U Galeriji HDLU- a Varaždin u kuli s lančanim mostom otvorena izložba Letters - Roberta Gečeka

U Galeriji HDLU- a Varaždin u kuli s lančanim mostom otvorena izložba Letters - Roberta Gečeka

Spoj suvremene tehnologije, dizajna, grafike i fotografije obilježje je izložbe Roberta Gečeka, izvanrednog profesora i pročelnika Odjela Multimedija na Sveučilištu Sjever koja je sinoć otvorena u Galeriji HDLU Varaždin u kuli s lančanim mostom.

 Robert Geček je začudne motive svojih fotografija s putovanja po istočnoj Aziji i Južnoj Americi upotrijebio kao podlogu svog artizma i umjetničkog putovanja u svijet slike - grafike  - kojom se kao dizajner i predavač multimedije bavi već 15-ak godina. Izložbu Letters nastalu u kompjuterskoj grafici možemo sagledati i kao spoj modernog dizajna tj. suvremene tehnologije i fotografije u pop-art maniri - umjetničkom pokretu koji se služi ikonografijom i tiskarskim tehnikama masovne kulture i čiji je najznačajniji predstavnik šezdesetih godina prošlog stoljeća bio Andy Warhol, ali zgusnuto i drugačije kao što i priliči suvremenoj umjetnosti u odnosu na prakse i estetske dizajne koji prenose ideje ili koncepte (kao što je konceptualna umjetnost).

Tako i Geček svojim djelima nadilazi granice između umjetnosti i onoga što se tradicionalno ne smatra umjetnošću (poput svojevrsne umjetnost performansa - na papiru) kako je shvaćaju unutar razdoblja moderne i klasične umjetnosti. Ali suvremenu umjetnost danas stvaraju umjetnici koji žive u današnje vrijeme te su i njihova djela predodređena i definirana  razdobljem u kojem su nastala. To je bez obzira na stil, medij (kiparstvo, slikanje, fotografija, crtež ili tisak) ili umjetnički pokret kojem pripadaju umjetnost koja pruža prilike za promišljanje društva. Često odražava pitanja ili vrijednosti koje su važne ili o kojima se govori u svijetu u ovom trenutku. To je dio tekućeg razgovora koji se dotiče tema kao što su identitet, zajednica, nacionalnost, duhovnost, politika i više...

A spoj fotografije i rukom iscrtanih izvučenih slova - govori o umijeću življenja u suvremenom svijetu prepunom konfuzije, šumova u kanalu, u kojem nam često nedostaju osnovni uvidi u ono uistinu bitno i naša zapažanja ostaju u sferi površnosti ili  još gore nezainteresiranosti. Geček nam to redefinira pozivom na nove uvide kada na svojim putovanjima bilježi upravo takve detalje koji nas potiču da svijetu i životu pristupimo s dužnom pozornošću kako ne bismo propustili njegovu bit, a to postiže usredotočivši se na komunikaciju - slovima. Pojedinačno, ona su tek naznaka riječi ili rečenice, poput čarolije kojoj tek mi ljudi možemo dati značenje, a izdvajanjem jednog slova često nadilazimo i jezične barijere koje nas kao čovječanstvo dijele i razdvajaju te i ovako rukom iscrtana slova u univerzalnom jeziku likovnosti i spoju s fotografijom pričaju svoju svima razumljivu priču.

Kustosica izložbe pak o njegovom pristupu likovnosti kaže:

Likovni ciklus Letters (što u doslovnom prijevodu znači slova, pismo ili vizualne razglednice) spoj je struke Roberta Gečeka u grafičkom dizajnu i njegove strasti prema fotografiji. Na fotografijama s putovanja umjetnik primjećuje sveprisutne znakove, točnije slova, na koja smo, kao prolaznici, postali imuni. Motiviran potrebom za kreativnim izražavanjem, skrivene kadrove ručno uvećava i dodatno naglašava žarkim bojama kako bi, naposljetku, jedva uočljivi efemerni detalji postali dominantnim dijelom vizuala.

Geček korištenjem fotografskog medija kao likovne podloge zadire u pojam primijenjene grafike koja je digitalni spoj fotografije i vizualne komunikacije. Spajanjem apstraktnog i konkretnog, odnosno inkorporacijom dvaju umjetničkih izričaja (grafičkog dizajna i fotografije), autor dokazuje da je za njega svijet bogatstvo izvora inspiracije koja ga potiče da oživi skriveno te pritom uspostavi dojam opće razigranosti. Pretvaranjem putopisnih fotografija u umjetničko djelo, Geček stvara jedinstveni likovni doživljaj te nas vodi na estetsko putovanje puno osobnih dojmova.

Tako putopisne fotografije iz Rio de Janeira, Bangkoka, Phuketa, Istanbula, ali i lokalne špilje Vindije postaju podloga za autorovo kreativno izražavanje. Intervencijom snimljene fotografije ne samo da zaustavljaju stvarni životni trenutak u kojem se dokumentira kultura određenog kraja, ljudski običaji ili povijest, već prezentiraju spomenuta mjesta iz umjetnikove perspektive – navodi se, u predgovoru Klare Macolić Kuparić.

 Izv. prof. art. dr. sc. Robert Geček rođen je 1970. u Varaždinu. Na Sveučilištu Sjever Geček obnaša dužnost pročelnika odjela Multimedije te neumorno radi na premošćivanju jaza između umjetnosti i tehnologije. Izvanredni je profesor u umjetničkom području, polju dizajna vizualnih komunikacija i primijenjene grafike.

Doktorirao je iz tehničkog područja na Grafičkom fakultetu u Zagrebu obranom disertacije na temu: „Determinacija vizualne percepcije organskih i poligonalnih oblika u procesima grafičkih komunikacija“, te vrlo uspješno u svojem radu spaja područje umjetnosti i tehnologije. Njegova strast i predanost stvaranju mostova između ovih dvaju svjetova, dodatno motivira kolege umjetnike i generacije studenta multimedije. Njegova akademska i umjetnička karijera predstavlja jedinstvenu sinergiju. Nedavna izložba u Rio de Janeiru preteča izložbe Letters, zapaženi uspjesi na području obrazovanja i umijeće prenošenja znanja govore da je riječ o profesoru i umjetniku kojemu svijet multimedije predstavlja nišu za rast i razvoj i to u fantastičnom spoju umjetnosti i tehnologije, a na dobrobit šire publike i budućih generacija umjetnika i studenata.  

FOTO: Teodor Goričanec

 

FT

  

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.