Zeleni komet vidljiv je i golim okom, ali odlazi

Zeleni komet vidljiv je i golim okom, ali odlazi

Zeleni komet vidljiv je i golim okom, ali odlazi i više se neće vratiti. Komet, kojeg su astronomi prvi uočili prošlog ožujka kada je proletio pored Jupitera, trenutno je vidljiv u zviježđu Malog medvjeda, gdje će biti do noćas 29. siječnja. Između 30. i 31. siječnja odletjet će 10-ak stupnjeva od sjevernjače. "Sva navedena zviježđa trenutno su visoko na nebu i dobro vidljiva", pojasnio je za Slovensku tiskovnu agenciju predsjednik Astronomskog društva Orion Igor Žiberna.

Komet C/2020 F3 Neowise ovaj se tjedan najbliže približio Zemlji – na 103 milijuna kilometara. Može se naći u zviježđu Velikog Medvjeda ili ispod Velikog Medvjeda nakon 22 sata. Vidljiv je golim okom do kraja mjeseca, a onda vjerojatno više ništa. Ako ne dođe do kolapsa čovječanstva, moći će ga ponovno vidjeti tek za nekih pet-šest tisuća godina.

Komet je ovdje vidljiv od prosinca boljim dalekozorom. Bio je dobro vidljiv i prošli tjedan, kada je ujutro bilo malo vedrog neba, no u posljednje vrijeme oblačno vrijeme otežava pregled. Trenutno je komet na rubu vidljivosti golim okom, "naravno s tamne lokacije gdje nema svjetlosnog zagađenja" , kaže Žiberna.
Povezane vijesti
Komet, znanstvenog imena C/2022 E3 (ZTF), prvi je put opažen na kalifornijskom zvjezdarnici Palomar kroz program Zwicky Transient Facility koji mapira svemir. Očekuje se da će se komet najviše približiti Suncu 12. siječnja, a najbliže će Zemlji biti 1. veljače.
Znanstvenici su izračunali da je ovaj komet posljednji put prošao pored Zemlje prije otprilike 50.000 godina, što je procijenjeno orbitalno razdoblje temeljeno na podacima o godini kometa. Nakon što napusti naš Sunčev sustav, zbog prirode svoje orbite, vrlo vjerojatno se u njega više nikada neće vratiti.

Komet se sastoji od leda i prašine sa zelenkastom aurom, a promjer mu se procjenjuje na oko jedan kilometar, objasnio je Nicolas Biver, astrofizičar na Pariškom opservatoriju, prenosi AFP. To znači da je puno manji od kometa Neowise , posljednjeg kometa vidljivog golim okom, koji je proletio pored Zemlje u ožujku 2020., i Hale-Boppa , koji je proletio pored Zemlje 1997. i imao promjer od oko 60 kilometara, piše i Slovenska tiskovna agencija.

Foto: Filip Kos Maligoj /10. srpnja/ komet snmljen nad Slovenijom

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.