U varaždinskoj galeriji Zlati ajngel, petak, otvorenje izložbe - Izvor Pende u Ajngelu

U varaždinskoj galeriji Zlati ajngel, petak, otvorenje izložbe - Izvor Pende u Ajngelu
Galerija Zlati Ajngel poziva na otvorenje izložbe slika Izvora Pendea, u petak, 13. siječnja u 19 sati, (u Varaždinu, Gajeva 15) .To je prva izložba Galerije u njezinoj obljetničkoj 25-toj po redu godini djelovanja i kontinuirane izložbene aktivnosti.
Izložbu je za program predložio Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, član programskog savjeta Ajngela. Izvor Pende rođen je u Zagrebu (1976.), a odrastao u Dubrovniku. Studij kiparstva započeo je 1996. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, potom prelazi na studij slikarstva na Kunstakademie Dusseldorf, gdje je 2002. diplomirao.
Pende izlaže na samostalnim i skupnim izložbama u Bonnu, Münchenu, Hannoveru, Dusseldorfu i Hamburgu u Njemačkoj, Chicagu u SAD-u i Eupenu u Belgiji.
Nominaciju BAT (British American Tobacco) osvojio je 2008. Prvu samostalnu izložbu u Hrvatskoj imao je 2010. u Galeriji Bačva Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu. Samostalno je izlagao i 2010. u Umjetničkoj radionici Lazareti u Dubrovniku, zatim 2011. u Gliptoteci HAZU u Zagrebu te 2014. u Muzeju moderne umjetnosti u Dubrovniku. 
Svoje apstraktne radove Pende je 2016. izložio u Umjetničkoj radionici Lazareti u Dubrovniku.
Umjetnički dijalog s njemačkim slikarom Danielom Richterom započeo je u projektu “Plivati zajedno”, gdje su dva slikara izlagala svoje slike jednu uz drugu u nekoliko muzeja i institucija, uključujući Galeriju umjetnina Split, 2017., Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu i Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, 2018. Izvor Pende  samostalnu izložbu "Golden Hours" imao je 2019. u David Richard Gallery u New Yorku, a iste godine s Marijanom Pende i Slavenom Toljem sudjelovao je na izložbi "Mjesto isprekidanih odlazaka", koja se za vrijeme 58. venecijanskog bijenala održala u Paviljonu Tesa 100 u Arsenalu. U Galerie Gans u Beču Pende je 2020. izlagao na izložbi Dynamic and Fiction. Izložba ostaje otvorena do 5. veljače 2023.
O autoru (prilog HTV-a s YOUTUB-a) -
https://www.youtube.com/watch?v=zQ1ntr9v3z8
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.