne priča

Egipat je velika muslimanska država. Iako je otvorena za strance i žene srećete posvuda, u duši su istinski vjernici što ne znači da je duh trgovaca zamro. Itekako su skloni trgovanju, cjenjkanju i svim manguparijama koja s time dolaze. Veliki broj trgovaca počinje s radom u podne a trgovine ostaju otvorene do duboko u noć. Razlog su, prirodno, vrućine.  Mnoge će iznenaditi što individualni turisti u nekim hotelima neće moći iznajmiti dvokrevetnu sobu kao nevjenčani (hetero) par, što se ne odnosi na grupna putovanja. U pravilu recepcionist treba tražiti vjenčani list ukoliko se prezimena ne poklapaju. Za gay parove to ne važi.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.