Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije poklanja besplatan posjet Tvrđavi sv. Nikole uz prijevoz brodom

Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije poklanja besplatan posjet Tvrđavi sv. Nikole uz prijevoz brodom

Napokon se za javnost otvara tvrđava sv. Nikole u Šibeniku, uz katedralu sv. Jakova druga šibenska znamenitost na UNESCO-vom popisu svjetske baštine, koja će prve posjetitelje dočekati na svečanom otvorenju 15. lipnja. U zadnje tri godine su obavljani radovi nužni za njezino otvorenje, a konačna i cjelovita obnova tek slijedi.

Ove sezone do tvrđave se može doći isključivo brodom koji će polaziti iz Šibenika, točnije s mula Krke. Brod će, od polovice lipnja do polovice listopada ove godine, polaziti iz Šibenika prema utvrđenom rasporedu i to četiri do pet puta dnevno. Cjelokupni doživljaj, koji uključuje vožnju brodom kroz Kanal sv. Ante i posjet Tvrđavi sv. Nikole trajat će oko dva sata. Ulaznice, po individualnoj cijeni od 130 kuna (za odrasle), mogu se kupiti na prodajnom mjestu na šibenskoj rivi ili putem online trgovine na adresi www.kanal-svetog-ante.com. Cijena uključuje vožnju brodom, ulaznicu za Tvrđavu sv. Nikole, mobilni multimedijalni višejezični vodič za svakog posjetitelja, educirano prateće osoblje i priču o jedinstvenom prirodnom fenomenu i spomeniku kulture pod zaštitom UNESCO-a. Tijekom prvog radnog dana nakon otvorenja tvrđave, dakle 16. lipnja, ulaznice će biti besplatne za sve posjetitelje. Također, u prvih nekoliko dana rada od 17. do 25. lipnja, stanovnicima Šibensko – kninske županije bit će omogućen slobodan posjet tvrđavi uz prethodnu rezervaciju besplatne ulaznice i predočenje osobne iskaznice na prodajnom mjestu Info centra Tvrđave sv. Nikole na šibenskoj rivi na adresi Obala dr. Franje Tuđmana 4.

„Organizirani pristup brodom, uz naplatu ulaznice jedino je moguće rješenje, dok će sav prihod od prodaje ulaznica bit će uložen u održavanje i obnovu objekta. Naime, sve brojniji posjetitelji koji su bez kontrole ulazili na tvrđavu s morske i kopnene strane, kao i dugogodišnje neodržavanje objekta, stvorili su brojne probleme. Pristanište je bilo u jako lošem stanju, podni otvori dijelom devastirani, a u tvrđavi su čak pronađene i veće količine otpada. Objekt je izgledao zapušteno i predstavljao sve veći sigurnosni problem, čega posjetitelji nisu bili niti svjesni“, istaknula je Anita Babačić Ajduk, ravnateljica Javne ustanove Priroda koja je uz Šibensko-kninsku županiju bila glavni pokretač svih aktivnosti vrijednih oko četiri milijuna kuna i koja je financirala većinu radova u smislu čišćenja objekta i nužne sanacije te izrade projektne dokumentacije.

Organizacija individualnih posjeta i izdavanje povlaštenih propusnica za domaće stanovništvo, kaže Babačić Ajduk, bit će puno jednostavnija kada se omogući kopneni pristup, no zasad to nije moguće. Unatoč provedenim arheološkim istraživanjima, ulaz na tvrđavu s kopnene strane još nije pronađen, a projektom je previđena izgradnja drvenog mosta i pasarele kojom će posjetitelji pješice dolaziti do glavnog ulaza

Proces važnosti revitalizacije Tvrđave sv. Nikole prepoznalo je i Ministarstvo kulture koje je odobrilo milijun kuna za izradu elaborata obnove plašta unutrašnjosti i za realizaciju projekta koji će omogućiti sigurno posjećivanje tvrđave.

„Ovaj projekt je nemjerljive važnosti kako za županijski, tako svakako i za hrvatski turizam.. Ponosni smo na svoju prirodnu, ali i kulturnu baštinu, a sigurni smo da će tvrđava sa svojom UNESCO markicom i njenom kvalitetnom interpretacijom nesumnjivo brendirati kako Šibenik, tako i županiju kao nezaobilaznu destinaciju. Mi ćemo uložiti sve napore da tvrđava ostvari svoj puni turistički potencijal, naravno sa fokusom na održivi razvoj kako bismo sačuvali tu vrijednu baštinu i za buduće naraštaje . Naši ciljevi su posve jasni, želimo postati prepoznatljiva destinacija na svjetskoj turističkoj karti, a dosadašnji rezultati nam itekako ulijevaju optimizam“, istaknula je Željana Šikić, direktorica Turističke zajednice u Šibensko-kninskoj županiji.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.