Kultni japanski umjetnik Joshitomo Nara, čija umjetnost opčinjava tematikom, a cijenama ruši rekorde, od danas u bečkom muzeju Albertina Moderna

Kultni japanski umjetnik Joshitomo Nara, čija umjetnost opčinjava tematikom, a cijenama ruši rekorde, od danas u bečkom muzeju Albertina Moderna

Prof. dr. Klaus Albrecht Schröder, direktor bečkog muzeja Albertina, na press konferenciji održanoj 9. svibnja, najavio je današnje otvorenje izložbe u novom izložbenom prostoru Albertina Moderna (otvorenom 2020. i namijenjenom modernoj umjetnosti) s gostujućim umjetnikom Yoshitomo Nara, danas najpopularnijim japanskim umjetnikom čija djela pobuđuju ogromnu pozornost svjetske kulturne javnosti, a u prodaji postižu vrtoglave milijunske iznose.

Ne čudi stoga što je sam događaj pobudio iznimno zanimanje medija i javnosti, a ponosni smo što smo među pozvanima bili i mi hrvatski mediji - Hrvatski radio i naš News portal HIA s obzirom na to da već godinama vjerno pratimo izložbenu aktivnost tog prestižnog bečkog muzeja, tim više što Albertina Moderna u svom fundusu od nedavno čuva i nekoliko djela suvremenih hrvatskih slikara koja će zasigurno u dogledno vrijeme također biti prikazana javnosti u nekoj od prigoda.

Predstavljajući autora direktor Schröder naglasio je njegovu iznimnu umjetničku osobnost i tematiku koja danas dotiče i sve nas, a to je usamljenost suvremenog čovjeka u njegovoj borbi protiv zla i sveprisutne otuđenosti. Njegov se rad temelji na doživljaju vlastitog djetinjstva i doticajima sa zapadnom pop kulturom tijekom odrastanja u Japanu i kasnijeg studiranja u Njemačkoj, a Narin poseban izričaj jednostavnog crteža najčešće djevojčice s tisuće izričaja emocija koji je razumljiv i kritici i širokoj publici vinulo ga je u visine popularnosti i donijelo mu ogromnu svjetsku slavu te je i zbog toga njegovo predstavljanje za Albertinu modernu prvorazredan kulturni događaj koji će zasigurno pobuditi ogromno zanimanje austrijske, europske pa i svjetske kulturne javnosti i potaknuti posjetitelje i turiste iz cijeloga svijeta.

  

U razgovoru s novinarima Yoshitomo Nara rekao je da je ponosan i zahvalan na pozivu da izlaže u tako značajnoj muzejskoj instituciji, a to je i njegovo prvo predstavljanje u tako prestižnom muzejskom prostoru u Europi. Potom je odgovarao na pitanja novinara vezana uz svoju umjetnost: tematiku tj. utjecaj glazbe i zapadne pop kulture na njegovo odrastanje i djetinjstvo i život u Japanu i opservacije na život suvremenog čovjeka u svojoj umjetnosti. Objašnjavao je poruke na svojim slikama, koje ponekad prenose emocije mržnje i bijesa, ljutnje, zbog nemoći i usamljenosti u borbi protiv zla... 

Yoshitomo Nara (rođen 5. prosinca 1959. u Hirosakiju, prefektura Aomori, Japan) japanski je umjetnik koji je studirao u Düsseldorfu, a trenutno živi i radi u Nasushiobari, u prefekturi Tochigi, iako su njegova umjetnička djela izlagana diljem svijeta. Dosad je imao gotovo 40 samostalnih izložbi, počevši od 1984. Njegovi su umjetnički radovi smješteni u MoMA- i te Muzeju umjetnosti okruga Los Angeles (LACMA). Umjetnik u svojim djelima kroz takav svoj tzv. dječji crtež donosi snažne poruke usredotočene na sveprisutnu usamljenost suvremenog čovjeka. Najpoznatije i najčešće teme su "djevojčice s velikim glavama" s prodornim očima, koje kao sjećanje na djetinjstvo odzvanjaju emocijama odraslih, ali njihovo utjelovljenje (ljupkost) nosi zapravo svojevrsni opori crni humor i bolne uspomene jer sve te eksplicitne kulturne reference isprepletene su osobnim sjećanjima.

Nara je odrastao u prefekturi Aomori u Japanu, oko 300 milja sjeverno od mjesta gdje sada živi u prefekturi Tochigi. Njegova izloženost zapadnjačkoj glazbi na američkoj vojnoj radio postaji Far East Network na Honshuu utjecala je na njegovu umjetničku imaginaciju u ranoj dobi. Kasnije će izraditi omote za bendove uključujući Shonen Knife, REM i Bloodthirsty Butchers. Diplomirao je (1985.) i magistrirao (1987.) na Aichi prefekturom sveučilištu likovnih umjetnosti i glazbe. Između 1988. i 1993. Studirao je na Kunstakademie Düsseldorf, u Njemačkoj.  

O slikarstvu i prividnoj jednstavnosti  

"Nara je prvi put došao u prvi plan svijeta umjetnosti tijekom japanskog pop art pokreta 1990-ih. Tema njegovih skulptura i slika varljivo je jednostavna: većina radova prikazuje jednu naizgled bezazlenu temu (često pastelno obojena djeca i životinje nacrtane samouvjereno, crtići) s malo ili bez ikakve pozadine. Ali ova djeca, koja se na prvi pogled čine simpatičnom, pa čak i ranjivom, ponekad mašu oružjem poput noževa i pila. Njihove razrogačene oči često imaju optužujući pogled koji bi mogao biti iritacija pospanih očiju kad ih se probudi iz drijemeža — ili bi to mogli biti nerazvodnjeni izrazi mržnje." 
Nara, međutim, ne vidi svoje podanike s oružjem kao agresore. "Pogledajte ih, [oružje] je tako maleno, poput igračaka. Mislite li da bi se mogli boriti s njima?" on kaže. "Ne mislim tako. Nego, nekako vidim djecu među drugim, većim, lošim ljudima posvuda oko njih, koji drže veće noževe..."  Hvaljena od umjetničkih kritičara, Narina bizarno intrigantna djela pobuđuje emocije te ubrzo postaju kult širom svijeta. Velike originalne slike redovito se prodaju za milijune dolara.

U lipnju 2005. Narin umjetnički rad predstavljen je na albumu pod nazivom "Suspended Animation" eksperimentalnog benda Fantômas. Ostali komercijalni proizvodi (uključujući video zapise, knjige, časopise, kataloge i monografije) posvećeni su Narinom radu. Nedavno je dovršen dvotomni katalog raisonné svih njegovih skulptura, slika i crteža. Godine 2010. Asia Society je prikazao Yoshitomo Nara: Nobody's Fool prvu veliku njujoršku izložbu njegovih radova. Druge velike retrospektive uključuju: "I Don't Mind If You Forget Me", koja je bila na turneji po Japanu između 2001. i 2002.; i "Yoshitomo Nara: Nothing Ever Happens", koji je putovao Sjedinjenim Državama od 2003. do 2005. Jedan od njegovih izloženih radova sada je dio izloga Baltičkog centra za suvremenu umjetnost u Gatesheadu, Engleska.



U 2019. Narina umjetnička instalacija Not Everything but/ Green House (2009.) prodana je za novu rekordnu cijenu od 40,12 milijuna HK$ (5,12 milijuna US$) na aukciji Poly Auction Hong Kong. Međutim, ovaj rekord je trajao samo nekoliko sati. Nož iza leđa (2000.), velika Narina slika, upravo je prodana na večernjoj rasprodaji suvremene umjetnosti Sotheby's u Hong Kongu za 195,7 milijuna HK$ (25 milijuna US$), što je gotovo pet puta više od rekorda. Novi rekord također je prekretnica za Naru jer postaje najskuplji japanski umjetnik. [12] Can't Wait 'til the Night Comes je iste godine prodan za 92,9 milijuna HK$. U travnju 2021. slika Djevojka žaba prodana je na aukciji Sotheby's Hong Kong Spring za 12,5 milijuna američkih dolara.
Iako Nara tvrdi da nikada nije rekao da je bio pod utjecajem mange, slike manga i animea iz njegovog djetinjstva iz 1960-ih često se navode kada se govori o Narinim stiliziranim figurama velikih očiju.Međutim, Nara potkopava te slike tako što u svojim djelima unosi slike koje nalikuju užasu. Ovo sučeljavanje ljudskog zla s nevinim djetetom može biti reakcija na japanske krute društvene konvencije.

Glazba kao temeljni utjecaj na Narino slikarstvo

Nara navodi svoje glazbeno obrazovanje kao temeljni utjecaj na svoju umjetnost. Punk rock glazba Narine mladosti također je utjecala na njegov rad. Narino odrastanje u Japanu nakon Drugog svjetskog rata duboko je utjecalo na njegov način razmišljanja, a potom i na njegov umjetnički rad. Odrastao je u vrijeme kada je Japan doživljavao poplavu zapadne pop kulture; stripovi , Warner Bros i Walt Disney animacija i zapadna rock glazba samo su neki od primjera. Osim toga, Nara je odrastao na izoliranom selu kao dijete na ključu roditelja iz radničke klase, pa je često bio ostavljen sam s malo toga za raditi osim istraživati ​​svoju mladu maštu. Silno neovisni subjekti koji ispunjavaju toliko njegovih umjetničkih djela mogu biti reakcija na Narino vlastito uglavnom neovisno djetinjstvo.
Nara je izlagao radove u New Yorku u Galeriji Pace u razdoblju od svibnja do travnja 2017. To je bila njegova prva izložba u New Yorku od 2013. Pod nazivom Mislilac, izložena djela predstavljaju pomak prema meditativnijem opusu rada. O ovoj promjeni, Nara je rekao "U prošlosti sam imao sliku koju sam želio stvoriti, i jednostavno bih je napravio. Samo bih je dovršio. Sada si uzimam vremena i radim polako i nadograđujem sve ove slojeve kako biste pronašli najbolji način. Baš kao što kuhate tako da znate da će biti najukusnije, pronađite način da svoju umjetnost učinite najboljom što može biti." U srpnju 2017. Toyotin gradski muzej umjetnosti održao je retrospektivu umjetnikova rada. Retrospektiva njegova rada, uključujući 100 djela iz 36 godina, bila je izložena u Muzeju umjetnosti okruga Los Angeles 2020.] Izvor. Wikipedia.

O Albertini

Albertine je Jedan od najvećih svjetskih muzeja umjetnosti koja ima Stalni postav pun vrhunskih imena i posebne trenutno otvorene izložbe: Dürer, Munch, Miró (do 14. svibnja), Alex Katz (do 29. svibnja) Bruegel i njegovo vrijeme (do 24. svibnja), Picasso (do 18. lipnja).
U svibnju 2020. otvorena je i Albertina Modern smještena u Künstlerhausu kao druga lokacija Albertine, a fundus od više od 60.000 djela 5.000 umjetnika ovdje dostupan na redovito održavanim izmjenjivim izložbama.
Albertina Modern zauzima dio zgrade Künstlerhaus na rubu stare gradske jezgre grada Beča. To novo mjesto daje instituciji namjenski prostor za izložbe moderne umjetnosti, oslanjajući se na vlastiti fundus od 60.000 djela od oko 5.000 umjetnika, kao i (naravno) posudbe od drugih međunarodnih institucija.  Sama interna kolekcija uključuje kreativni rad renomiranih Austrijanaca kao što su Arnulf Rainer ili Maria Lassnig, ali i umjetnost vodećih međunarodnih umjetnika, uključujući Anselma Kiefera, Damiena Hirsta, Andyja Warhola, Cindy Sherman i mnoge druge.
Albertina Modern djelomično duguje svoje postojanje potpori jednog od austrijskih sponzora umjetnosti, Hansa Petera Haselsteinera, koji je u velikoj mjeri platio prijeko potrebnu obnovu i modernizaciju časne i povijesne Künstlerhaus.
Zgrada u kojoj se nalazi novi muzej nije strana umjetnosti. Künstlerhaus je podignut 1865.-1868. kao posvećeno izložbeno mjesto i dom za Udrugu austrijskih umjetnika (istu grupu koju je Gustav Klimt napustio da bi suosnivao Bečku secesiju).
Četiri kipa s početka 20. stoljeća krase glavni ulaz u čast veličini i namjeni zgrade: Leonardo da Vinci, Tizian, Bramante i Velasquez. Grupa Künstlerhaus nastavlja i danas i koristi gornji kat u obnovljenoj zgradi za vlastite aktivnosti i izložbe, pa pripazite na one koji dolaze u posjet. Još jedan istaknuti stanar prostora prikazuje umjetnost vrste srebrnog platna. Kino Stadtkino služi i kao jedno od uobičajenih mjesta za filmski festival Viennale .

ULAZNICE I SAVJETI POSJETITELJIMA  

Albertina Modern nema stalni postav kao takav, ali prikazuje niz privremenih izložbi uključenih u ulaznicu. Stoga provjerite što se događa prije posjeta.
Trenutni raspored: Andy Warhol Damienu Hirstu: tiskana grafika nakon 1945. (24. veljače do 23. srpnja 2023.) Yoshitomo Nara (privremeno od 10. svibnja do 1. studenog 2023.) Ljepota različitosti (od 17. veljače 2024. do 4. kolovoza 2024.) Čak i ako se držite Albertine Moderne na nižim katovima, razmislite o usponu stepenicama kako biste izbliza pogledali strop prekrasnog atrija. Ako želite vidjeti kako zgrada Künstlerhaus izgleda odozgo, tada pređite preko ceste do crkve Karlskirche: panoramsko dizalo vodi vas na krov gdje mali prozor gleda na novi dom moderne i suvremene umjetnosti Albertine.

Kako stići do ALBERTINE MODERNE

Künstlerhaus graniči s trgom Karlsplatz, koji je dom gotovo najbolje povezanog prometnog čvorišta u gradu. Podzemna željeznica: Idite linijama podzemne željeznice U1, U2 ili U4 do stanice Karlsplatz. Tramvaj/autobus: idite tramvajima 1, 2, D, 71 ili 62 do Karlsplatza ili Oper/Karlsplatza.

ALBERTINA - Izložba Pabla Picassa otvorena je do 18. lipnja



Pablo Picasso - najveći i najutjecajniji umjetnik 20. stoljeća: pionir u prvoj polovici stoljeća s kubizmom, glavni predstavnik simbolizma s njegovim Plavim razdobljem, preteča klasicizma u 1920-ima i ideal za neo- ekspresivni pokreti 1980-ih svojim kasnim radom. Njegov opus od oko 50.000 djela odražava nasilne političke promjene i brze avangardne pokrete njegova doba od prijelaza stoljeća do ranih 1970-ih.

ALBERTINA posjeduje središnja djela iz svih važnijih faza: Pijanac iz Plave faze 1902., velika djela koja su nastala u godinama Drugog svjetskog rata i vremenu nakon njega, do kasnih djela, poput Gole žene s pticom i frulom Playera ili njegove kasne grafike, koje karakterizira njegovo ispitivanje prolaznosti života i "slikanje protiv vremena".

Izložba koja prikazuje 18 slika iz vlastite kolekcije i ukupno više od 60 radova slikara koji je za života postao arhetip modernog umjetnika može se razgledati od 17. ožujka do 18. lipnja 2023. u ALBERTINI.


 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.