Službeni posjet delegacije pravosuđa Republike Slovenije predvođene ministricom pravosuđa

Delegacija Pravosuđa Republike Slovenije

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković primio je u ponedjeljak, 5. veljače 2019. godine, delegaciju državnih i pravosudnih dužnosnika Republike Slovenije predvođenu ministricom pravosuđa Andrejom Katič.  

Obostrano su potvrđeni dobri pravosudni odnosi te je istaknuta otvorenost za daljnju suradnju na područjima od obostranog interesa.
 
Sastanak je organiziran kako bi se razmijenila mišljenja o pojedinim pravnim institutima na snazi u jednom od dva pravosuđa: slovenska je strana cjelovito informirala o institutu revizije po dopuštenju – pravni okvir, praktična iskustva, ocjene funkcioniranja; hrvatska je strana izložila institut tužiteljske istrage – njena osnovna obilježja prema Zakonu o kaznenom postupku, primjena i rezultati u praksi, pogledi stručne javnosti.

Važan doprinos sastanku dali su  – kroz prezentacije i stručne prikaze iz prakse –  i suci dvaju vrhovnih sudova: Vrhovni sud Republike Slovenije predstavljali su Branko Masleša i Vladimir Balažic; Vrhovni sud Republike Hrvatske predstavljali su Damir Kos i Dragan Katić.
 
Također, razmijenjena su mišljenja o pripremama dvaju ministarstava pravosuđa na temu predsjedanja Vijećem EU – zakonodavni ciljevi i prioriteti, aktivnosti, ustrojstvo.

Slovenska strana je predala i pismeno očitovanje sa svojim pogledima na pojedine aspekte u pravosudnim bilateralnim odnosima Hrvatske i Slovenije – primljeno je na znanje takvo slovensko stajalište, uz naznaku kako će istom metodom, pismenim očitovanjem dostavljenim redovitim diplomatskim putem, drugoj strani biti izloženi i hrvatski stavovi o navedenome.
 
Zaključno su obje strane iskazale zadovoljstvo susretom i potvrdile spremnost za daljnje jačanje i unapređenje suradnje u domeni pravosuđa. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.