U najstarijem gradu u Europi - Plovdiv je daleko više od povijesti

U najstarijem gradu u Europi - Plovdiv je daleko više od povijesti

Bugarska turistička ponuda je Hrvatima prilično nepoznata, a imaju zaista što ponuditi od boravka u nekim od najstarijih gradova do plaža na Crnom moru. Plovdiv je jedan od tih najstarijih gradova gradova. Središte grada se nalazi na neprocjenjivom arheološkom blagu kojeg se još uvijek otkriva. Posebno dojmljivo je slučajno otkriće rimskog stadiona (1923. godine) koji je primao 30.000 gledatelja, a nalazi se negdje na polovini glavne pješačke ulice, najduže u Europi. Dijelovi su i dalje zakopani ispod nje, a time da se planira postaviti pleksiglas umjesto današnje popločene ulice. Dio stadiona je moguće vidjeti i u podrumima robnih kuća, npr. u H&M-u.

Nalazište ranokršćanske biskupske bazilike s početka prvog tisućljeća s nevjerojatnim podnim mozaicima zaštićenim zgradom muzeja izgrađenog samo radi njih.

 Hotel na temeljima rimskog kupališta

A svega nekoliko metara nakon nje nalaze se ostaci Filipopolisa, grada kojeg su osvojili Rimljani s 45. na 46. godinu naše ere i prozvali ga Trimotium (Tri brda, jer se nalazio na njima, kako bi izbrisali sjećanje na osnivača Filipa II. Makedonskog.

Rimljani su planski gradili ulice, veliki forum (tržnicu okruženu trijemovima i obrtničkim radnjama), stadion i kazalište, a javno kupalište otkriveno je prilikom iskopavanja za temelje hotela Flavia. Na gradilište su odmah stigli konzervatori, sve provjerili i odobrili nastavak gradnje s time da sada možete ručati ili večerati u podrumu hotela u rimskom kupalištu! Sve troškove su namirili Vlada i Grad. Tako se radi!

 Kaldrmima kao dokaz ljubavi i bogatstva

Od „novijih“ povijesnih ljepota i zanimljivosti u strogom centru grada je džamija Džumaja iz 15. stoljeća, nedaleko su pravoslavne crkve (i drugih vjera) do koji se stiže pravom turskom kaldrmom čiju gradnju su plaćali bogati stanovnici jer je bilo pitanje prestiža imate je pred kućom. A te stare kuće su odlično obnovljene i mnoge pretvorene u muzeje, galerije, neke su ostale za stanovanje dok ih je dio prenamijenjem za ugostiteljstvo.

 

Kapana – mjesto provoda

Kako su političku vlast preuzmu sposobni ljudi koji vole svoj grad, mladima su dali odriješene ruke da od nekadašnje opasne gradske četvrti Kapana stvore privlačno mjesto za druženje. Tako je Kapana stjecište kulturnog života i mjesto za izlazak u mnogobrojne gostionice, slastičarnice, kavane…

Bugari su čuveni po proizvodnji povrća, a i sirevi su neopisivo ukusni. U svakoj gostionici ćete prvo dobiti meze: rajčicu, sir, mladi luk i još neki dodatak, meso je domaće, a janjetina odlična! I sve je za nas vrlo jeftino. Javni prijevoz također.

 

Kada biste me pitali što mi se najviše svidjelo, svakako bih istaknuo pogled noću na rimsko kazalište (amfiteatar) iz 1. stoljeća u koji se moglo smjestiti čak 6.000 gledatelja, a koje ponovno otkriveno (i iskopano) 60-tih godina prošlog stoljeća. Danas je  mjesto održavanja predstava i glazbenih zbivanja. A možda i rimsko kazalište ispod mojih nogu?

 

Sada biste i vi u Plovdiv

Ništa lakše. Možete autobusom iz Zagreba, iako preporučam Bla Bla Car (budite suputnik nekome tko putuje tamo uz malo novaca) ili niskotarifnim zrakoplovom iz Zagreba do Sofije, a dalje, recimo, vlakom. Dva dana su dovoljna za razgledavanje Plovdiva, a nakon toga put Burgasa, Varne sa Zlatnim pijescima, Sofije…

 

 RANIJE OBJAVE:https://hia.com.hr/turizam/putopisi-putovanja/item/5740-posjetili-smo-plovdiv-koji-je-proteklog-vikenda-uz-moto-zajedno-zazivio-kao-europska-prijestolnica-kulture-2019

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.