Kako podatke, znanje i resurse pretvoriti u tehnologiju za zaštitu Jadrana

Kako podatke, znanje i resurse pretvoriti u tehnologiju za zaštitu Jadrana

"Tehnologija je ključ očuvanja i zaštite Jadranskog mora. No, inovacije ne nastaju izolirano već kroz suradnju i povezivanje, a potrebni su i značajni resursi kako bi se postigli konkretni pomaci. Želimo okrenuti podatke, znanje i resurse u tehnologiju koja će transformirati sektor plave ekonomije, gdje je posebno ključno povezivanje znanosti i gospodarstva“, rekao je potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš danas u Šibeniku na završnoj konferenciji strateškog Interreg projekta InnovaMare, čiji je HGK pokrovitelj.

Projekt InnovaMare osmišljen je za razvoj i uspostavu modela inovacijskog ekosustava u području podvodne robotike i senzora za praćenje, kontrolu i nadzor onečišćenja Jadranskog mora. Vrijedan je 5,6 milijuna eura, a njegov partnerski konzorcij čini 14 partnera iz Hrvatske i Italije.

Konferencija je održana na Veleučilištu u Šibeniku, čiji je prodekan za poslovanje Frane Urem istaknuo kako projekt InnovaMare predstavlja ključnu inicijativu koja spaja akademsku zajednicu i gospodarstvo s ciljem razvoja inovativnih tehnoloških rješenja za kontrolu onečišćenja Jadrana. More.

"Ovim projektom zajednički radimo na uspostavi modela inovacijskog ekosustava koji će poticati suradnju i razmjenu znanja između tvrtki, istraživačkih institucija i obrazovnih institucija. Fokus nam je na očuvanju biološke raznolikosti i održivosti Jadranskog mora te stvaranju boljih uvjeta za budući razvoj plave ekonomije. InnovaMare je prilika da zajedno stvaramo pozitivne promjene i ostvarimo dugoročne dobrobiti za našu zajednicu i okoliš," rekao je Urem.

Na konferenciji je voditelj projekta InnovaMare Mateo Ivanac iz HGK predstavio ključne rezultate projekta: novouspostavljeni Digital Innovation Hub u Šibeniku koji će osigurati odgovarajuću infrastrukturu, opremu i ljudske resurse za razvoj novih tehnologija za zaštitu Jadrana te Living Lab, laboratorij za testiranje inovativnih tehnologija u prirodnom okruženju, zbog čega je Šibenik odabran kao lokacija koja omogućuje različite uvjete testiranja (more, jezero, rijeka) na maloj udaljenosti.

Osnivači DIH InnovaMare su Hrvatska gospodarska komora, Šibensko-kninska županija, Institut Ruđer Bošković i Sveučilište u Zadru, a njime će upravljati Mateo Ivanac iz HGK.

"Projekt Innovamare je iznimna inicijativa i čast nam je biti dio nje. Kao jedni od osnivača DIH InnovaMare, veselimo se sljedećoj fazi implementacije koja će se realizirati kroz ovu organizaciju. Projekt je obećanje bolje budućnosti, koja će imati značajan utjecaj na transformaciju našeg gospodarstva i društva, pomoći će nam u stvaranju novih prilika za plavu ekonomiju, temeljenu na inovacijama i suradnji", rekla je zamjenica šibensko-kninskog župana Iris . Ukić Kotarac. 

"Hrvatska i Italija imaju izravnu vezu i prirodno su naslonjene jedna na drugu zahvaljujući Jadranu koji nam, kada je riječ o plavom gospodarstvu, nudi veliki potencijal. EU fondovi su ovdje dodatna poluga koja daje jako dobre mogućnosti financiranja projekata, jedan od njih je InnovaMare, o kojem je danas bilo riječi na konferenciji u Šibeniku.Vrijedna je to suradnja hrvatskih i talijanskih partnera koju je Europska unija sufinancirala s 4,7 milijuna eura.Ovakvi projekti pridonose plavom rastu cijele Veseli europsko gospodarstvo i činjenica da Hrvatska i Italija surađuju, velika stvar, pogotovo kada je riječ o očuvanju ekosustava našeg Jadrana", rekao je ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić .

Program prekogranične suradnje Italija-Hrvatska 2021.-2027. zauzeo je jasan stav o plavom gospodarstvu kao vitalnom resursu za Italiju i Hrvatsku, uzimajući u obzir izazove prekomjernog izlova ribe, onečišćenja i klimatskih promjena. Naš program definira plavo gospodarstva kao korištenje morskih resursa zajedničkog Jadranskog mora na održiv način u svrhu poticanja gospodarskog rasta, poboljšanja životnih uvjeta stanovnika, poboljšanja mogućnosti zapošljavanja i održavanja zdravih morskih ekosustava“, rekla je predstavnica Zajedničkog tajništva Interrega. Program Italija-Hrvatska Hrvoje Grancarić .

Uoči završne konferencije projekta od 8. do 12. svibnja u Šibeniku je održana InnovaMare akademija na kojoj su studenti iz svih dijelova Hrvatske učili o digitalnoj i zelenoj transformaciji te korištenju tehnologije za zaštitu morskih resursa i plave ekonomije. Akademija je bila interdisciplinarna, uključivala je područja poput biologije mora, oceanografije, zaštite okoliša, gospodarstva i održivog razvoja, a polaznicima su u sklopu konferencije svečano uručene potvrde o sudjelovanju.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.