Hvale vrijedan dar Katije Ćorić, umjetnice iz Montreala, rođene Dubrovkinje, voljenom Gradu

Hvale vrijedan dar Katije Ćorić, umjetnice iz Montreala, rođene Dubrovkinje, voljenom Gradu

Katija Ćorić, umjetnica dubrovačkih korijena koja živi u Montrealu, 12. srpnja, doživjet će ostvarenje svoje velike želje da njezina slika koju je naslikala u tijeku Domovinskog rata dobije svoje mjesto u Muzeju Domovinskog rata u Dubrovniku. Vijest u nastavku dobili smo posredstvom naše američke suradnice Nade Pritisanac Matulich, a autorica je Varina Jurica Turk, ravnateljica Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik.

Katija Ćorić, rođena 1969. godine u Dubrovniku, svestrana je umjetnica, aktivistica, kolekcionarka... a danas živi u Montrealu. Njezin otac, kapetan Ivan I. Ćorić (Dubrovnik 1939. - Montreal 2015.), preselio je obitelj u Montreal 1973. godine nakon što je ondje prihvatio poslovnu ponudu. Tijekom njezinog djetinjstva, Katijini roditelji Ivan i Marija učili su je o bogatoj povijesti Dubrovnika. Bilo im je važno da njihova kćer odrasta s jakim osjećajem svojih korijena. Hrvatski jezik se govorio kod kuće kako se ne bi zaboravio, a tradicionalna jela su se kuhala kako bi se očuvala bogata dubrovačka kultura.

Katija je gotovo svake godine posjećivala Dubrovnik, a bila je čak i u svom rodnom gradu 1991. godine i pripremala se za sudjelovanje u arheološkom iskapanju sa studentima Sveučilišta u Zagrebu kada je Domovinski rat promijenio sve to. Ono što je uslijedilo bili su mjeseci i godine tuge i borbe, koje će svi Hrvati pamtiti, a posebno oni koji žive u dijaspori. Važno je napomenuti da su godine od 1991. do 1995. bile prije Facebooka, a široka upotreba interneta tek je počela postajati popularna. Obitelj Ćorić pratila je razvoj rata na vijestima i čitala o njemu u novinama. Za Katiju Ćorić osjećaji duboke tuge, očaja i krivnje prožimali su sve. Krivnja jer je osjećala da osobno napušta svoju domovinu dok je bila tako daleko. U tim najmračnijim trenucima 1991. godine, Ćorić je odlučila učiniti jedino što je znala; uzeti kist i slikati o ratu. Rezultat je bila serija slika i izložba pod nazivom "Utjecaj rata na umjetnicu". Godine 1996., uz pomoć prastrica, profesora i hrvatskog povjesničara Filipa Potrebice (1933.-2003.), organizirana je turneja u tri grada u Hrvatskoj.

“...U to vrijeme, stvarno nisam znala što drugo učiniti kako bih prenijela poruku podrške svojim sugrađanima Hrvatima u tako strašnom trenutku povijesti. Htjela sam da osjete ono što sam osjećala, i htjela sam da znaju da mislim na njih svaki dan. Mogu reći da je ovo razdoblje mog života bilo vrijeme kada sam se stvarno osjećala najnemoćnije i jedino što me spasilo bila je moja umjetnost...” – izjavila je Ćorić.

Preskočimo li 33 godine unaprijed i jedna od najvažnijih slika iz kolekcije još uvijek traži svoj dom. “Gledala sam ovu sliku gotovo svaki dan posljednjih 33 godine i sada mislim da je vrijeme da ode na svoje konačno počivalište, mjesto gdje će biti okružena drugim relikvijama i sjećanjima na Domovinski rat. Prihvaćanjem ove donacije, Muzej Domovinskog rata omogućio mi je da ostavim svoj skromni trag kao umjetnica prema svom voljenom rodnom gradu Dubrovniku, i moja osobna skromna posveta svima onima koje smo izgubili tijekom tih mračnih dana...” – dodala je Ćorić.

Muzej Domovinskog rata Dubrovnik osnovan je od strane Grada Dubrovnika 2016. godine s ciljem prikupljanja, obrade i prezentacije građe iz vremena naše novije povijesti i Domovinskog rata. Tijekom prve polovice 2008. godine realizirana je akcija prikupljanja muzejske građe kroz suradnju voditeljice projekta osnivanja Muzeja Domovinskog rata Varina Jurica Turk s Udrugom ZNG–e Dubrovnik 1991. i istaknutim dubrovačkim braniteljima. Prikupljeno je više od 1500 izvornih ratnih fotografija, oko 120 sati video snimaka te deseci predmeta i dokumenata. Stručnom obradom ove vrijedne građe uspješno je realizirana izložba “Dubrovnik u Domovinskom ratu 1991.– 1995.”, kao dio projekta izrade budućeg stalnog postava Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik, u prostoru tvrđave Imperijal na Srđu, koja za sve Dubrovčane predstavlja simbol herojstva i pobjede u Domovinskom ratu.

U zbirkama muzeja se nalaze ratni zemljovidi iz Domovinskog rata s dubrovačkog područja, veliki broj dokumenata hrvatske provenijencije o napadu i obrani Dubrovnika, ratni dnevnici, planovi minskih polja, izvješća o zonama odgovornosti, popisi branitelja, dopisi iz arhiva i dokumenti Štaba teritorijalne obrane, velik broj snimaka profesionalnih i umjetničkih fotografa, među kojima su: Pavo Urban, Milo Kovač, Miro Kerner, Božidar Gjukić, Marija Braut, Željko Šolecć, Božidar Vukičević, Matko Biljak, Zoran Filipović i drugi.

U zbirkama se čuvaju i zapisi i sjećanja koja se najviše odnose na iskaze zarobljenih hrvatskih vojnika i civila iz Konavala, Cavtata, Župe dubrovačke i Dubrovačkog primorja koji su, od 1991. do 1992. godine, bili odvedeni u logore Morinj, Kumbor i Bileću, a čuvamo i naoružanja prvih hrvatskih postrojba u Domovinskom ratu na dubrovačkom području, zatim: minsko-eksplozivna sredstva, granate, čahure, zrna, dijelove vojne opreme, protuoklopna oružja, predmete iz svakidašnjeg života Dubrovčana i branitelja u agresorskom okruženju, memorabilije sudionika, ratne zastave postrojba, odore, oznake HV, i drugo.

Zahvalnost dugujemo u prvom redu braniteljima i građanima Grada, udrugama proisteklim iz Domovinskog rata, ratnim fotoreporterima, fotografima, ali i institucijama, te Zapovjedništvu obrane Dubrovnika, Centru za obavješćivanje, Crvenom križu, 163. br. HV, Štabu Teritorijalne obrane Dubrovnika, Općoj bolnici Dubrovnik, Zavodu za obnovu, Centru za obavješćivanje, Kriznom štabu, Civilnoj zašiti i drugima. Više od 90% građe muzeja prikupljeno je donacijama a ne otkupima te zahvalnost dugujemo svim našim donatorima predmeta iz vremena Domovinskog rata koji će zasigurno pronaći svoje mjesto u budućem stalnom postavu Muzeja

Domovinskog rata Dubrovnik u zajedničkom cilju da sačuvamo za budućnost povijesno pamćenje na Domovinski rat. “...Ovim se putem zahvaljujemo još jednom i našoj donatorici, umjetnici Katiji Ćorić, na slici „Moja domovina 1991.“, nastaloj u vrijeme ratnih razaranja početkom Domovinskog rata i koju je poklonila svome ocu, kapetanu Ivanu Ćoriću (1938. - 2015.) Slika je ulje na platnu, koje prikazuje najdublje misli gđe Katije Ćorić u jednom od najtežih razdoblja njezinog života, te je bila dio serije pod nazivom "Učinci rata na umjetnicu". Serija je bila izložena u Zagrebu, Požegi i Dubrovniku 1996. godine. Ovom donacijom gđe Katije Ćorić, slika se ponovno vraća u Dubrovnik i postaje dijelom fundusa Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik gdje pronalazi svoje mjesto u Zbirci muzeja te ostaje kao zalog za trajno pamćenje na Domovinski rat i stvaranje suverene i samostalne Republike Hrvatske....” Izjavila je Varina Turk, direktorica, Muzeja Domovinskog rata.

Ceremonija donacije bit će 12. srpnja u 11 sati

Ceremonija donacije održat će se 12. srpnja u 11 sati u Muzeju Domovinskog rata, Tvrđava Imperial, Srđ, 20207 Mlini, Dubrovnik.

O slici i umjetnici:

Montreal i Dubrovnik, 27. lipnja 2024.: Katija Ćorić, rođena 1969. godine u Dubrovniku, Hrvatska, svestrana je umjetnica, aktivistica, kolekcionarka umjetnina u Montrealu. Njezin otac, kapetan Ivan I. Ćorić (Dubrovnik 1939. - Montreal 2015.), preselio je obitelj u Montreal 1973. godine nakon što je prihvatio poslovnu ponudu tamo. Tijekom njezinog djetinjstva, Katijini roditelji Ivan i Marija učili su je o bogatoj povijesti Dubrovnika. Bilo im je važno da njihova mlada kćerka odrasta s jakim osjećajem svojih korijena. Hrvatski jezik se govorio kod kuće kako se ne bi zaboravio, a tradicionalna jela su se kuhala

kako bi se očuvala bogata dubrovačka kultura.

Umjetnica: Katija Ćorić

Naslov: Moja domovina 1991

Medij: Ulje na ručno napetom platnu, na poleđini slike

Veličina slike: 60 x 91 cm

Veličina slike s okvirom: 79 x 110 cm

Godina stvaranja: 1991.

Izložbe: Zagreb, Požega, Dubrovnik, 1996.

Provenijencija: Poklon umjetnice svom ocu, kapetanu Ivanu I. Ćoriću (1938. - 2015.) 1991. Povratak slike Katiji Ćorić 2015. godine iz ostavštine kapetana Ivana I. Ćorića.

Donacija slike Muzeju Domovinskog rata od strane umjetnice, srpanj 2024. U srpnju 2024. godine, Muzej Domovinskog rata u Dubrovniku otkrit će sliku Ćorić, stvorenu tijekom Domovinskog rata 1991. godine. Ulje na platnu, koje prikazuje najdublje misli Ćorić u jednom od najtežih razdoblja njezinog života, bilo je dio serije pod nazivom "Učinci rata na umjetnicu". Serija je bila izložena u Zagrebu, Požegi i Dubrovniku 1996. godine. “... Kada je rat počeo, bila sam potpuno shrvana i u šoku, osjećajući se vrlo bespomoćno jer sam bila tako daleko u Montrealu dok su moji ljudi umirali i patili. Nisam imala drugog izbora nego uzeti kistove i slikati o ratu, što je za mene značilo, za moju obitelj i za sve moje ljude koji su bili u Hrvatskoj tijekom tih mračnih dana.

 Novčane donacije Muzeju Domovinskog rata mogu se izvršiti ovdje: Muzej Domovinskog rata Dubrovnik, P.P. Milicevica 1, 20000 Dubrovnik, Hrvatska, OIB: 30079786731 Privredna banka Zagreb, IBAN:HR2923400091110824404, Swift Code: PBZGHR2X

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.