Granica bi trebala biti samo povijesna uspomena, vrijeme je za stvaranje nove priče

Granica bi trebala biti samo povijesna uspomena, vrijeme je za stvaranje nove priče

“Meja najbo le še zgodovinski spomin, čas je za stvaranje novih priča” - Ova rečenica na slovenskom jeziku koja se prevodi kao “Granica bi trebala biti samo povijesna uspomena, vrijeme je za stvaranje nove priče”sažetak je i zaključak događanja.

U četvrtak, 20. travnja, u Ilirskoj Bistrici održana je prva poslovna burza lokalnih ponuđača iz prekograničnog područja od Ilirske Bistrice do Rijeke. Ideju za nju dali su Turistički informativni centar Ilirska Bistrica i Društvo turističkih novinara Slovenije. TIC je prepoznao potrebu za povezivanjem ponuditelja s obje strane granice, dok članovi društva u svom novinarskom radu prednost daju manje poznatim turističkim područjima s neiskorištenim mogućnostima. Društvo je također predstavilo svoju inicijativu za veću prekograničnu suradnju na turističkom i drugim područjima. Na burzi se predstavilo 36 ponuđača iz područja turističkih i ugostiteljskih usluga, poljoprivrede, sporta i kulture.

 
Burza Ilirska BistricaBurza Ilirska Bistrica

Neiskorišten turistički prostor

Nakon ovogodišnjeg ukidanja granice sa susjednom Hrvatskom, otvorio se neiskorišten turistički prostor u bivšim graničnim općinama. Odsutnost granice, koja je kroz povijest dijelila i povezivala istovremeno, otvara mogućnosti za novo prekogranično turističko područje i stvaranje partnerstava. Pad granice stoga je prilika za stvaranje prekograničnih povezanih doživljaja i veće suradnje u područjima poljoprivrede, turizma, sporta i kulture. Jako povijesno povezivanje, koje unatoč prekinutoj granici nikad nije posve, još uvijek postoji.

U praksi se pokazuje da su mjesta uz granicu često samo tranzitna na putu prema Istri, Kvarneru, Zagrebu ili drugim zvučnim turističkim destinacijama. Unatoč brojnim tranzitnim gostima i u blizini većih turističkih središta (Postojnska jama, Škocjanske jame, Rijeka, Opatija), ovom području do sada nije uspjelo zadržati veći broj gostiju. Turizam još uvijek traži svoj identitet, što se očituje u slaboj, neizražajnoj i nepovezanoj ponudi.

Turistički radnici s obje strane slabo ili uopće se ne poznaju, zanemarene su prirodne i kulturne znamenitosti pojedinih krajeva, također se ne koriste privilegij priča koje nudi nekadašnja granica.

Poslovna burza lokalnih ponuđača

Stoga su TIC Ilirska Bistrica i Društvo turističkih novinara Slovenije odlučili za zajedničku organizaciju Poslovne burze lokalnih ponuđača, na kojoj su se prvi put službeno susreli ponuđači turističkih sadržaja i usluga s obje strane s agencijama, hotelijerima, predstavnicima općina, razvojnim agencijama i turističkim zavodima.

Cilj organizatora je ojačati razvoj turizma i potaknuti veću suradnju među istomišljenicima i institucijama u širem području ove granice. Burza lokalnih ponuđača dobra je podloga za pisanje nove strategije turizma u prostoru koji je zbog povijesnog sjećanja iznimno bogat originalnim sadržajima, autentičnim doživljajima, a istovremeno nas sve uči o suživotu kulture, naroda i jezika. Želja organizatora je da ovaj prekogranični susret postane prvi korak prema uspostavljanju jedinstvenog prekograničnog turističkog područja koje će kroz povezivanje i zajednički nastup na tržištu ne samo biti tranzitno, već će postupno privući više stalnih gostiju.

Povezani u budućnost

U okviru Burze održan je stručni skup “Povezani u budućnost”, na kojem su sudjelovali:

• Peter Misja, načelnik Općine Podčetrtek

• dr. Jasmina Dlačić, potpredsjednica Saveza slovenskih društava u Hrvatskoj

• Stojan Ščuka, direktor Parka Škocjanske jame

• Marjana Kalčić, direktorica Turističke zajednice Matulji

• Matej Kandare, direktor Udruženja Slovenije Outdoor

• Valter Bassanese, direktor Turističke zajednice Buje

• Maja Uljan, direktorica TIC Ilirska Bistrica

Sudionici konferencije koju je vodila Marjana Grčman , predsjednica Društva turističkih novinara Slovenije, složili su se da je najuspješnije ono prekogranično povezivanje koje se temelji na spoznaji lokalnih ljudi da svi imaju koristi od toga, dok različite strategije često ostaju mrtvo slovo na papiru.

Plod konferencije bio je i konkretan prijedlog Petra Misje, gradonačelnika Općine Podčetrtek, o osnivanju konzorcija koji bi se zalagao za prekogranično povezivanje u turizmu i drugim područjima.

 
Burza Ilirska BistricaBurza Ilirska Bistrica

Cilj je bolja suradnja

Na događaju je Društvo turističkih novinara Slovenije pokrenulo inicijativu za tjesnju prekograničnu suradnju, stvaranje zajedničkih priča i ujedinjeni nastup na tržištu, prema obalnim općinama, Regionalnoj razvojnoj agenciji Zeleni kras, turističkim udruženjima i agencijama. Članovi Društva su potpisivanjem inicijative simbolično izrazili svoju spremnost za sveobuhvatnu promociju priča o prekograničnom turizmu u. Sve s željom da turizam bude zajednički projekt obalnih općina i cijele regije Zeleni kras i Primorsko-goranske županije, te da se to područje zaživi kao jedno mjesto s (barem) dvije kulture koje se međusobno poštuju, dopunjuju i, gdje je to moguće, povezuju. .

Burza lokalnih ponuđača u Ilirskoj Bistrici dokaz je da je turistički prostor koji se otvorio padom granice, dobra poslovna prilika kako za turističke ponuđače, seljake, tako i za predstavnike malog gospodarstva. Granica bi trebala biti samo povijesno sjećanje, vrijeme je za stvaranje nove priče!

Društvo turističkih novinara Slovenije planira predstaviti inicijativu za tjesnju prekograničnu suradnju i na području Podčetrtka, Babnog Polja i Bele krajine.

Savjetnik za putovanja

Posjetite naš  YouTube  kanal. Pretplati se na  TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu:  Vodič po najljepšim skijalištima ,  Savjetnik za putovanja Travel Advisor ,  Savjetnik za putovanja Europom  i  Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.