Uz pomoć inozemnih stručnjaka kirurzi UKC-a Ljubljana izveli već deset operacija kojima se uklanjaju ugrušci iz najdubljih slojeva plućnih vena

Uz pomoć inozemnih stručnjaka kirurzi UKC-a Ljubljana izveli već deset operacija kojima se uklanjaju ugrušci iz najdubljih slojeva plućnih vena

Uz pomoć inozemnih stručnjaka kirurzi UKC-a Ljubljana u godinu dana izveli su deset operacija kojima se uklanjaju ugrušci iz najdubljih slojeva plućnih vena, a iz tijela pacijenta uklanja se sva krv i on je duboko pothlađen.

Tehnički je to vrlo zahtjevna operacija, u kojoj sudjeluje 10 članova tima, traje sveukupno oko 10 sati, između toga iz pothlađenog tijela izvade svu krv najviše četiri puta po 20 minuta, pacijent je pothlađen do 18 Celzijevih stupnjeva. Laički bi se moglo reći da je pacijent prividno mrtav nekoliko puta po 20 minuta, ali na kliničkoj i staničnoj razini, naravno, tijekom navedenih postupaka čovjek ne umire.Sva krv se prazni u spremnike izvantjelesne cirkulacije, kojima upravlja medicinski perfuzionist.

 Kirurzi tada imaju oko 20 minuta za uklanjanje ugrušaka. "Imate oko 20 minuta da pokušate očistiti što je moguće više plućne žile, jer je potrebno oguliti najunutarniji sloj troslojne stijenke krvne žile. U stvarnosti, to su tijesno srasli ostaci ugrušaka na najdublji sloj stijenke žile. Uglavnom, to je kao čep čvrsto spojen na stijenku žile, kao čvrsta, vezana ovojnica koja se ne rasteže i ne popušta. Neraskidivo raste na unutarnjoj strani žile. stijenke, a tijekom operacije potrebno je i unutarnji sloj stijenke krvnog suda, a ujedno što više ukloniti ugruške koji sužavaju lumen i čine ga nerastezljivim."- kažu liječnici.

Do kraja godine planiraju napraviti i prvu samostalnu intervenciju.

Operacija se izvodi kod pacijenata kod kojih lijekovi ne uspijevaju otopiti ugruške.  Foto: UKC Ljubljana
Operacija se izvodi kod pacijenata kod kojih lijekovi ne uspijevaju otopiti ugruške. Foto: UKC Ljubljana

Plućna trombendarterektomija zahvat je koji liječnici mogu izvesti na pacijentima s rijetkom bolešću: kroničnom tromboembolijskom plućnom hipertenzijom, koja se javlja u 2 do 4 posto bolesnika nakon plućne embolije u kojih tijelo nije otopilo ugruške uz pomoć odgovarajućih antikoagulantnih lijekova (lijekovi za razrjeđivanje krvi), pa ih je potrebno mehanički ukloniti.

Slovenski pacijenti koji su bili pogodni za ovu operaciju slani su u Beč zadnjih 15 godina, a godišnje ih je ondje operirano oko 5.

Foto: Polona Mlakar i Juš Kšela zadovoljni su dosadašnjim tijekom programa ovakvih operacija, te s optimizmom gledaju u budućnost, kada žele da UKC postane centar za ovakve operacije za cijeli Balkan i širu regiju.

IZVOR: MMC RTV SLO

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.