Pjesma, ples, priča - i to je barok - Kerameikonova izložba suvremene keramike u sklopu VBV-a

Pjesma, ples, priča - i to je barok - Kerameikonova izložba suvremene keramike u sklopu VBV-a

Pjesma, ples, priča i to je barok - naslov je tematske, međunarodne, žirirane izložba suvremene keramike koja se u subotu, 23. rujna, otvara u Galeriji K10 u Kukuljevićevoj ulici u Varaždinu u sklopu „Varaždinskih baroknih večeri i ostaje otvorena do 24. listopada. Riječ je o popratnom programu VBV-A i višegodišnjoj partnerskoj suradnji Kerameikona i „Festivala Varaždinske barokne večeri“.

 Autorica koncepcije i kustosica izložbe: Višnja Slavica Gabout, koordinacija i asistencija: Željka Bračko, Sanja Brezovec, Smiljana Brezovec Meštrić. S time u svezi kustosica izložbe Višnja Slavica Gabout u predgovoru kataloga izložbe piše: Ono što je barok, kao globalno univerzalan stil, ostavio svima nama u nasljeđe (pored ogromnih kulturnih vrijednosti razasutih po cijelom svijetu) drukčiji je pogled na svijet i drukčiji način doživljavanja svijeta oko nas te novi način osjećaja vremena i prostora. Konstanta pak, koja je na jedan protuslovan način bila trajna u svim aspektima barokne kulture bila je – stalna promjena. A ona je podrazumijevala i stalne metamorfoze.

 Promjenjivost je značila i fleksibilnost i prilagodljivost, ali i vitalnost, što se sve u umjetnosti združilo u jednu „vrtložnost“, koja je poput kohezijskih silnica spajala i prožimala različite umjetničke discipline - arhitekturu,skulpturu, slikarstvo, književnost, ples, glazbu...na taj način sinergijski djelujući snagom svog umjetničkog zajedništva. Tako još u baroku gradeći interdisciplinarnu poveznicu s budućnošću - i s današnjom suvremenošću i suvremenom umjetnošću .

 Izložba „Pjesma, ples, priča – i to je barok“ željela je na kreativan, komunikativan, suvremen i opipljivo-neposredan način osvijestiti nasljeđe i duh baroka u pjesmi, plesu, priči... Sve ono što se tijekom vremena, od baroka do danas,  prilagodilo i „provuklo“ kroz prostor i vrijeme do naših dana, postajući dio naše svakodnevice, ali i naše osobne povijesti.

Postajući nasljeđe i duh jednoga prostora, vremena i ambijenta kojega smo očuvali do danas i prilagodili suvremenim prilikama, široko ga prihvaćajući kao svoj zavičajni kôd i svoj genius loci. Umjetnicima je u ovom projektu bio izazov istražiti to nasljeđe i prepoznati tragove svoje barokne prošlosti u sadašnjosti. Otkriti ih u pjesmama koje i danas čitamo, u napjevima koje i danas pjevamo, u plesnim koracima koje na svoj način i danas plešemo,

u pričama koje još uvijek prepričavamo, u legendama o junacima koje i danas slavimo, kao i u glazbenim partiturama koje i danas, modificirane i osuvremenjene, sviramo. Ovi keramički radovi tako nas, na neki način, vode na svojevrsno vizualno putovanje kroz prostor i vrijeme, bilježeći u keramici tragove prošlih razdoblja i njihove međusobne vizualne refleksije. Komprimirajući u suvremenoj keramičkoj formi modernim izričajem dvije priče: baroknu i suvremenu.

Tako približavajući različite prostorno-vremenske dimenzije, uspostavljajući među njima kontakte i pričajući o njima „višedimenzionalno“. Autori su tu upleli niti prošlosti u potku sadašnjosti, pritom unijevši u svoje priče i elemente osobne,ali i zajedničke memorije; tradiciju, ali i nova umjetnička strujanja. Koncept teme potaknuo ih je na istraživanja i na zaranjanja u prošlost, a rezultat je mnoštvo suvremenih radova. Suvremenih i iznenađujuće uzbudljivih zbog svojih oblikovno-značenjskih poveznica

s barokom. Pritom dominiraju vizualne metafore i narativi kod kojih se kreativno iskoristila tautološka stilistika za dočaravanje bujnosti, kićenosti, dekorativnosti i blještavila, što su sve znane karakteristike baroka. Ali su, u svojoj suvremenoj varijanti, i karakteristike današnjeg vremena, jer nas posvuda okružuju kao svojevrsna kakofonija svjetla, zvukova, boja, pokreta i sveprisutnog šarenila.    

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.