Tomislav Osonjački, ravnatelj ŽUC-a Varaždinske županije: Na području Županije najnovije kišno razdoblje uzrokovalo je 20 –ak novih klizišta

Tomislav Osonjački, ravnatelj ŽUC-a Varaždinske županije: Na području Županije najnovije kišno razdoblje uzrokovalo je 20 –ak novih klizišta

Tomislav Osonjački, ravnatelj Županijske uprave za ceste Varaždinske županij ističe da je na području Varaždinske županije najnovije kišno razdoblje uzrokovalo 20 –ak novih klizišta, a evo i detalja o načinima reagiranja ŽUC-a na te odrone i klizanja tla što je u posljednje vrijeme sve učestalija pojava. 

Predstavite nam ukratko Županijsku upravu za ceste Varaždinske županije?

ŽUC upravlja sa ukupno 950 km cesta na području Varaždinske županije. Osnovne djelatnosti su organizacija redovnog održavanja županijskih i lokalnih cesta u zimskom (zimska služba) i ljetnom razdoblju. Također, tijekom godine rade se i veći zahvati izvanrednog održavanja, kao npr. presvlačenje novim slojem asfalta dotrajalih dionica, proširenje cesta, te rješavanje kritičnih točka na našim cestama.

Kakva je situacija vezana uz nedavne vremenske nepogode na području Varaždinske županije?

U zadnja dva tjedna svjedoci smo višestruko većim padalinama za mjesec svibanj koji je već do sada najkišniji u zadnjih 30 godina. Prilikom rasta vodostaja rijeka i potoka i odvodnih kanala došlo je do prelijevanja vode preko cesta, te posljedično oštećenja kolničke konstrukcije. Također u brdskim dijelovima županije koji u principu čine i većinu površine naše županije, došlo do mnogih odrona zemlje, te pojave novih klizišta.

Kako ste reagirali na te događaje?

Radovi na čišćenju i uklanjanju nanosa još traju na našim cestama, a prvih nekoliko dana danonoćno je bilo 30-ak ekipa angažirano na čišćenju cesta kako bi se što prije dovele u prohodno stanje i sigurno odvijanje prometa.

Postoje li ceste pod Vašom nadležnošću koje su još zatvorene?

U prvoj fazi više od 10 cesta bilo je zatvoreno, dok su u ovom trenutku zatvorene još 3 ceste koje će zbog klizišta i većeg zahvata na samoj sanaciji biti zatvorene još jedno vrijeme.

Recite nam i koji su najčešći uzroci pojave klizišta?

Kao što u ovom primjerku imamo priliku vidjeti, velike količine oborina i nakvašen teren, te samim time i povećanje podzemnih voda, uzrokuju pomicanje, odnosno klizanje različitih vrsta slojeva tla zbog smanjenja trenja među njima.

Također, potresi mogu biti uzročnik nastanka klizišta.

Navedite nam nekoliko najučinkovitijih metoda sanacije klizišta.

 Prvenstveno kod klizišta se radi o regulaciji voda sa okolnog terena, dok se sama padina sanira zamjenom materijala. Također, jedna od mogućnosti sanacije su potporni zidovi.

Koliko je klizišta u fazi sanacije na području Varaždinske županije i tko osigurava financijska sredstva za izvođenje radova i kolike su potrebe?

Trenutno se iz programa Fonda solidarnosti preko Ministarstva mora, prometa i infrastrukture sanira 26 klizišta na županijskim i lokalnim cestama na području Varaždinske županije

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.