Nizom izložbi i drugih događanja proslavit će se 300. obljetnica dvorca Belvedere u Beču

Nizom izložbi i drugih događanja proslavit će se 300. obljetnica dvorca Belvedere u Beču

Nizom izložbi i drugih događanja proslavit će se 300. obljetnica dvorca Belvedere u Beču - prva izložba otvorena je u prosincu. Godine 1723. završena je gradnja kompleksa baroknih palača Belvedere koji se sastoji od Gornjeg i Donjeg Belvederea. S pripadajućim velikom vrtom čini jedan od najljepših baroknih kompleksa u svijetu. Raskošni dvorac sagrađen je po nalogu austrijskog vojskovođe i princa Eugena Savojskog, a u početku je služio kao njegova ljetna rezidencija. Bogatoj povijesti dvorca i muzeja posvećena je nova velika izložba koja je otvorena početkom prosinca u oranžeriji. Izložba naglašava raznolikost muzeja i zbirke koja je kroz stoljeća postajala sve veća te označava uvod u veliku 300. obljetnicu Belvedera. Bit će otvorena sve do 7. siječnja 2024.

 Bečki Belvedere ovebgodine obilježava 300. rođendan pod motom „Zlatno proljeće”. Pritom su oba motiva od velike važnosti za njegovu povijest. Dok zlato stoji za tradiciju, proljeće koje je u bečkoj secesiji simboliziralo nove smjerove predstavlja težnju Belvederea da gleda u budućnost. I sam program povezuje tradiciju i novo, a uz veliku izložbu nudi i druge poslastice za ljubitelje umjetnosti u Gornjem i Donjem Belvedereu te muzeju suvremene umjetnosti Belvedere 21. Tako će biti izložena regionalna i međunarodna umjetnička djela koja će biti međusobno suprotstavljena.

 Izložba „Klimt. Inspiriran van Goghom, Rodinom, Matisseom…”, koja se otvara u veljači u Donjem Belvedereu, bavi se pitanjem koji su umjetnici utjecali na umjetničkog genija Gustava Klimta. Od rujna posjetitelji će ondje moći uživati i u radovima francusko-američke umjetnice Louise Bourgeois. Od 22. ožujka zbirka muzeja bit će prikazana iz potpuno nove perspektive u Gornjem Belvedereu. Muzej za suvremenu umjetnost Belvedere 21 od travnja ove godine posvetit će se lokalnoj umjetničkoj sceni i predstavit će oko 50 umjetnika. Projekt suvremene skulpture krasit će od svibnja područje oko Belvederea uz barokne skulpture, a obuhvaćat će radove poznatih umjetnika kao što su Dan Graham, Kara Walker, Franz West, Thomas Houseago i Kapwani Kiwanga.

 Marija Terezija otvorila je 1777. u Gornjem Belvedereu jedan od prvih javno dostupnih muzeja u svijetu. Od samog početka Belvedere je bio središnje mjesto za umjetnost. No barokni dvorac nekoć je služio i kao mjesto održavanja raskošnih dvorskih slavlja i važnih povijesnih događaja kao što su proslava vjenčanja Marije Antoanete 1770. godine ili potpisivanje Austrijskog državnog ugovora 1955. kojim je ponovno uspostavljena neovisna austrijska država.

 Više informacija: https://www.belvedere.at/en/300-years-belvedere.

Slika 1: Gornji Belvedere izvana

© Lukas Schaller/Belvedere, Wien

 Slika 2: Kompleks obuhvaća i veliki vrt

© Lukas Schaller/Belvedere, Wien

 Slika 3: Unutrašnjost Gornjeg Belvederea

© Lukas Schaller/Belvedere, Wien

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.