Kako lakše doći do informacija o izvozu na treća tržišta

Kako lakše doći do informacija o izvozu na treća tržišta

Kako lakše doći do informacija o izvozu na treća tržišta važna je tema za hrvatske tvrtke, tim više što gotovo 70 posto robne razmjene s inozemstvom hrvatske tvrtke ostvaruju s partnerima unutar Europske unije, rečeno je na seminaru „Tržište Access Day-Croatia“, koji je održan u Hrvatskoj gospodarskoj komori, koja je organizirala događaj zajedno s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova uz potporu Europske komisije.

Sudionici seminara imali su priliku naučiti kako koristiti praktične alate Europske komisije i trgovinske sporazume koji su na snazi ​​između EU i trećih zemalja za ostvarivanje izvoza izvan zajedničkog tržišta, jer su tržišta trećih zemalja važno područje ne samo za jačanje izvoznih aktivnosti, već i kao korisna baza sirovina i dobara važnih za proizvodnju.

„Znamo da bez izvoza nema rasta, stoga trebamo zajednički poticati hrvatske tvrtke na izvozne aktivnosti, a to i činimo ovim praktičnim seminarom koji će omogućiti uvid u bolji pristup informacijama i mogućnostima poslovanja s nekim od tržišta izvan Hrvatske. Europska unija", kazala je savjetnica predsjednica HGK za graditeljstvo i promet Mirjana Čagal , koja je istaknula kako je robna razmjena Hrvatske sa svijetom u stalnom porastu, a lani je iznosila 65,6 milijardi eura, što je rast od 38 posto.

Roba koja se izvozi iz Europske unije na tržišta trećih zemalja podliježe carinskim mjerama i određenim trgovinskim procedurama, što je bitna stavka pri kalkulaciji odabira tržišta na koja tvrtka želi proširiti svoje poslovanje.

“Poduzećima je na raspolaganju niz alata, a jednako je važno pitanje poznaju li te mogućnosti prije svega male i srednje tvrtke koje čine 90 posto hrvatskog gospodarstva, a i one bi trebale naći svoje mjesto. Na tim trećim tržištima, naime, samo 11 posto ukupne robne razmjene koju ostvaruju tvrtke iz zemalja EU je s tržišta trećih zemalja", rekla je Irena Alajbeg , v.d. ravnateljice Uprave za gospodarske poslove i razvojnu suradnju MVEP-a. Europski poslovi.

Europska unija sklopila je više od 40 trgovinskih sporazuma s osamdesetak zemalja, a važan čimbenik u procesu internacionalizacije je kako iskoristiti njihove pogodnosti. Strategija pristupa tržištu dio je napora EU-a da stvori najbolje moguće uvjete za izvoz diljem svijeta za europske tvrtke i osigura provedbu pravila međunarodne trgovine.

"Trgovinska politika EU nastoji ukloniti trgovinske barijere za europske tvrtke na stranim tržištima. Važno je znati da je pristup određenim tržištima izuzetno kompliciran. Zato je važna razmjena informacija. Odlučno i koordinirano djelovanje prema trećim zemljama pomaže europskim tvrtkama za održavanje rasta i diverzifikaciju izvoznih tržišta", rekao je Denis Redonnet , zamjenik generalnog direktora i glavni službenik za provedbu trgovinskih pravila EZ-a, ističući važnost korištenja praktičnih alata Europske komisije, od kojih je jedan portal Access2Markets i jedinstveni unos točka.

Projektni službenik Europske komisije Saul Goulding objasnio je kako i hrvatske tvrtke mogu pristupiti besplatnoj platformi za tvrtke Access2Market, a posebno o jedinstvenoj ulaznoj točki, prvoj instanci za tvrtke iz EU koje žele prijaviti trgovinske barijere ili neusklađenost trećih zemalja s održivošću pravila .

Na seminaru su predstavljeni i potencijali suradnje koje pružaju sporazumi o slobodnoj trgovini EU-a u regijama južne i istočne Azije te južnog Sredozemlja. Na panel raspravi, na kojoj su sudjelovali predstavnici hrvatskih kompanija , Davor Baković , predsjednik Hrvatskih izvoznika i direktor Končar - Mjerni transformatori, zatim Boris Pogačnik , član Uprave Infobipa, te Vedran Kelek , izvršni direktor Istočnoeuropska regija Podravka, predstavila je svoja bogata iskustva poslovanja na trećim tržištima.

Istaknuto je da hrvatske tvrtke koriste mogućnosti koje se otvaraju na izvaneuropskim tržištima i uspješno se prilagođavaju novonastalim okolnostima poslovanja na globalnom tržištu. Darko Pappo , član nadzornog odbora DIV Grupe , predstavio je važnost instrumenata trgovinske zaštite za industriju spojnih elemenata od željeza i čelika u Hrvatskoj i EU.

DIV grupa je zajedno s europskim poduzetnicima u svojoj branši povela borbu protiv nelojalne konkurencije. Tako je prošle godine Europska komisija donijela odluku o antidampinškim mjerama EU kojom je uvela zaštitnu carinu na uvezenu vijčanu robu iz Kine.

"Učinci toga već se odražavaju na poslovanje europskih proizvođača", istaknuo je Pappo.

Jačanje internacionalizacije i priprema hrvatskih tvrtki za izlazak na međunarodno tržište u fokusu je djelovanja Hrvatske gospodarske komore koja svojim članicama pruža potporu u internacionalizaciji poslovanja, uz partnersku suradnju s drugim hrvatskim institucijama koje se time bave. područje.

Osim dobre suradnje s pojedinim europskim komorama, kao i kroz Eurochambres, HGK je sklopila niz sporazuma o suradnji s komorama na trećim tržištima te na taj način pomaže i hrvatskim poduzetnicama.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.