Vremeplovom po Gruziji (1) Staljinov rodni grad Gori

Vremeplovom po Gruziji (1)  Staljinov rodni grad Gori

Gruzija nisu samo niz crkvi i manastira, Tbilisi i Kavkaz. Odlučite li se netko na samostalno putovanje oživjet će nevjerojatan kulturološki šok budući da će ga dočekati svojevrsno putovanje vremeplovom u prošlost. Putovanje u doba SSSR-a, odnosno Sovjetskog Saveza Socijalističkih Republika čiji je sastavni dio bila i Gruzija.

 Gori - Staljinov grad

Ulazak u grad Gori me osupnuo. Sivilo, zapuštene kuće, a onda ogroman trg na koji bi mogao sletjeti i neki omanji privatni zrakoplov. Na sve strane pustoš. Nekoliko kafića, hotel, upravne zgrade i trgovine kakvih se sjećam iz djetinjstva kada sam sa šest godina otputovao u Daruvar iz velikog Zagreba.

Na trgu se skreće do muzeja posvećenog Staljinu. Ipak je to njegov rodni grad. Opet zelenilo koje se izmjenjuje s prašnim ulicama, uobičajeno za gradove bivšeg SSSR-a, prastare kućice, nekoliko sivih betonski socijalističkih stambenih zgrada i zgrada Muzeja Josifa

Virionoviča Staljina i njegova kuća.

Iako je Staljin kriv za milijune ubijenih, preseljenih i prognanih ljudi, u Gruziji su ponosni na taj muzej. U prvoj, velikoj zgradi, prikazan je njegov život dokumentiran zaista velikim brojem izložaka, a na polukatu se nalazi njegov veliki kip! U muzeju možete vidjeti čak kutiju cigareta koje je pušio, poklone stranih državnika, odjeću, državničke dokumente, čak i pjesme koje je napisao svojom krvavom rukom.

Pametni Gruzijci, shvativši vrijednost povijesti koju je moguće dobro unovčiti, u muzeju nude suvenire s njegovim likom, čak i vino po kojem je Gruzija i inače poznata. Kuća smještena iza glavne zgrade je njegova rodna kuća zaštićena posebnim krovom, ali nije dozvoljen ulaz u nju. Posebnost te kuće su tajne prostorije ispod nje koje su služile i kao sklonište i kao mjesto za politički rad.

 Najveća posebnost muzeja je Staljinov vlak budući da se nije usudio letjeti zrakoplovom. Bio je ponos sovjetske industrije kao proizvod iz Sovjetskog saveza. Na kraju je ipak otkriveno da je proizveden u Švedskoj. Možda ne cijeli, ali kotači sigurno. Moguće ga je razgledati.

Za ono doba je bio vrlo luksuzan. U njemu je bila svojevrsna kupaonica, odjeljak za spavanje, kuhinja, radio stanica, klima uređaj, te prostorija za sastanke. I to samo u Staljinovom vagonu!

 Odlučite li vidjeti nešto više u ovom gradu, udaljenom 80 km od Tbilisija, a u kojem se sve više smanjuje broj stanovnika, nećete zažaliti. U blizini je Uplistsikhe – tri tisuće stari grad grad urezan u stijenu s nekih 700 spilja, opkopa i zidova. Imao je tajne tunele, vodovod i poseban put samo za pješake.

Posebno je zanimljiva dvorana za prijeme kraljice Tamere.

 Potoji i tvrđava Goristsikhe iz 16. stoljeća, ali jako oštećena u potresu pred 103 godine. Neovisno o tome, lijepa je, posebno noću, a s nje se pruža pogled na Gori.

 Manastir Atensky Zion je još jedna zanimljivost posebno zbog freski koje su opstale uprkos uništavanja kroz povijest. Pretpostavlja se da je izgrađen u 7. stoljeću, a nalazio se ured nekada velikog grada Atenija u klisuri Tana. Udalje je svega 10 km od Gorija.

 Gradska skupština na glavnom trgu

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.