U Bazilici sv. Stjepana u Budimpešti događaj za pamćenje bio je adventski koncert "Spavaj, spavaj ditiću" Akademskog zbora "Ivan Goran Kovačić

U Bazilici sv. Stjepana u Budimpešti događaj za pamćenje bio je adventski koncert "Spavaj, spavaj ditiću" Akademskog zbora "Ivan Goran Kovačić

Jedan od najboljih događaja za prošlu 2023 godinu u Budimpešti, koji će još dugo ostati u sjećanju, zasigurno je onaj u Bazilici sv. Stjepana, kada je održan Hrvatski adventski koncert "Spavaj, spavaj ditiću", Akademskog zbora "Ivan Goran Kovačić", pod ravnanjem dirigenta Ivana Šćepanovića, koji je od 2022. godine, umjetnički voditelj Zbora. Koncert je bio u organizaciji Hrvatskog veleposlanstva u Mađarskoj.

 Jedan od najboljih događaja za prošlu 2023 godinu u Budimpeštu, koji će još dugo ostati u sjećanju, zasigurno je onaj u Bazilici sv. Stjepana, kada je održan Hrvatski adventski koncert “Spavaj, spavaj ditiću”, Akademskog zbora “Ivan Goran Kovačić”, pod ravnanjem dirigenta Ivana Šćepanovića, koji je od 2022. godine, umjetnički voditelj Zbora. Koncert je bio u organizaciji Hrvatskog veleposlanstva u Mađarskoj.

„ Veseli nas prilika da pjevamo u ovako velikoj Bazilici, u jednoj grandioznoj katedrali, u grandioznom prostoru gdje ta akustika daje našim glasovima još jednu bolju dimenziju i nas potiče na kvalitetnije, emotivnije i sadržajnije pjevanje“, rekao nam je Šćepanović.

Repertoar je bio presjek hrvatskih božićnih i adventskih pjesama, iz tradicijske baštine u obradi priznatih hrvatskih skladatelja 20. i 21. stoljeća, kao i njihovih izvornih djela božićnog nadahnuća.

„ Skladbe su bile od sjevera do juga Hrvatske, ali i pjesme iz Gradišća. Pokušali smo nekako kroz cijeli program pokazati hrvatsku baštinu pjevanog Božića“, dodaje dirigent.

Akademski zbor ”Ivan Goran Kovačić” utemeljen je 1948. godine. Kroz više od tri četvrtine stoljeća pjevali su najveća djela Beethovena, Mozarta, Bacha i drugih velikih skladatelja. Pjevali su na inauguraciji više predsjednika, surađivali s poznatim imenima kao što su Andrea Bocelli, José Carreras, Radojka Šverko, Josipa Lisac i Tonči Huljić. Pjevali su pred povijesnim legendama – Čeličnom lady Margaret Thatcher i papom Ivanom Pavlom II., obrađivali su i hitove Beatlesa, Olivera Dragojevića, a vlasnici su i dva Porina. Dosad je kroz njihove redove prošlo više od 2.500 ljudi.

Kroz povijest i dugo djelovanje, vodili su ih ugledni hrvatski glazbenici Mladen Jagušt, Duško Prašelj, Lovro Županović, Adalbert Marković, Dinko Fio, Vladimir Kranjčević, Saša Britvić i Luka Vukšić. Pored redovnih koncerata sa Zagrebačkom filharmonijom i Simfonijskim orkestrom HRT-a, zbor IGK surađivao je s Josipom Lisac, Maksimom Mrvicom, Tonyjem Cetinskim, Joséom Carrerasom i Invom Mulom, poznatoj po ariji iz filma Peti element. 

Tu su i dvije nagrade Porin – prvi iz 1995. za izvedbu Papandopulove „Hrvatske mise“ u kategoriji „Najbolje ponovno izdanje (izvan pop/rock glazbe)“ te drugi iz 2016. za izvedbu Mozartova „Requiema“ pod ravnanjem maestra Vladimira Kranjčevića i u suradnji sa Zagrebačkom filharmonijom u kategoriji „Najbolji album klasične glazbe“.

Predstavljanje Hrvatske kulture van granice Hrvatske velika je čast, kaže dirigent Šćepanović.„ Nas jako veseli da možemo pokazati da je u Hrvatskoj kultura jaka i da je živa, da zapravo svake godine obnavljamo izbor, da imamo reprezentne ansamble koji mogu izaći van granica lijepe naše i biti na ponos cijelom hrvatskom narodu“.

I za predsjednicu zbora Lanu Kancir, ovaj je koncert bio izuzetna prilika pokazati hrvatsku glazbenu kulturu u Mađarskoj. „ Mi se veselimo apsolutno svakoj međunarodnoj suradnji. Ovo nam posebno znači jer je vrijeme Adventa počelo, program koji smo pripremili je bio u skladu s time, isto tako sudjelujemo na hrvatsko mađarskoj misiji, tako da jako smo sretni zbog toga“.

Oni su po prvi puta nastupali u Budimpešti.

„ Bili smo po cijelom svijetu, ali po prvi puta ovdje. Veselimo se i ovom prostoru, gradu i hvala svim što su nas ugostili“, kaže Kancir.

Nedavno su proslavili 75. godišnjicu postojana SKUD-a „Ivan Goran Kovačić“, kad je na pozornicu stalo više od 300 članova svih sekcija društva. Goranovci su oduševili publiku, diplomatskog zbora i goste iz svih krajeva Mađarske , ali i Hrvatske. Nazočnima se obratio i Hrvatski veleposlanik dr.sc. Mladen Andrlić, a nakon koncerta nam je rekao: „ Predivno se osjećam, puna dvorana puno srce. To je bio jedan tako fini izbor glazbe gdje je zbor sa njihovim glasovima tako popunio taj prostor. Jako ugodna i posebna atmosfera. Cijeli taj trud koji smo radili par godina da dopremo do Bazilike, se sada isplatio“.

Pitali smo koliko je veliko značenje za hrvatsku zajednicu, da se mogu okupiti na jedna ovakav događaj. „ To je jedan lijep ugodan način čestitati svim Hrvatima u Mađarskoj, ali i poslat poruku u Hrvatske iz Mađarske da Hrvati u Mađarskoj vole Hrvatsku, brinu o Hrvatskoj, skrbe i žele biti dio određenih zbivanja, posebno ovih ugodnih, obiteljskih događaja. Ovo je poruka i Mađarskoj da mi sa svojim aktivnostima podupiremo, pomažemo boljitak Hrvata u Mađarskoj“. Veleposlanik se zahvalio  i Hrvatima iz Mlinaraca, Budimpešte, Gradišća, Serdahela, Senandrije, ali i onima koji su stigli iz Hrvatske. Izvrsnu atmosferu nadopunili su djeca obučena u hrvatskim nošnjama.

Prije koncerta je održana hrvatsko mađarska  sveta misa, koju je   predvodio S.E. biskup Gábor Mohos na mađarskom jeziku uz prijevod Marka Mogyorósija.

Misu je predvodio i velečasni dr. Vlado Mikšić na hrvatskom jeziku.Koncert je bio pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

Koncertu su nazočili predstavnici diplomatskog zbora akreditiranog u Budimpešti, Ferenc Kalmár, povjerenik ministra vanjskih poslova i trgovine Mađarske zadužen za razvoj politike susjedstva, Marina Sikora-prvi tajnik Veleposlanstva, Bruno Lopandić , diplomatski savjetnik u Vlp., Domagoj Šutalo, diplomatski savjetnik, kao i ostali djelatnici Hrvatskog veleposlanstva u Budimpešti, Ivan Gugan -predsjednik Hrvatske državne samouprave i predsjednik Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan domovine, generalni konzul RH.u Pečuhu Drago Horvat, počasni konzul RH.u Velikoj Kaniži-Atila Kos, konzularni savjetnik Neven Marčić, ravnateljica predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Mađarskoj Ivana Herceg, ravnateljica Hrvatskog vrtića, osnovne škole, gimnazije i đačkog doma (HOŠIG), Ana Gojtan, predsjednik Hrvatske samouprave Budimpešte Stipan Đurić, predsjednica samouprave XVI. okruga Kinga Kolesza, predsjednica Hrvatske samouprave ČepelaAndrea Tabori-Simara, predsjednik samouprave Staroga Budima – Bekašmeđera Dr. István Attila Szoboszlai, predsjednica Udruge Hrvata Budimpešte Eva Išpanović, predsjednik Hrvatske samouprave Novog Budima, Dinko Šokčević i ostali.

Tekst: Neda Maretić, MATIS

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.