Održan sastanak Udruge obnovljivih izvora energije Vlade RH na Svjetski dan obnovljivih izvora energije

Održan sastanak Udruge obnovljivih izvora energije Vlade RH na Svjetski dan obnovljivih izvora energije

S ciljem nastavka zalaganja za unaprjeđenje zakonodavnog okvira i otklanjanje regulatornih prepreka za razvoj projekata obnovljivih izvora energije, danas je na redovnoj sjednici Udruge OIE HGK osnovano pet novih radnih skupina.

Povodom Svjetskog dana obnovljivih izvora energije Udruga OIE HGK ovim putem želi dati dodatni poticaj stvaranju cjelovitog i sustavno uređenog regulatornog okruženja koje će potaknuti i ubrzati ulaganja u proizvodne kapacitete OIE.

Osnivanje navedenih radnih skupina potaknuto je nedovršenim zakonskim okvirom, nedostatkom važnih podzakonskih akata te brojnim drugim preprekama koje su identificirane u nedavno predstavljenom Stajalištu.

 Svaka radna skupina će detaljno analizirati probleme u pojedinom području razvoja projekata OIE: zakonodavstvo, prostorno planiranje, priključenje na elektroenergetsku mrežu, utjecaj na okoliš i prirodu te u segmentu geotermalne energije, te će predložiti konkretne mjere i aktivnosti na njihovom uklanjanju.

Prilikom poziva na sjednicu Udruge svim članovima dostavljen je obrazac s mogućnošću iskazivanja interesa za sudjelovanjem u radnim skupinama. O potrebi donošenja jasnog, nedvosmislenog i konzistentnog pravnog okvira dovoljno govori činjenica da je iskazan najveći interes za sudjelovanje u radnoj skupini za energetsko zakonodavstvo.

Osnivanje radne skupine za priključenje na elektroenergetsku mrežu pozdravio je i predstavnik HOPS-a, koji je ujedno izrazio nadu da će se ujedno donijeti i svi nedostajući podzakonski akti, jer bez cjelovitog regulatornog okvira neće biti moguće razvijati projekte OIE.

Na sjednici je istaknuta i nedosljednost u tumačenju članka 133. Zakona o tržištu električne energije. Iz nepoznatog razloga, naime, u natječajima za energetsku suglasnost prema prijelaznim odredbama propisano je da su prihvatljiva sva rješenja o zaštiti okoliša koja su izdana do 19. siječnja 2022., dok su u isto vrijeme samo rješenja o priključenju na elektroenergetsku mrežu. izdani do 21. siječnja prihvaćaju se.

Osim praćenja regulatornog okvira i donošenja podzakonskih akata, u narednom razdoblju velika će se pozornost posvetiti desetogodišnjim i trogodišnjim planovima distribucijskog i prijenosnog sustava, budući da elektroenergetska mreža predstavlja okosnicu razvoj projekata OIE.

Osim davanja konstruktivnih prijedloga koje će generirati radne skupine, Udruga OIE HGK će također nastaviti dopunjavati Stajalište izmjenama zakonodavnog okvira i proširivati ​​sadržaj prema potrebi. Geotermalna energija, koja dosad nije bila detaljnije obrađivana, prva je tema koja će biti dodana u spomenuti dokument.

Uz navedene aktivnosti, Udruga OIE HGK nastavit će s intenzivnom komunikacijom sa svim dionicima te brojnim drugim aktivnostima s ciljem stvaranja kvalitetnih temelja za iskorištavanje potencijala obnovljivih izvora energije i afirmaciju njihova korištenja.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.