Program otvorenja Pelješkog mosta počinje 26. srpnja u 8 sati ujutro, svečanost u 20 sati, a bit će u prometu od ponoći

MOST PELJEŠAC

Još samo dva dana dijeli nas od povijesnog događaja - otvaranja Pelješkog mosta. U utorak, 26. srpnja, otvara se most kojim se poluotok Pelješac spaja s kopnom i ujedno prometno povezuje i spaja sjeverna i južna Hrvatska. Taj vjekovni san Hrvata počeo se ostvarivati 2017., kada je Europska unija iz svojih fondova odobrila sufinanciranje, a 2018. počeli su radovi. Projektant mosta je poznati slovenski projektant Marjan Pipenbaher, a graditelj China Road and Bridge Corporation. Dubina mora pod mostom iznosi gotovo stalnih 27 metara, a zbog tla sastavljenog od debelih naslaga gline i mulja cijeli most je temeljen na stotinu metara dugačkim čeličnim cijevima promjera dva metra zabijenim u morsko dno. 

Most je dug 2404 metra i visok 55 metara. Širok je 21 metar, ovješenog tipa, sa šest glavnih stupova i 13 raspona od čelika dužine od 72 do 285 metara. Širina mosta 21 m, a najveći raspon 285 m. Most je koštao 418 milijuna eura, u čemu EU sudjeluje s 85 posto, a Hrvatska s 15 posto ukupnog iznosa.

 Svečana ceremonija 26. srpnja trajat će cijeli dan. Pelješki most je svehrvatski projekt, projekt svih hrvatskih građana, naglašavaju u Vladi. Stoga je i sam cjelodnevni program, namijenjen građanima koji će tijekom dana moći i pristupiti mostu. Program otvorenja počet će ujutro u 8 sati u Brijesti, budnicom nekoliko orkestara iz Dubrovačko-neretvanske županije, slijedi u 9 sati utrka trkača svih generacija, u 12 sati kratka utrka lađara ispod mosta, uz nastupe klapa, kulturno-umjetničkih društava i drugih tijekom dana do večernjih sati.  Na strani odmorišta Brijesta most će biti otvoren od 10 sati za sve građane i posjetitelje koji njime žele prošetati (do prvog pilona).

Krešo Dolenčić redatelj je programa proslave te najavljuje:  - Svečanost u Komarni počinje u 20 sati i predviđeno je da će trajati oko sat i pol, uz nastupe Dubrovačkog simfonijskog orkestra, Dubrovačkih trombunjera, Lada, Linđa, plesnih skupina, kulturno-umjetničkih društava, pjevača, Hrvatsko glazbeno društvo Sv. Cecilija izvest će Morešku, a izvest će se skladba Mateja Meštrovića posebno prilagođena za ovu priliku. Prije se zvala "Neka uđu", a sad se zove "Neka prođu". Bit će tu zborova, klapa, folklora, glumaca, sjajnih kratkih filmova o gradnji mosta, rekao je Dolenčić. 

U sklopu glazbeno-scenskog programa kratko će se obratiti župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, kao izaslanica predsjednice Europske komisije, potpredsjednica EK Dubravka Šuica, video porukom kineski premijer Li Keqiang, a potom premijer Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković te predsjednik Republike Zoran Milanović. 

Svečanost u Komarni završit će izvedbom "Himne slobodi", vatrometom tijekom kojeg će zvoniti i zvona svih crkava Dubrovačke biskupije te blagoslovom mosta, a prvi će njime nakon otvaranja proći motociklisti braniteljskih postrojbi.
Tijekom vatrometa mostom će proći i dva automobila hrvatske proizvodnje - Rimčeva Nevera te automobil koji "gradi" proslavljeni automobilistički as Niko Pulić. Ispod mosta bit će usidrene brojne barke i brodovi, kao i trajekt koji prima oko 400 ljudi, a s obzirom na prostorno ograničenje - nije predviđeno da na samom prostoru mosta bude velik broj građana.

 Otvorenje Pelješkog mosta bit će događaj za pamćenje ne samo zbog povijesnog značenja samog događaja, odnosno povezivanja juga Hrvatske, već i zbog velike organizacije Hrvatske radiotelevizije i Hrvatskih cesta i svih ostalih koji će pridonijeti svečanosti otvorenja. Iz Vlade apeliraju na sve građane da se suzdrže od ispaljivanja bilo kakvih raketa i donošenja pirotehnike s obzirom na velike vrućine odnosno opasnosti od požara.
Redovan promet Pelješkim mostom krenut će u ponoć. Izravni prijenos središnje svečanosti moći ćete pratiti na Hrvatskoj radioteleviziji i aplikaciji HRTi.
 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.