Turistički novinari posjetili Varaždinsku županiju, OPG Jurice Cafuka i restoran Zlatne gorice

Turistički novinari posjetili Varaždinsku županiju, OPG Jurice Cafuka i restoran Zlatne gorice
Varaždinska županija i Turistička zajednica Varaždinske županije bili su domaćini članovima Zbora turističkih novinara HND-a, na čelu s dosadašnjom predsjednicom Karin Mimica. Uoči održavanja izborne skupštine Zbora, u Županijskoj ih je palači u Varaždinu primio župan Anđelko Stričak, a obratio im se i direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ. 
Novinari su upoznati s dosadašnjim razvojem ali i ogromnim potencijalima turističkog razvoja koji se bazira na kulturnoj i prirodnoj baštini Varaždinske županije te s nizom projekata koji se provode i planiraju u području turizma ove i narednih godina. Nakon prijema u županiji novinari su posjetili OPG Jurice Cafuka u Domitrovcu, Glavna 27,  i Etno kuću koju je uredila Općina Vidovec, a nalazi se nedaleko OPG-a Cafuk u Domitrovcu te su u Restoranu Zlatne gorice na Banjšćini održali svoji izbornu skupštinu.  
Nova predsjednica Zbora turističkih novinara Hrvatskog novinarskog društva je Mirjana Žugec Pavičić, s Hrvatskog radija. Potpredsjednica je Marija Barić, vlasnica i urednica portala HIA, a članovi IO  su Goran Gazdek, Virovitica.net, Tina Eterović Ćubrilo, predsjednica FIJET Hrvatska, Vesna Latinović (Agroglas - Glas Slavonije), Paulina Peko Šalja (Slobodna Dalmacija, Dubrovnik) i dosadašnja predsjednicu Karin Mimica. 
 
Prijem kod župana
 Župan Anđelko Stričak predstavio je najveće turističke vrijednosti te najstarije hrvatske županije te podsjetio da se ovdje nalazi špilja Vindija ali i krater ugaslog vulkana Gaveznica u Lepoglavi, uz koji se planira uređenje Centra za posjetitelje. Uz lepoglavske pavline povezuje se i prvo hrvatsko sveučilište te je varaždinska županija bila i ostala i danas jedna od najrazvijenijih županija u području obrazovanja i zahvaljujući Sustavu centara izvrsnosti koji će biti smješteni uskoro, po uređenju, kao europski talent centar, u dvorac Šaulovec.
Predstavio je i projekt uređenja centra za posjetitelje u podrumu Županije ali i mnogobrojne druge turističke projekte vezane uz arheologiju primjerice - istraživanje i uređenje grobnog tumula - Gomile u Jalžabetu, jednog od najbolje očuvanih i najvažnijih nalazišta željeznog doba u srednjoj Europi u kojoj su pronađeni i luksuzni predmeti od zlata i jantara. 
Za Hrvatsku je Gomila od posebne vrijednosti zbog svoje očuvanosti i svjedočanstva o životu ljudi iz starijeg željeznog doba u srednjoj Europi, čije je nalazište južno od rijeke Drave, u Jalžabetu i obližnjem Martijancu. Jalžabetskim prostorom dominirala su dva grobna humka u kojima su stručnjaci prepoznali posljednja počivališta halštatske aristokracije, a pronađeni su luksuzni nalazi, rijetki predmeti od zlata i jantara koji su primjerci vrhunskog umjetničkog obrta iz tog vremena. 
 
 
Ti su materijali tisućljećima bili zastrti slojevima zaborava i tonama pjeskovite podravske zemlje. No danas je pred istraživačima znanstveni izazov temeljitog upoznavanja prapovijesnog društva, davnih života i vjerovanja, u čijem je središtu događaj, svečani pogreb vladara za kojega je podignuta jedna od najvećih grobnica te vrste u Europi. 
Napomenuo je i turistički potencijal i mogućnosti koje nudi vjerski, kulturni, termalni, lovni, seoski i vinski turizam, kao i sve omiljenije točke vezane uz prirodne vrijednosti, jer na području županije je i Arboretum Opeka kao i regionalni park Drava Mura kao i budući zaštićeni park prirode Ivančica, Ravna Gora, Macelj i Strahinjščica. Novinarima je predstavio i posebno izrađenu publikaciju kojom bi se uskoro javnosti ukazalo na vrijednosti područja i potrebu njegovog očuvanja. Naslov je: "Ivanščica. Strahinjščica, Maceljska gora, Ravna gora - Park prirode na mjestu susreta Alpa, Dinarida i Panonskog mora". Najavio je skorašnje javno predstavljanje brošure u Saboru.
 
 
Varaždinska županija s velikim gospodarskim, prirodnim, povijesnim, baštinskim, kulturnim potencijalima želi postati vodeća turistička kontinentalna županija, kazao je župan.
Istakao je zadovoljstvo porastom posjetitelja i dužinom boravka (7-10 dana) u vrlo kvalitetnih 140-ak kuća za odmor izgrađenih u posljednje četiri godine. U županiji ima i dvadesetak dvoraca i kurija te mnogobroiji eko i seoski turizmi s  pričom" te vinari koji su sve kvalitetniji i čija vina osvajaju brojne medalje na međunarodnim ocjenjivanjima uključujući i Decanter u Londonu, gdje njihov nastup financira Županija.
Županija je poznata i po gastronomiji, a uz zagorskog purana, patku s mlincima, vidovečki gibanik, štrukle i klipiče... kao autohtona jela, jedinstveni proizvodi su Varaždinsko zelje, Varaždinsko bučino ulje, Varaždinska heljda, proizvodi na bazi ljekovitog bilja, med iz Varaždinske županije, a od smještajnih kapaciteta tu su i bajkovite Kuće za odmor s pričom.
 Direktor TZ Varaždinske županije podsjetio je na nekoliko poznatih varaždinskih manifestacija kao što su Špancirfest, Ludbreška Sveta nedjelja, Festival čipke u Lepoglavi, Varaždinske barokne večeri, Zeljarijada, Dani vrganja u Paki te mogućnosti smještaja koje nude kuće za odmor s pričom, čime se Varaždinska županija svrstava u cjelogodišnje turističke destinacije.- Uz izletničku postajemo i sve zanimljivija destinacija individualnog i obiteljskog odmora zahvaljujući nekoliko hotela, a novi gradi tvrtka Bernarda u Varaždinskim Toplicama, ali i kućama za odmor kojih je 134 na području Županije. U  gastronomiji imamo zaštićene proizvode kao što je Varaždinsko zelje, Zagorski puran, Varaždinski klipič koji su zaštićeni su proizvodi na razini EU, a i Varaždinsko bučino ulje postaje sve prepoznatljivije i cjenjenije, rekao je Mališ. 
 
OPG Jurice Cafuka - Čuvari sjemena Varaždinskog zelja te proizvođači krumpira i bučinog ulja sa zaštitnom markicom EU

  
 Foto ETNO KUĆA
 
U Domitrovcu u Etno kući koju je europskim sredstvima uredila Općina Vidovec nas turističke novinare su dočekale Emina Ljubek u ime Općine i Marija Cafuk, čuvarica sorte Varaždinskog zelja i glavna promotorica OPG-a.  Marija je nakon priče o uzgoju spomenula i najveću vidovečku manifestaciju - Zeljarijadu za koju OPG Cafuk svake godine posebno uzgoji i nakiseli zelje već u rujnu kako bi krajem listopada bilo spremno za izradu mega-sarme, a koja je prije nekoliko godina ušla u Guinessovu knjigu rekorda - a 2022. godine bila je i gotovo upola duža od one rekordne.
 
 Uz desetak članova Udruge kuhara Varaždinske županije i dvoje kolega iz Podravke, sarmu je pripremalo i 30-ak učenika iz Gospodarske škole Varaždin te Srednje škole Arboretum Opeka Marčan. Za pripremu ovogodišnje mega-sarme bilo je potrebno oko dvije tone Varaždinskog zelja ili oko 22 tisuće listova zelja s imanja obitelji Cafuk, oko 800 kilograma svježeg mesa, junetine i svinjetine, 300 kilograma sušenog mesa, 200 kilograma kuhane riže, 1.000 jaja, 70 kilograma luka, dva kilograma češnjaka i drugi sastojci.  
 
 
Zašto je sarma najbolja kad se radi od Varaždinskog zelja? Marija Cafuk ističe da je to zato što je Varaždinsko zelje specifično jer ima čvrsto zbijene plosnate glavice, nema izraženi „kocen“, a ima tanak list. Kad se nakiseli, ima specifičnu žutu boju te specifičan okus. Domaćice ga vole zbog svih tih karakteristika, a ponajviše zbog toga što se lako savija kad se radi sarma – ispričala je Marija Cafuk.
 
Okusi restorana s Misheliovom preporukom i vinski muzej
 
 
Atraktivan dio posjeta bio je i ručak u restoranu s Michelinovom preporukom te vinski muzej u sklopu restorana Zlatne gorice. Ljepota prirode, čisti zrak i prekrasan pogled na Varaždin su jedan od razloga zašto gosti Zlatne gorice prepoznaju kao mjesto gdje njihovo vrijeme vrijedi puno više.Samo 15-ak minuta vožnje od Varaždina i već ste se odmaknuli od ubrzane zbilje, gustog prometa i svakodnevnih briga. Uz pozdravne riječi tu će vas dočekati Dražen Jambriško, domaćin koji će vam uz nezaobilazno piće dobrodošlice vrlo rado predstaviti kompletnu ponudu Zlatnih gorica pa tako redom.Uz vilu je i sanjkalište, uz vinograd vinski put, obiteljski zabavni park terasa za vanjska događanja, labirint za odmoriti dušu, a podrum s vinskim muzejom otkriva sve ljepote uživanja u domaćem vinu.
 
Pogled iz restorana je na sve strane svijeta, pa s terase možete gledati kako život oko vas juri, a vi ste vrijeme zaustavili uživajući u tradiciji i kvaliteti. U četiri salona, može se uživati u zavičajnim jelima varaždinskog kraja. Uz domaći kukuruzni kruh, meso na brajdama, puricu z mlincima, pohane žablje batke i razna dnevna iznenađenja prisjetit ćete se kako su to nekad kuhale naše bake.
 
Na izbor vam je VILA DONATA s 4 odvojena salona i staklenom panoramskom terasom ima mogućnost smještaja 120 gostiju, te raznih grupa ili svečanosti istodobno ili VRTNA TERASA: od 20. travnja do 15. rujna (ovisno o vremenskim prilikama) nudi mogućnost smještaja 130 gostiju ili organizaciju hladno-toplog buffeta do 250 gostiju!

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.