GMV - Srijeda u muzeju ovu godinu završila predavanjem Od krune do eura

GMV - Srijeda u muzeju ovu godinu završila predavanjem Od krune do eura
Izvrstan program Gradskog muzeja u Varaždinu - ciklus Srijeda u muzeju. dotiče se aktualnosti ali i znamenitih događanja i osobnosti iz varaždinske i ine povijesti, a ovu godinu završila je uz predavanje povjesničara dr.sc. Vladimira Huzjana koji je napravio najbolji uvod u skoro uvođenje eura kao hrvatske nacionalne valute. U sklopu predavanja pod naslovom Od krune do eura, ususret euru / Papirni novac u Varaždinu podsjetio je na niz zanimljivosti.
 
U posljednjoj ovogodišnjoj Srijedi u Muzeju, na predavanju pod nazivom Od krune do kune ususret euru dr. sc. Vladimir Huzjan govorio je o papirnatim novčanicama koje su se kroz povijest koristile u Varaždinu i na kojima su bili varaždinski motivi.
U Varaždinu se papirni novac upotrebljava tek u novije vrijeme, od prve polovice 19. stoljeća, kada se kao formalni način plaćanja uvodi u Carevini Austriji i Hrvatsko-ugarskom kraljevstvu.
 
Varaždinci su koristili guldene, forinte i krune, potom jugoslavenske dinare, koje su tijekom Drugoga svjetskog rata zamijenile kune, a onda su se u poraću ponovno javili jugoslavenski dinari. Tek je po uspostavi samostalne Republike Hrvatske uvedena prijelazna valuta, hrvatski dinar, koju je zamijenila kuna
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.