Predsjednik Milanović na obilježavanju Svjetskog dana Roma: Inzistirajte na obrazovanju djece, to je put samopoštovanja i snage

Predsjednik Milanović na obilježavanju Svjetskog dana Roma: Inzistirajte na obrazovanju djece, to je put samopoštovanja i snage

„Problem Roma koji postoji, problem s kojim se Romi suočavaju - a u čemu im hrvatska država može i treba pomagati – je edukacija. Edukacija ne mora biti doktorat i nije, on je za rijetke, za one koji se žele baviti znanošću. Škole, osnovno obrazovanje i srednje obrazovanje - to je nešto na čemu vi morate inzistirati i ne umarati se od toga“, naglasio je predsjednik Republike Zoran Milanović govoreći danas na središnjoj svečanosti obilježavanja Svjetskog dana Roma održanoj u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Naglašavajući važnost obrazovanja za Rome u Hrvatskoj, predsjednik Milanović prisjetio se svoga posjeta, prije osamnaest godina, jednom romskom naselju u Međimurju kada je vidio da je naselje puno djece u vrijeme kada bi trebali biti u školi. „Djeca uglavnom nisu bila u školi. Nadam se da ću jednom, kada opet dođem u takvu sredinu - prijepodne, u državi jednosmjenske školske nastave - zateći prazno naselje jer će djeca biti u školi“, rekao je predsjednik Milanović istaknuvši kako je to „izlaz i put samopoštovanja i snage, posebno za romske djevojčice“.

„Emancipacija, snaga i odgoj djevojaka u romskoj zajednici je jako važna stvar. Kada tu napravite proboj, to će onda biti drugi svijet, onda će i te predrasude biti manje. Neće nestati, svuda su oko nas“, dodao je. Nadalje, govoreći o predrasudama - koje postoje i u odnosu na Rome - kazao je da postoje u svakom društvu i da nisu uvijek same po sebi zlo. „One su temelj opreza prema stvarima koje se prodaju kao nove, revolucionarne i kao one koje će promijeniti svijet“, kazao je i upozorio kako s predrasudama treba biti oprezan.

„Oprezno s tim. Uvijek treba imati pri svijesti da banalnost zla, koja vreba u običnom čovjeku, već sutra može naprosto eksplodirati. Posebno danas, u uvjetima svjetskog sukoba, koji još možda nije takav da ga se može doslovno takvim nazvati, ali ovo što živimo već godinu dana je svjetski rat. Rukavice još nisu skinute u potpunosti, ali svi elementi za reakciju su tu. Moramo paziti da nas ne opeče, da gradimo i čuvamo zajednicu koju smo formirali, koja je uključiva, u kojoj pripadnici manjina imaju svoje mjesto, samopoštovanje, novac koji su zaradili i da možemo reći da je Hrvatska domovina Roma i svih ostalih ljudi koji u njoj žive i da na nju možemo biti ponosni“, zaključio je predsjednik Milanović.

Svjetski dan Roma obilježava se 8. travnja. Dan je službeno proglašen 1990. godine u Serocku u Poljskoj, mjestu četvrtog Svjetskog romskog kongresa Međunarodne romske unije, u

spomen na prvi veći međunarodni susret romskih predstavnika održan u Chelsfieldu kraj Londona od 7. do 12. travnja 1971. Na tom je kongresu donesena odluka o romskoj himni Đelem, Đelem (romski: Idem, idem) i odluka o zastavi. Prvi kongres Roma u Londonu rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika (romani chiba) te službenim prihvaćanjem naziva ˝Rom˝, što na romskom jeziku znači čovjek.

Osim predsjednika Milanovića na središnjoj proslavi romske kulture i podizanja svijesti o problemima s kojima se Romi suočavaju govorili su predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj „Kali Sara“ Suzana Krčmar, zastupnik u Hrvatskom saboru Veljko Kajtazi, predsjednik Međunarodne romske unije Normunds Rudevičs, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet, potpredsjednica Vlade RH, izaslanica Predsjednika Vlade RH Anja Šimpraga i potpredsjednik Hrvatskog sabora i izaslanik Predsjednika Hrvatskog sabora

akademik Željko Reiner. Na svečanosti su uručene i plakete povodom 15 godina rada Saveza Roma u Republici Hrvatskoj „Kali Sara“, koja je između ostalih, dodijeljena i Predsjedniku Republike.

Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.