Noć muzeja u MMČ počela radionicom za djecu Zvukovi oko nas, a završila s nekoliko tisuća posjetitelja

Noć muzeja u MMČ počela radionicom za djecu Zvukovi oko nas, a završila s nekoliko tisuća posjetitelja
ZVUKOVI OKO NAS VTV

Za tradicionalnu manifestaciju Noć muzeja u petak 27. siječnja, međimurski muzealci pripremili su osim besplatnog razgledavanja svih muzejskih i izložbenih muzejskih postava, u vremenu od 18. do 01. sat poslije ponoći i  nekoliko drugih događanja. Moglo se i u palači turizma razgledati kulturnu baštinu u službi turizma, a tijekom dana bilo je u muzeju i nekoliko radionica i predavanja.

Održane su dvije dječje muzejske radionice na temu „Zvukovi oko nas“ u prijepodnevnim satima, te uz službeno otvorenje Noći muzeja i otvorenje Izložbe radova pristiglih s likovnog natječaja na temu „Na raskrižju promjena – Međimurje u brončanom dobu“. Riječ je otvorenju izložbe radova učenika Gospodarske škole, a održano je i predavanje na temu novijih arheoloških istraživanja brončanog doba u Međimurju.

Radionica o zvukovima organizirana je za učenike 3. i 4. razreda osnovnih škola. Djeca kroz igru ​​i pokušaje uče kako nastaje zvuk i kako ga čujemo. Pomoću digitalnih alata prezentira se kako nastaje zvučni val i kako glasan zvuk može biti. Uz jednostavan pribor djeca su napravila različita jednostavna glazbala. Povezala su fizičke koncepte o zvuku s nastankom glazbe i uređaja za reprodukciju zvuka te potražila izloške vezane za zvuk u Muzeju.

U Izložbenom salonu muzeja 16. prosinca otvorena je arheološka izložba pod nazivom „Na raskrižju promjena – Međimurje u brončanom dobu“. Postav je otvoren do 5. veljače pa se mogao razgledati i tijekom Noći muzeja. Na natječaju su mogla sudjelovati djeca te učenici u dobi od šest do 18 godina. Tema natječaja je bila brončanodobni nakit, tehnika izrade žica. Radovi su izloženi u Multimedijalnoj dvorani Muzeja, a najbolji i nagrađeni.

A rezultat svih ovih napora muzealaca bio je ugodno iznenađenje ili kako na fb profilu MMČ- a navodi ravnateljica Maša Hrustek Sobočan: - Noć muzeja 2023. Lijepo iznenađenje! Mislili smo da ćemo zbog hladnoće ove godine imati nešto manji broj posjeta, ali dogodilo se upravo suprotno: do 21 sat zabilježili smo gotovo 3000 posjetitelja.
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.