Otvorenje izložbe Velimira Ivezića u Galeriji HDLU-a; "PENTImENTO/POKaJANJE ili o likovima koji nisu bili vidljivi#, utorak, 7.veljače

Otvorenje izložbe Velimira Ivezića u Galeriji HDLU-a; "PENTImENTO/POKaJANJE ili o likovima koji nisu bili vidljivi#, utorak, 7.veljače

Velimir Ivezić, poznati varaždinski konzervator-restaurator otvorenjem u utorak, 7 veljače u 18 sati u Galeriji HDLU-a /Kula stražarnica/ u Varaždinu predstavlja se izložbom koju je nazvao  "PENTImENTO/POKaJANJE ili o likovima koji nisu bili vidljivi". A kako sam o svojoj izložbi kaže, riječ je o vraćanju cjelovitosti slikama i detalja koji su s protjecanjem vremena izgubili na svojoj izražajnosti i snazi poruke, evo što je o tome zapisao:

"Pentiment (tal. Pentimento izvorno znači pokajati se) je, kako je poznato, ispravak ili popravak slike tj. preslikana/prekrivena „pogreška“ koja nekoliko stoljeća kasnije, gotovo forenzičnim restauratorskim metodama otkriva slikarevu, dugo i namjerno skrivanu tajnu. Restauratorovu također. Razotkrivanje pentimenata i zakrivenih dijelova slike prilika je da se pronikne u autentičnost  umjetničkog djela, prvotnu namjeru, pa i više od toga (Rieglov pojam htijenja tzv. Kunstwollen kao nadindividualne težnje, ali i individualno htijenje samoga stvaraoca). Slično otkrivenje se događa i pri skidanju naknadnih preslika s izvornih polikromiranih površina raznih artefakata i slika. Skidanje preslika, krepiranih lakova, prljavštine i razno-raznih nečisti  može dovesti do važnih otkrića i saznanja, mnogo toga otkriti o umjetničkom djelu kao i o etici ili pak predrasudama  konzervatorsko-restauratorske struke. Naime, nad restauratorovim poslom stalno stoji dvojba smije li on svojim postupcima zadirati ili ne i ako smije u kojoj mjeri u intimu slikanoga i integritet slike. Stoga u naslovu i spominjem pokajanje (izvorno pentimento) jer, danas više s ovim vremenskim razmakom, nisam više siguran da li bih postupio isto u spomenutom procesu purifikacije.

Kako su, prije nekoliko godina, talijanski restauratori otkrili lice nečastivog skriveno u oblacima na Giottovoj fresci u bazilici sv. Franje u Assissi-u tako je i u ovom našem primjeru oltarne pale sv. Roka, 18. st., iz istoimene franjevačke crkve u Novom selu Rok u Međimurju pronađen preslikani, ni manje ni više već prelijepi osmi anđeo adorant među oblacima onkraj sv. Roka. Na taj smo način postali svjedoci  otkrivanja namjerno skrivenog lica slike i pretvaranja nedostupnog, skrivenog i tajnog u javno i prezentno, ali smo tim postupkom zapostavili slikarevu volju i demistificirali sliku. Takovo autentično, individualno htijenje slikara i postupak sakrivanja bili su najvjerojatnije izazvani intencijom podešavanja kompozicionog ekvilibrija.

Slična su se otkrića dogodila i prilikom skidanja preslika i čišćenja Klementova lica pretvorenog gotovo u nečastivog s istoimene oltarne pale i anđela pretvorenog u harlekina, kao i na slici intenzivno koloriranoga sv. Florjana, a sve iz crkve sv. Klementa u Kelemenu...  pa zatim sv. Magdalene čije je suze sakrila koprena krepiranoga laka i skrame, 18. st., iz crkve u Rukljevini, ili sv. Lucije preslikane do neprepoznatljivosti, iz sakralne zbirke Muzeja grada Koprivnice, etc, etc.. U ovim potonjim primjerima skidanja naknadnih preslika nije se remetila slikareva volja, već naprotiv, skidajući diletantske impasto slojeve uljanih boja vratio se izvorni i autentični izgled slika.

Napokon, ispravna i potpuna valorizacija umjetničkog artefakta u mnogome je moguća tek nakon cjelovito i lege artis provedenih konzervatorsko-restauratorskih istraživanja i postupaka. Nakon intuitivne želje umjetnika za stvaranjem slika i stvaranja samog slijede neumitni procesi entropije, devastacije i sveopćeg propadanja. Stoga  se kroz razne procese obnove i njege mora napokon ispravno (re)formirati sliku  u postupcima i oku restauratora, a potom opetovano i u oku promatrača, Vašem oku. Slikar se može opet proslaviti, a restaurator pasti u zaborav.

Malene, ovdje izložene, radne fotografije velikoga radnoga formata u fazama prije, tijekom i nakon cjelovito provedenih konzervatorsko-restauratorskih radova utjelovljuju izložbu s prikazima  likova i artefakata koji nisu bili do sada vidljivi kao ni intencije i dugogodišnji napor restauratora."

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.