“Frauenpower” naziv je nove izložbe iz zbirke Infeld koju je na Međunarodni dan žena otvorila Zdenka Infeld u svojoj kući kulture/ Infeld Haus der Kultur u Halbturnu

“Frauenpower” naziv je nove izložbe iz zbirke Infeld koju je na Međunarodni dan žena otvorila Zdenka Infeld u svojoj kući kulture/ Infeld Haus der Kultur u Halbturnu
“Frauenpower” naziv je nove izložbe iz zbirke Infeld koju je na Međunarodni dan žena otvorila Zdenka #Infeld u svojoj kući kulture/ Infeld Haus der Kultur u Halbturnu. Među 70 izloženih radova na temu žene koji pokrivaju 100 godina povijesti umjetnosti, izložena su i djela velikih hrvatskih umjetnika poput Borisa Bućana, Marije Ujević, Krste Hegedušića i Ede Murtića.
Ne propustite pogledati!
“Frauenpower“ ist der Titel der neuen Ausstellung aus der Sammlung Infeld, die im Haus der Kultur in Halbturn zum Weltfrauentag eröffnet wurde.
Unter den 70 ausgestellten Werken zum Thema Frau, die 100 Jahre der Kunstgeschichte abdecken, sind auch einige Werke grosser kroatischer Künstler:innen, u. a. Boris #Bućan, Marija #Ujević, Krsto #Hegedušić, Edo #Murtić zu bewundern. Sehr sehenswert!

Izložba “Women’s Power” u Infeld Haus der Kultur okuplja umjetnička djela, skulpture i sakralne predmete. Dolazeći iz Europe, Azije i Afrike, predmeti pokazuju karakteristične aspekte reprezentacije žena u umjetnosti.

Kako se pogled na žene promijenio tijekom desetljeća u vezi s progresivnim odvajanjem od tradicionalnih rodnih uloga? Oko 70 izloženih radova 34 umjetnika koji pokrivaju 100 godina povijesti umjetnosti daju prijedloge za viđenje i promišljanje starih ideja i obrazaca na novi način.  
Počinje s umjetnicima iz Beča oko 1900. poput Kolomana Mosera i Gustava Klimta sa svojim sofisticiranim prikazima ženske ljepote, kao i Tirolca Alfonsa Waldea sa svojim ženama u narodnim nošnjama. Fascinacija ženskim tijelom tiče se hrvatskog slikara Ede Murtića, filmaša Kurta Stenverta i ženskih pozicija poput Marthe Jungwirth.
Radovi bečkih fantasta u bojama i oblicima donose uzbudljivu reportažu o svakodnevnim putovanjima u vlastitu maštu. Među njima se Wolfgang Hutter (“Žena zmaja”, “Čarobnica”, “Biljni balet”) smatra “okoljubcem” i “pažljivim sanjarom, scenaristom tajnih želja i čežnji”. Svoje pejzaže iz snova upotpunjuje ženskim figurama koje nemaju pojma o istočnom grijehu i krivnji. Radovi aktiviraju oko i maštu promatrača. Ernst Fuchs (“Gütersloh i muza”), Arik Brauer (“Plesačica u suknji s cvijećem”) i Benedetto Fellin (“Muze pod velom”) nastavljaju tok s djelima iz zbirke Infeld. 
Izložba posebno stavlja naglasak na dva rada hrvatskih umjetnica koji prikazuju ženu kao moćna hibridna bića. Slikar Boris Bućan (1947.-2023.) dizajnirao je plakat za “Žar pticu”, balet Igora Stravinskog u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu 1982. godine. Djelo je postalo prepoznatljiv motiv u suvremenoj hrvatskoj kulturi. Dio izložbe je “Žar ptica” Borisa Bućana s uljem na platnu.
“Mačka” kiparice i slikarice Marije Ujević jedna je od najljepših manirističkih skulptura u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti. Kad ga jednom vidite, nikada ga nećete zaboraviti: žensko tijelo je jako izokrenuto i nema ruku, mačja glava nema crte lica.

Još jedan naglasak predstave su afričke figure. Svojom snažnom ekspresivnošću i formalnim jezikom, tradicionalna afrička umjetnost fascinirala je i inspirirala umjetnike poput Pabla Picassa početkom 20. stoljeća. Ženske figure spoj su forme, podrijetla i značenja i otvaraju vrata u neobičan i fascinantan svijet pun tradicija, tajanstvenih rituala i življene duhovnosti. 

Nastali isključivo u religijskom ili društvenom kontekstu, likovi su često bili predmet obožavanja i štovanja, služili su komunikaciji sa svijetom predaka i ispunjavanju želja. Ovaj duhovni element objašnjava njihovu moćnu, magičnu karizmu. Afričke kultne predmete tek je početkom 20. stoljeća zapadni svijet doživljavao kao umjetnost u estetskom smislu.

Zaokružuju meditacijske slike s Tibeta (tzv. Thangkas) i glazbeni instrumenti poput violine koja svojim oblikom oponaša žensku figuru i smatrana simbolom ženskog tijela u nizozemskom baroku, viola, viola d'amore i gitara izložba.

Izvor: Hrvatsko veleposlanstvo u Austriji/ fb.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
+5
 
 
Sve reakcije:
1313
 
 
Jedanput podijeljeno
 
Sviđa mi se
 
 
 
Komentar
 
 
Podijeli
 
 
 
Videouradci i kratki videozapisi
Kreiraj
 
 
 
 
 
866 tis.
 
 
36 mil.
 
 
4,2 mil.
 
 
197 tis.
 
 
1,9 mil.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.