Grad Zagreb šuti, a stručnjaci pozivaju na raspravu: Trebaju li djeca o seksu učiti na nastavi ili na greškama?

Grad Zagreb šuti, a stručnjaci pozivaju na raspravu: Trebaju li djeca o seksu učiti na nastavi ili na greškama?

 Nedavna studija o seksualnom ponašanju mladih u Hrvatskoj ističe kako su razine rizičnog ponašanja već 15 godina razmjerno visoke. Dok više od polovice mladih u životu doživljava neki oblik nasilnog ponašanja u partnerskim vezama, u zagrebačkim osnovnim i srednjim školama sadržaji vezani uz seksualno i reproduktivno zdravlje provode se tek JEDAN školski sat godišnje. Kako bi potaknuli vladajuće Grada Zagreba na konkretne poteze, a javnost na raspravu, Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) organizira okrugli stol na kojem će odgovoriti na pitanje: Trebaju li mladi učiti o seksualnosti na greškama ili na nastavi, na tulumu ili predavanju, od svećenika ili nastavnika?
U petak, 17. svibnja 2024. u zagrebačkoj Uraniji – prostoru kreacije s početkom u 10:30 sati, stručnjaci za temu seksualnosti mladih razgovarat će o zabrinjavajućim rezultatima istraživanja, trendovima koji okružuju mlade i hitnosti oformljivanja stručne radne skupine koja bi odmah krenula s izradom kurikuluma. Svoja iskustva razmijenit će dr. sc. Jasenka Grujić, specijalistica ginekologije i opstetricije te dobitnica Nagrade Grada Zagreba za 2024. godinu, Tea Čičić, stručna suradnica i socijalna radnica u Centru za nestalu i zlostavljanu djecu te Nataša Bijelić, stručna suradnica CESI na programu Spol, rod i seksualna prava. Pozvani su i predstavnici Grada Zagreba, a raspravom će moderirati Anamarija Sočo iz Statusa M.
U hrvatskim školama o seksu se uči kroz međupredmetnu temu „Zdravlje“ koja temama seksualnosti i reproduktivnog zdravlja pristupa na zastarjeli način - bazira se na medikalizaciji seksualnosti i konzervativnom pristupu, izostavljajući teme rodnih stereotipa, ravnopravnosti, postavljanja i poštivanja granica te uvažavanja različitosti. S obzirom na to da Ministarstvo znanosti i obrazovanja podržava postojeći model učenja o seksualnosti i reproduktivnom zdravlju, veliku ulogu u pokretanju pozitivnih promjena mogu imati gradovi.
No, umjesto da objeručke prihvati odgovornost da postane predvodnik obrazovanja mladih, Grad Zagreb o ovoj temi – još uvijek ŠUTI. CESI okruglim stolom vladajućima pruža prostor za razmjenu mišljenja te ističe važnost školske seksualne edukacije utemeljene na znanstvenim činjenicama.
CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje je feministička, neprofitna udruga osnovana na Međunarodni dan žena 1997. godine koja se zalaže za unapređenje društvenog položaja žena i ostvarenje rodne ravnopravnosti, kao i za puno provođenje svih zakona i međunarodnih instrumenata za zaštitu ljudskih prava.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.