Starinski žmaki na 8. Artfestu u Mrkoplju

Starinski žmaki na 8. Artfestu u Mrkoplju

Nedaleko Begovog Razdolja i Delnica na putu prema Rijeci nalazi se malo mjesto Mrkopalj sa svega tisuću žitelja raštrkanih u 6 naselja. Tamo se odnedavno održava zanimljiva manifestacija kojoj je cilj spajanje različitih vrsta umjetnosti, sportskih i zabavnih događaja uz nezaobilazni šarm goranskoga kraja. Proteklog je vikenda tako održan 8. Artfest uoči 240. godišnjice dobivanja povelje koju je Mrkoplju dodijelila carica Marija Terezija davne 1785. godine. Uz brojne goste uglavnom iz Bakra, Severina na Kupi i mjesta iz okruženja, ove su godine na Artfestu nastupile i članice udruge Starinski žmaki iz Brezničkog Huma predstavivši starinske gastrodelicije našega podneblja.

- Nakon lipanjskoga predstavljanja na trodnevnim svečanostima povodom Dana Općine Grožnjan u Istri, sada smo Starinske žmake predstavili žiteljima Primorsko-Goranske županije u Općini Mrkopalj – kaže predsjednica udruge Starinski žmaki mr Darinka Andrašek i napominje kako je cilj udruge upravo što više ovakvih gostovanja i predstavljanja starinskih jela i slastica što širem krugu ljudi u Hrvatskoj ali i izvan nje, jer tako ujedno čuvamo našu tradiciju i baštinu od zaborava. Starinski su žmaki ovom prilikom ponudili tradicionalne kolače brezničkohumskoga kraja, domaće rakije i likere i nezaobilaznu jedinstvenu knjigu - kuharicu napisanih recepata.
Darinka Andrašek istaknula je kako su izložbeni stol prigodno dekorirali starinskim stolnjakom, ručnicima, starinskim glinenim i keramičkim posuđem, te košaricama punim medenjaka i "prfkača", te s gibanicama i „loparima” na daskama. Uz rakije nudila se specifična pogača našega kraja zvana "tulčenjak", koji izraz predstavlja vrijedno jezično bogatstvo Brezničkog Huma gdje se u svih pet naselja za isti starinski kolač koriste različiti nazivi. Ponudu su dopunili cicmare i zlijevke, neizostavni nagrađeni lopari, kolač od tikvi, gibanice orehnjača i makovnjača, pita od jabuka, domaći kuglof spravljen po bečkoj recepturi, medenjaci i šape iz razdoblja kada se uvelike koristio med, potom obične kiflice s mašću, fine vanili kiflice i druge slastice.
- Korist i iskustvo obostrani su zahvaljujući sjajnim domaćinima - ravnateljici TIC-a Mrkopalj Goranki Tuhtan i načelniku Općine Mrkopalj Josipu Brozoviću, pa se s pravom možemo nadati budućim suradnjama – zaključila je mr Darinka Andrašek.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.