Poplave i dalje prijete, kritično na području Siska i Petrinje

POPLAVE

Na području Petrinje i Siska vodostaji Kupe i Save počeli su stagnirati. No, opasnost od poplave i dalje nije prošla. Prijepodne voda je prodrla kroz nasip na Krnici - 500-injak metara od prvih kuća u Petrinji. Ipak, brzom intervencijom službi i vojske zaustavljeno je širenje.

 

Situacija na području Petrinje

17:17

- Zadnja četiri dana radimo sve na preventivi da ne dođe do ugroze Grada. Na području Krnjice ojačavamo box barijere kako ne bi došlo do incidenta, rekao je Željko Tonković, načelnik Stožera Civilne zaštite grada Petrinje.

Istaknuo je i kako na Petrinčici rade preventivu.

- Stavit ćemo traktorsku pumpu koja je velikog protoka i koja će riješiti sve eventualne probleme, istaknuo je naglasivši kako trenutno nema ugroze, te da je ovo čista preventiva.

 

Stanovnici na izmaku snaga

17:06

Područje Sisačko-moslavačke županije velike poplave pogodile su i početkom ove godine, u siječnju. Na području Letovanića ponovno isti prizori - Kupa je poplavila kuće. Stanovnici su već na izmaku snaga.

 

Kako je poplavljena kuća obitelji Mađerić

16:59

U Hrvatskoj Kostajnici najgore je prošlo. Ova je noć za stanovnike bila napokon mirna. Rijeka Una prestala je rasti, a na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava jer je vodostaj pao ispod 450 centimetara. Ponovno se zbraja šteta koja je nastala novom poplavom, saniraju se i čiste ulice.

Novinarka HRT-a Iva Magušić Dumančić javila se iz Hrvatske Kostajnice iz doma obitelji Mađarić i to s kata kuće jer prizemlje u ovoj poplavi bilo potpuno poplavljeno.

Štefanija Mađerić opisala kako je to izgledalo.

- Mene su evakuirali na kat jer sam invalid. Imam unuka, kad je došao s posla, rekao je bako uzmi samo lijekove. To je bila brzina i tako smo mi sad evo ovdje kao zatočenici na katu. Hranu dobivamo, dostavljaju nam svaki dan iz hotela, rekla je.

- U prizemlju voda još uvijek izvire, sve još dignuto, struja je iskopčana jer se bojimo, dodala je.

Ovoj obitelji u pomoć je došao i Crveni križ. Kako pomažu objasnila je Maja Böhm, ravnateljica GDCK-a Hrvatska Kostajnica.

- Imamo dosta posla, ima dosta kuća u koje je u prizemlju ušla voda. Nije to količina kao 2014. godine, ali je ušla. Trebali smo pomoći ljudima i dignuti namještaj, počistiti kuću, a i sad kad to sve prođe, dužni smo tim ljudima naravno pomoći i počistiti i spustiti namještaj. Riječ je o starijim osobama koje zaista ne mogu to sve same, istaknula je.

Uz to sve naravno postoji i interventni tim, a Crveni križ donosi osnovne potrebne stvari onima kojima je to potrebno.

- Ako nema potrebe za dizanjem interventnog tima, onda mi sami možemo pješke doći nekim korisnicima, donesemo im vodu, hranu što im je potrebno. A ovim osobama kojima se jednostavno mora ići preko rijeke jer je sve poplavljeno, interventni tim s čamcima dovozi im sve osnovne potrepštine i lijekove, objasnila je Böhm.

Inače, Crveni križ u Hrvatskoj Kostajnici dijeli i boce vode s obzirom na to da voda na ovom poplavljenom području trenutačno nije za piće. 

 

Poplavljene kuće u naselju Gradac

16:51

Smiruje se situacija u Karlovcu. Vodostaji u Karlovcu opadaju, ali sela nizvodno od grada i dalje su okružena vodom. Stanovnici desetak naselja na lijevoj obali Kupe iz svojih kuća mogu tek čamcem. Novinarka Tanja Kuturovac i danas je od jutra na terenu, evo što je zabilježila ekipa HRT-a.

- Nalazimo se trenutačno u naselju Gradac, ni kilometar udaljenom od središta Karlovca. Ovdje je, kao što se može vidjeti, još poplava, ne samo na cesti nego i u kućama, rekla je Kuturovac.

Razgovarala je s tamošnjim mještanom Stjepanom Grgasom te ga upitala koji je to put voda u njegovoj kući.

- Godine 2014., 2015. je godinu za godinom i evo, bila je Kupa 800 cm prošle godine mi je na sreću nije ušla u kuću, ali sada je. Kuća je nova 2010., ponovno je sve napravljeno. I štokove sam mijenjao i laminat. Štete su preko 100.000 kuna. Osigurao sam je, ali nažalost i ta osiguranja ne znam što bih više rekao. Prošli puta su napravili procjenu preko 50.000 kuna, a isplatili su mi 12.500 kuna, objasnio je Grgas.

- Voda je ušla u kuću 7 cm. Ali to vam je isto ili 7 ili 27. Laminat je stradao, namještaj smo digli gore bar da nešto spasimo. Sad evo već, nažalost, treći put sve čupam van. Najvjerojatnije ću morati podlogu razbiti, jer mi je unutra instalacija. Sve mi je zagrijanje i sve živo u stiroporu. Nema to kuda van, dodao je.

 

Ponovno se može prometovati cestom od Dvora do Kostajnice

16:33

Novinar HRT-a Igor Ahmetović javlja kako je upravo prošao cestom od Dvora do Kostajnice, kojom se nije moglo od ponedjeljka jer je bila poplavljena vodom iz Une.

Voda se povukla s gotovo svih mjesta. Odsječeno je još samo mjesto Kuljani, ali je moguć obilazak preko mjesta Jovac.

 

U Osječko-baranjskoj županiji ne očekuje se ozbiljniji vodeni val

16:13

Na području Osječko-baranjske županije poduzete su sve potrebne mjere obrane od poplava u ovlasti Hrvatskih voda i županijskog Stožera Civilne zaštite i ne očekuje se ozbiljniji vodeni val, izvijestio je u petak taj stožer.

Nakon obilaska nasipa u vikend-naselju Karašici, u blizini Osijeka, načelnik Stožera dožupan Mato Lukić izjavio je kako su, u slučaju većeg pogoršanja, spremne operativne snage te oprema i infrastruktura.

- Imamo dovoljne količine vreća, pijeska, isušivača i pumpa. Nadamo se da to neće biti potrebno, ali bit ćemo spremni intervenirati pokaže li se potreba. Na mjestima gdje je situacija nešto lošija povremeno se angažiraju lokalni stožeri, ali nadamo se da će sve ostati na toj razini, rekao je Lukić.

Direktor osječkoga vodno-gospodarskog odjela Hrvatskih voda Željko Kovačević izvijestio je kako je Drava u Osijeku pred proglašenjem redovitih mjera od poplava, koje se očekuje u iduća dva do tri dana s obzirom na to da je trenutačni vodostaj 312 centimetara, a redovite mjere proglašavaju se na razini od 350 centimetara.

- Što se tiče manjih slijevova Karašice i Vučice, imamo izvanrednu obranu od poplava na Vučici, kod mjesta Marjančaci, i taj vodeni val lagano ulazi u Dravu. Na većini manjih vodotoka situacija je pod kontrolom, vodostaji stagniraju ili opadaju, nema značajnijih povećanja pa ne očekujemo neki ozbiljniji vodeni val, dodao je Kovačević.

Rekao je kako je na nekim mjestima u nebranjenom području mogu biti ugrožene vikendice. Ovlaštene službe pripremile su vreće s pijeskom i sve što je potrebno, a s obzirom na to da intenzitet obrane od poplave nije velik, imaju mogućnost pomoći ljudima i na takvim lokacijama.

 

 

 

 

 

Komes: Predviđeni najviši vodni val tijekom prethodnih se sati smanjio

14:20

- Pratimo val koji je u tijeku iz Karlovca i danas tijekom dana i noći će pomalo nailaziti ta voda, rekla je gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes za HTV-ove Vijesti u 14.

 

Rekla je da voda nije ušla kroz nasip, već je kanalizacijska cijev očito oštećena u potresu i kroz nju izbija voda.

 

- Međutim, Hrvatska vojska cijelo je vrijeme s nama na terenu. Pune vreće s pijeskom i ovdje izrađuju jedan zdenac koji će osigurati da se dalje ovaj dio ne puni vodom kako bi se osigurao prilaz do takozvane Krnice, gdje se prati situacija koja je zapravo najkritičnija točka u ovom trenutku u Petrinji, rekla je Komes.

 

Na pitanje nije li neobično da se kanalizacija nalazi ispod nasipa ili tik uz nasip, Komes je rekla da je u Petrinji u tijeku aglomeracija i da se izrađuju novi sustavi.

 

- I sve ćemo u budućnosti prilagođavati potrebama, odnosno okolnostima, odnosno slučajevima ovakvih visokih vodostaja i nadamo se da ćemo spriječiti ubuduće ovakve situacije, rekla je Komes.

 

Rekla je da su sve službe na terenu.

 

- Pripremili smo zaista i same nasipe i pristupe ugroženim kućama za onaj najcrnji scenarij. Međutim, nadamo se da do toga neće doći. Predviđeni najviši vodni val se tijekom prethodnih sati zapravo smanjio. Neće, dakle, doći do onoga najvišeg za što su pripremljeni nasipi i sada se nadamo i vjerujemo da će nasip izdržati taj pritisak, rekla je Komes.

 

Navela je da je poplavljeno nekoliko podruma, ali da je to već standard te da se čini sve da se prevenira ulazak u same kuće. 

- Prema visini vodostaja ne bi trebalo poplaviti same stambene objekte. Predviđa se još nekoliko centimetara rasta, rekla je gradonačelnica.

Jurić: Na očekivanom smo maksimalnom vodostaju

 

Predsjednik Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije Mihael Jurić rekao je da na mjernoj postaji Farkašić "voda vrhuni".

 

- Na nekakvom smo očekivanom maksimalnom vodostaju. Možda će još porasti par centimetara s obzirom na stanje kakvo je bilo na karlovačkom području. Tako da vjerujemo da će tijekom dana vrh vodnog vala proći ovdje kroz Petrinju, rekao je Jurić.

 

Dodao je da su spremni za vodostaje do 1020 cm, ali da očekuju znatno manje.

U 13 sati Kupa je kod Farkašića bila na 978 cm.

 

- Vjerujem da će sve to danas proći u najboljem redu, poručio je Jurić.

 

Situacija u Osijeku

13:41

U Osijeku na rijeci Dravi za nekoliko dana očekuje se proglašenje redovitih mjera obrane od poplava. Na nekim mjestima uzvodno već su na snazi. Buduće količine oborina diktirat će hoće li biti potrebe za pojačanim aktivnostima, kažu u Hrvatskim vodama. U sljevovima Karašice i Vučice izvanredne su mjere obrane od poplava, no objekti i stanovništvo nisu ugroženi. Ostali vodostaji ili stagniraju ili opadaju.   

 

- I na nekakvim uzvodnim slivovima, ono što dobivamo na Dunavu i Dravi, ne očekujemo nikakav ozbiljniji vodeni val. Ukoliko bi se on i dogodio, procjenjujemo da bi val trebao proći tako da bi imali potencijala prihvatiti i onaj drugi koji dođe. Želimo poručiti svima da je situacija pod kontrolom, da su poduzete sve mjere u okvirima djelokruga Hrvatskih voda i Stožera civilne zaštite, rekao je Željko Kovačević iz Hrvatskih voda.

 

Vodostaj Mure u Međimurju i dalje u padu, vraćena razina redovne obrane od poplave

13:09

Nakon što je Mura u Murskom Središću u četvrtak dosegnula najviši vodostaj od 459 centimetara i protok vode od oko 813 prostornih metara u sekundi, vodostaj je počeo padati te je razina obrane od poplave vraćena na redovnu, priopćila je u petak Međimurska županija. Napomenula je da se u Gornjem Međimurju aktiviralo klizište u Banfiju.

 

Sve operativne snage koordinirane Stožerom civilne zaštite Međimurske županije 17. svibnja bile su na terenu te pripremile obranu Murskog Središća od nailazećeg vodenog vala, a dan kasnije stigle su prve dobre vijesti iz Hrvatskih voda. Oborine su prestale i na područjima gornjeg toka Mure te se vodostaj rijeke i u Murskom Središću počeo snižavati od 16 sati, otkada je u konstantnom padu.

 

Načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije, zamjenik župana Josip Grivec istaknuo je da su operativne snage bile u punoj pripravnosti te da su u Murskom Središću, koje je bilo kritična točka, pripremili sve za obranu ljudi i imovine.

 

Kako je rijeka rasla cijelu noć, već se u kasnijim prijepodnevnim satima 18. svibnja u manjem obimu prelila preko dijela šetnice u Murskom Središću, no srećom na tome je stala. U petak ujutro je vodostaj Mure bio 407 centimetara s tendencijom daljnjeg opadanja.

 

U Hrvatskim vodama procjenjuju da zbog obećavajuće vremenske prognoze daljnjih ugroza za područje Međimurja više ne bi trebalo biti.

 

Tijekom jučerašnjeg dana od bujičnih nanosa očišćene su sve prometnice u nadležnosti Županijske uprave za ceste, a većih intervencija više nisu imali ni vatrogasci, ističe se u priopćenju Stožera. 

 

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Robert Meglić kaže da je bilo tek sporadičnih ispumpavanja vode iz podruma u Murskom Središću.

 

Mura je u povlačenju i u Podturnu, a u Goričanu se vodostaj stabilizira pa se u idućim danima očekuje potpuno smirivanje situacije. Drava u Donjem Međimurju usprkos nabujalosti i tek neznatnom prelijevanju nije prouzročila štete, a Grivec ističe da operativne snage još nadgledaju teren.

 

Jedinice lokalne samouprave procijenit će u sljedećim danima štete izazvane bujicama od obilnih padavina tijekom 16. i 17. svibnja, nakon čega će se u Međimurskoj županiji donijeti odluka o eventualnom proglašenju elementarne nepogode.

 

U Karlovcu izvanredno stanje samo za Koranu, ne i za Kupu

13:06

Vodostaji rijeka Korane i Kupe u Karlovcu su u opadanju, izvijestilo je u petak Ravnateljstvo Civilne zaštite, navodeći da je situacija na terenu pod kontrolom te da je izvanredno stanje još na snazi za Koranu dok za rijeku Kupu vrijede izvanredne mjere obrane od poplave.

 

Prema izvješću Ravnateljstva Civilne zaštite još je veliki broj stambenih i gospodarskih objekata poplavljen kao i velika poljoprivredna površina. Prema sinoćnjim podacima županijskog stožera Civilne zaštite voda je ušla u više od 300 kuća. Zbog vode su još zatvorene brojne ceste, pogotovo na širem području grada Karlovca i nizvodno od Karlovca te operativne snage i Hrvatska vojska i dalje rade na ispumpavanjima.

 

Uživo iz Karlovca: Preminula jedna žena

12:27

Vodeni val prošao je Karlovcem. Korana i Kupa vraćaju se u svoja korita. Međutim, u okolici Duge Rese nekoliko naselja još je pod vodom.

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić rekao je za HTV-ov podnevni Dnevnik da su poplavljena 164 obiteljska objekta.

 

- Voda je ušla najviše u dnevne boravke, nešto u podrume, rekao je Mandić.

Jutros se dogodio jedan nesretan događaj - žena je preminula, ali sve su službe odradile.

- Jednoj našoj sugrađanki je, nažalost, pozlilo. Vatrogasci su u tom trenutku bili baš blizu. Hitna pomoć je krenula i rijekom i cestom, stigla je cestom prije, ali, evo, nažalost, nisu uspjeli pomoći, rekao je Mandić.

- Ovo je vrh vrhova. Zbog vode. Sad smo si pred godinu dana ili dvije kompletno uredili donji dio kuće. Kompletno, isto od one poplave. Sad je sve u vodi, rekla nam je jedna građanka na području naselja Gradac.

 

Uživo iz Kostajnice: Pitka voda ostaje veliki problem

12:22

U Hrvatskoj Kostajnici vodostaj Une nastavlja padati, voda se povukla iz grada, na snazi su redovite mjere obrane od poplava. Međutim, problema još ima. Kako je u podnevnom HTV-ovu Dnevniku javila Iva Magušić-Dumančić, prema Hrvatskoj Dubici odsječeno je još uvijek jedno mjesto, Slabinje, a prema Dvoru na Uni četiri sela. Prema njima i dalje stiže interventni tim Crvenog križa koji im dostavlja najbitnije potrepštine poput kruha i vode. U samom centru Kostajnice, koji je do prije dva dana bio potpuno poplavljen, stanje se polako, ali sigurno normalizira. Voda se povlači, a vodostaj Une od jučer je u konstantnom padu.

 

- Ipak, ono što ostaje veliki problem ovdje, kao i na ostalim poplavljenim područjima, je pitka voda, javila je Magušić-Dumančić.

 

Crveni križ posljednjih nekoliko dana dijeli boce s vodom, a postavili su i šator. HZJZ je izdao preporuke, preporučuje se prokuhavanje vode i češće pranje ruku, i to prokuhanom vodom.

 

Uživo iz Petrinje: Iduća 24 sata su ključna i kritična

12:11

Voda je pronašla put kroz glavni obrambeni nasip na Krnici, javila je Mateja Ribičić s terena u podnevni HTV-ov Dnevnik. Pripadnici Hrvatske vojske odmah su reagirali i upravo rade na procjeđivanju i ojačavanju nasipa.

 

Na najkritičnijim dijelovima nedostaje 70 cm da se Kupa prelije preko nasipa koji brani grad Petrinju od poplave. Samo 500-tinjak metara dalje nalaze se prve naseljene kuće.

 

- Vrlo je nezahvalno prognozirati kada bi vrhunac vodenog vala trebao proći kroz petrinjsko područje. Razgovarali smo s ljudima iz Hrvatskih voda te iz stožera Civilne zaštite. Oni su nam rekli onu poznatu kriznu rečenicu - iduća 24 sata su ključna i kritična. No već sada je kritično na području općine Lekenik, gdje je stotinjak ljudi odsječeno. Pripadnici HGSS-a i Crvenog križa čamcima im donose potrepštine, javila je Mateja Ribičić.

 

Dobro je da se Kupa počela smirivati, odnosno da vodeni val iz Karlovca pristiže puno sporije od očekivanog, a i oborine su se smirile te je znatno toplije.

 

Dario Retković iz Lekenika požalio nam se da su bunari puni fekalija iz septičkih jama.

 

- Nemamo kanalizacije, imamo malo dijete, nemamo pitke vode, rekao je.

 

- Mi ćemo tek danas imati negdje do kraja dana vrhunac vodenog vala, tako da se praktički ponavlja vodostaj koji smo imali 2014. godine, za što treba poduzeti niz aktivnosti da situacija bude pod kontrolom, rekao je načelnik Općine Lekenik Ivica Petrović.

 

Plenković o poplavama na Vladi

10:57

- Mi smo uslijed obilnih oborina posljednjih dana suočeni s rekordnim vodnim valom i vodostajima diljem zemlje. Na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava u nizu hrvatskih županija. Zahvaljujem svim službama na maksimalnom angažmanu i brzoj reakciji, rekao je premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade i dodao kako je najvažnije u ovom trenutku da nema žrtava.

 

Najavio je pomoć stradalim županijama, a upozorio je i na problem klimatskih promjena.

 

Vrgorac: U potpunosti uništeni nasadi jagoda na otvorenom

10:25

Goleme količine vode koje su poplavile vrgoračka polja u potpunosti su uništile nasade jagoda na otvorenom.

 

Nova pritjecanja vode poplavila su nasade toliko da iduća dva tjedna branje jagoda neće biti moguće, a dotad će ostati samo male količine koje će istrunuti od velike vlage.

 

Jagode su ove godine uranile, prve su se brale početkom travnja dok su zadnje količine trebale dozreti potkraj svibnja, a kako su sad u vodi, od toga neće biti ništa, govore uzgajivači u vrgoračkom kraju koje je zatekla nesvakidašnja svibanjska poplava koju ne pamte ni najstariji stanovnici.

 

Jagoda iz plastenika će nešto malo biti, ali također kad se povuku vode, a za to će trebati najmanje dva tjedna, jer po podacima iz Hrvatskih voda 50 posto polja Rastok je pod vodom, a u Rastoku su najveće količine sadnica jagoda.

 

U Lici su sve ceste prohodne osim kosinjskih

10:11

Na području Kosinja u općini Perušić zbog poplave su i u petak zatvorene ceste za Bakovac, Sušanj i Rudinku, a u ostalom dijelu Like sve ceste su prohodne jer su vodostaji u opadanju, no vodostaj rijeke Like u Selištu i dalje lagano raste po jedan cm na sat, priopćeno je iz Hrvatskih voda.

 

Kako je Hini rekla voditeljica ličko-senjske ispostave Hrvatskih voda Lidija Pernar tijekom dana se očekuje daljnji pad dotoka rijeke Like što će dodatno usporiti porast vodostaja u Kosinju. Po prognozama je tijekom dana određena količina novih oborina moguća u višim predjelima sliva, dok se u nižim predjelima ne očekuju nove oborine.

 

Ako na Velebitu ovih dana više ne bude obilnih oborina doći će do daljnjeg pada dotoka rijeke Like u akumulaciju Kruščica, a samim time i do smanjenja prelijevanja prema Lipovom polju pa i do stagnacije vodostaja na Selištu, odnosno u Kosinju, gdje se taj vodomjer nalazi rekla je Pernar i s podatkom o protoku vode ilustrirala koliko se stanje primirilo.

 

Naime, dotok je jučer bio toliko velik da je protok na Selištu bio 350 kubičnih metara u sekundi, a jutros je on 182 m3/s.

 

Vodostaji su inače svuda u Lici znatno pali i voda se povukla sa svih ostalih prometnica, te su prohodne sve prometnice osim kosinjskih. Promet se potpuno normalizirao.

 

Više od 5200 vatrogasaca obavilo 1829 intervencija

09:30

Državni vatrogasni operativni centar 193 zabilježio je od nedjelje 1829 različitih vatrogasnih intervencija u kojima su ukupno angažirana 5224 vatrogasca s 1761 vatrogasnim vozilom, izvijestila je u petak Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ).

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/poplave-1-10784266

 

 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.