Tanger - grad na moru i oceanu

Tanger - grad na moru i oceanu

U Tanger sam stigao vlakom Al Borak koji dosiže brzinu 320 kilometara na sat uz svu pripadajuću udobnost. Najbrži je vlak u Africi s time da će uskoro sličan krenuti voziti i u Gani, dok se mi u Hrvatskoj veselimo kada dostigne brzinu stotinu kilometara na sat. Treba dodati da su važniji gradovi Maroka odlično povezani vlakovima, a ostali suvremenim autobusima Supratransa.

 Smješten na krajnjem sjeveru zemlje, Tanger je užurbani grad koji su kroz svoju povijest naseljavali različiti narodi (Kartažani, Rimljani, Feničani, Arapi ...)  ostavivši svoj trag.  Kao rezultat ove mješavine kultura, Tanger je danas kozmopolitski grad. Položaj, povijest i smještaj uz Sredozemno more i Atlantski ocean, a nedaleko od Španjolske, čine ga poželjnim odredištem iako ga prati fama da je opasan.  Položaj, povijest i smještaj uz Sredozemno more i Atlantski ocean, a nedaleko od Španjolske, čine ga vrlo željenim odredištem. Naravno, po dolasku i smještaja u hotel, krenuo sam do krasne pješčane plaže uz koju su smješteni mnogobrojni kafići i restorani neprimjetni s ceste jer se nalaze - ispod nje. Ali i u neboderima izgrađenim cijelom dužinom šetnice.

 Tanger je najotvoreniji grad i pod velikim utjecajem europskog načina života. I dok će na jugu Maroka gotovo sve žene biti čak tradicionalno odjevene, ovdje ženska kosa slobodno vijori zrakom.  Neću nabrajati muzeje koje ćete ionako naći na tražilicama, ali bih svakako preporučio Jedan od najljepših muzeja u Tangeru - Forbesov muzej, u kojem je najveća izložba vojnih minijatura na svijetu.

 Kako Tanger nije prevelik lako ćete doći do medine s tržnicom Grand Bazaar s dugim strmim uličicama. Turisti ovdje vole kupovati bubnjeve, proizvode od mesinga i suvenira u koje se može svrstati sve i sva.

 U Maroku se, pa tako i u Tangeru, odlično jede. Osim puno povrća, tu su riba i meso, a posebnost su različite vrste vrlo ukusnog kruha, te keksi i kolači s bademima, pistacijima, orasima uz koje posebno gode čaj od metvice.

 Najatraktivniji je posjet Cape Spartelu odakle se pruža predivan pogled na zamišljenu crtu na kojoj se spajaju Sredozemno more i Atlantski ocean. Posjećuju ga kako domaći tako i strani turisti kako bi uživali u jedinstvenim zalascima sunca uz piće u plažnim barovima. Do njega je 14 kilometara, iz Tangera, zanimljivom cestom koja vodi kroz prekrasan prirodni rezervat s pogledom na tjesnac Gibraltara, i najsjevernija je točka Afrike. Do njega možete doći automobilom, taksijem ili turističkim autobusom. Najjednostavnije je taksijem, ali nikako ne prihvatite ponuđenu cijenu koja je višestruko veća od uobičajene. Uđite u onaj s već pokupljenim putnicima i platite cijenu koja je za domaćina. O tome se najbolje raspitati u hotelu.

 Simbol rta Spartel je svjetionik koji radi od 1864. godine. Bio je prvi takve vrste duž marokanske obale. Izgrađen je na zahtjev konzularnih predstavnika europskih zemalja zbog velikog broja brodova na tom području. Svjetlo s njega vidljivo je do 23 nautičke milje koje tijekom noći vodi transatlantske brodove.

 Mjesto koje također treba posjetiti su Herkulesove spilje iako je riječ mašti i legendi. Oblik im je sličan mapi Afrike. Legenda kaže da je grčki heroj Herkules trebao označiti rub Zemlje. Korištenjem herojske snage koja mu je darovana od bogova, udario je u planinu i stvorio Gibraltarski tjesnac. A dvije stijene na suprotnim obalama nazvane su Herkulovim stupovima.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.