Ljubljana – grad Jože Plečnika

Ljubljana – grad Jože Plečnika

Kada se sjetim kako se još tamo 1990. i 1991. godine nedjeljom u Ljubljani moglo jesti samo Kod Amerikanca i u Kolodvorskoj restauraciji (i hotelima) jer ostale gostionice taj dan nisu radile, te ih vidim danas obilje s čudesnom ponudom, osjećam se kao da sam u nekom drugom svijetu. Središte grada uz rijeku Ljubljanicu obilježavaju djela slovenskog arhitekte Jože Plečnika koji je austro-ugarski provincijski gradić pretvorio u simbol slovenskog naroda. Osmislio je niz trgova, parkova, ulica, šetnica i mostova, nacionalnu knjižnicu, crkve, tržnicu, groblje… Danas ću, na neki način, ići njegovim stopama.

Svega nekoliko raspoloživih sati dovoljno je za šetnju na području oko Tromostovja (Tri mosta) s pogledom na Ljubljanicu kojom plove izletnički brodovi, razgledavanje tržnice s ponudom suvenira, brze hrane i tržnicom, s ljepšim voćem istih cijena kao kod nas, a od istih dobavljača, pa sve do ljubljanskog starog grada.

Tromostovje je turističko središte Ljubljane i najbolja polazna točka za razgledavanje. Mostu preko kojeg se iz sjeverozapadne Europe prolazilo put Balkana i dalje jugoistoka, čuveni slovenski arhitekt Jože Plečnik dodao je dva mosta 1932. godine stvorivši most koji krasi Ljubljanu i oduševljava turiste kako jednostavnošću tako i ljepotom. S njega su prekrasni pogled na tržnicu s arkadama (isto Plečnikovo djelo), ljubljanski stari grad i Prešernov trg nazvan u čast tom romantičnom pjesniku. Na trgu je i spomenik Francu Prešernu postavljen 1905. godine, te franjevačka crkva sv. Marije iz 17. stoljeća. Uz malo sreće vidjet ćete mladenca kako mladenku nosi niz stube nakon obavljenog obreda vjenčanja. I, da, samo nekoliko metara dalje, u Wolfovoj ulici, spomenik je pjesnikovoj ljubavi Primicove Julije koja simbolično gleda prema njemu.

Predlažem odavde šetnju Trubarjevom ulicom (njihovom Tkalčićevom ulicom) s pogledom na niz gostionica, pubova i kafića, poneki hostel, pa natrag uz rijeku Ljubljanicu do Zmajevog mosta koji je, kao i zeleni zmaj, simbol Ljubljane. (A desno nešto prije mosta, u suterenu kuće prije njega, nalazi se odlično opskrbljen „skejterski“ dućan koji neizostavno valja posjetiti, neovisno želite li otkačenu majicu, neku hudicu, tenisice ili gojzerice za slovenske planine.) Taj je most u doba otvaranja 1907. godine predstavljao najveći armirano-betonski most u Europi. Na stranu tehnički podaci! Privlačni su zeleni bakreni zmajevi uz koje se svakako treba slikati za uspomenu. Hoćete li se protegnuti do zmajeva, zagrliti ih ili se slikati da se vide Ljubljanica ili tržnica, izbor je na vama.

Rekoh, i tržnica je vrlo zanimljiva iako su zgradu danas zauzele specijalizirane trgovine, ugostiteljski lokali i suvenirnice. I stotine stranih turista budući da su Ljubljana i Slovenija veliko otkriće i proglašeni raznim naslovima poput najčistijeg grada, najljepše države i slično. No, nećete biti uskraćeni za voće i povrće čije su stojnice preko puta s ponudom brze hrane. Kako su zgrada i arkade tržnice uz samu rijeku Ljubljanicu možda se odvažite na plovidbu nekim od malih i lijepih turističkih brodova? A ako niste ljubitelj plovidbe, s obližnjeg Tromostovja krenite njenom desnom obalom kako biste nešto prezalogajili ili popili u nekom od niza pizzeria, bistroa, gostionica ili restorana. I lijeva obala je zanimljiva, ali to ostavljam za neki drugi obilazak.

Lagana okrepa je uvijek dobrodošla kako bi se s novim žarom nastavilo uživati u razgledavanju nekoga grada. A u starom dijelu Ljubljane slijedi barokna Gradska vijećnica iz 1719. godine ispred koje se nalazi fontana – majstorsko djelo Francesca Robbe. Nedaleko je i prvostolna crkva (ulaz je dva eura) s nevjerojatno bogatim unutarnjim uređenjem.

Na kraju razgledavanja središta Ljubljane izaberite vožnju dugu nekih minutu i nešto uspinjačom (za 4 eura) do starog Ljubljanskog grada smještenog na brdu s pogledom na Ljubljanu. U srednjem je vijeku bio sjedište koruških knezova Spanheim, da bi u 17. stoljeću bio napušten. U 19. stoljeću dvorac je korišten kao zatvor, da bi na kraju bila obnovljen. Danas su tu zanimljiv muzej, restoran, kavana i svečana dvorana, a služi i za mnoga kulturna događanja. Cijena razgledavanja unutrašnjosti je 13 eura.

I što reći? Ljubljana nije samo ovaj mali, ali turistima vrlo atraktivan dio. Odlikuju je hoteli svjetskih lanaca, nažalost općenito skup smještaj, odlična ponuda domaće i stranih kuhinja, muzeji, veliki broj događanja (kažu više negoli u Zagrebu u koji Ljubljančani vole ići), veliki broj izletišta i lijepih nedalekih gradića poput Kamnika i Škofje Loke ili Logatca (Logatec) gdje možete doslovno i letjeti kao ptica u tamošnjem aerodromu.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.