Privatni kapital jedini je spas za klupski sport

Privatni kapital jedini je spas za klupski sport

Zajednica sportskih klubova HGK predstavila je prijedloge poreznih olakšica i poticaja za razvoj sporta na okruglom stolu s gospodarstvenicima, državnim tajnikom Ministarstva turizma i sporta Tomislavom Družakom i Božidarom Kutlešom, ravnateljem Porezne uprave .

"Situacija u hrvatskim profesionalnim i amaterskim klubovima je takva da je mogućnost amortizacije gotovo nepostojeća jer kapitalnih rezervi nema. Projekcije budućih prihoda teško su predvidive i ugrožene smanjenim proračunima za sport jedinica lokalne samouprave. “, objasnio je stanje u klupskom sportu Vedran Šupuković, predsjednik Saveza

Treba ozbiljno pristupiti cjelokupnom rješenju financiranja klubova i dati jaču ulogu privatnom kapitalu u strukturi prihoda – smatraju u Udruzi. Prijedlozi poreznih olakšica i poticaja u četiri točke zagovarani su pred nadležnim institucijama od osnutka Udruge u svibnju. Dio prijedloga je u određenoj mjeri prihvaćen i trenutno je u javnoj raspravi.

"Uvodimo izmjene u pogledu sportskih stipendija, umjesto iznosa od 232,27 eura mjesečno, sada je oslobođen poreza na dohodak do iznosa od 560,00 eura mjesečno. Nagrade za sportska postignuća povećane su na 2.800,00 eura godišnje umjesto dosadašnjih 2.654 ,48, a "nagrade" za sportaše amatere povećane su na 560,00 eura mjesečno, umjesto dosadašnjih 232,27 eura.Sretni smo što danas imamo priliku čuti koji su izazovi i razmotriti rješenja, “ rekao je državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tomislav Družak.

Gospodarstvenici moraju imati motiv odlučiti se na izdašnija ulaganja u sport, predstavnici više od 20 tvrtki složili su se da bi izdvajali više kada bi ih na to potaknuli porezni poticaji.

"Da bismo bili zainteresirani za više doniranja, mora postojati element poticaja iz ovog poreznog segmenta. Cijenimo napredak, ali ako želimo napraviti dodatni iskorak, predlažem da se nađe porezna olakšica za rad s mladima, odnosno da budu potpuno oslobođeni poreznih opterećenja.To bi bio dodatni poticaj za ulaganja u sport - za zdravlje i sveukupnu dobrobit mladih generacija", rekao je Neven Vranković, potpredsjednik za korporativne aktivnosti Atlantic Grupe .

 Na sastanku je zaključeno da će se vodstvo kluba, kada se riješe financijski izazovi, moći posvetiti adekvatnoj projekciji budućih prihoda uz minimalne oscilacije, a rashode će moći uskladiti na minimalnoj razini fiksnog iznosa. trošak gdje operativna poluga neće biti teret.

 Definicija sponzorstva kao novčane ili materijalne donacije u zamjenu za oglašavanje. Sponzorstva su u poslovnoj praksi već prema sadašnjem poreznom zakonu porezno priznata. Prijedlog poreznog poticaja: Dodatno umanjenje porezne osnovice poreza na dobit za iznose sponzorstava športskim organizacijama po ugovorima o sponzorstvima. Prijedlog izmjene članka 6. Zakona o porezu na dobit kojim bi se uključila i sponzorstva sportskim udrugama i savezima. Ilustracija učinka: Za sponzorstvo od 10.000,00 EUR poduzetnik bi mogao platiti manji porez na dobit – dodatni porezni učinak od 1.800,00 EUR ili 1.000,00 EUR, ovisno o veličini poduzetnika (stopa od 18% ili 10%). Izmjena članka 6. Zakona o porezu na dobit kojim bi se uključila i sponzorstva sportskim udrugama i savezima.

Povećati neoporezive iznose za sportske nagrade i stipendije prema novom zakonu o športu
Povećanje neoporezivih iznosa na 5.000 EUR za nagrade i 2.000 EUR mjesečno za stipendije. Novim zakonom omogućeno je stipendiranje sportaša do 24 godine, do 24.000,00 eura godišnje. 

Omogućiti građanima sudjelovanje u poticanju sporta kroz porezne olakšice. Trenutna situacija: Građani mogu povećati osobni odbitak za darove, ali malo tko koristi tu mogućnost. Prijedlog: Izmjene poreznih propisa kako bi građani mogli dio poreza na dohodak (5%) preusmjeriti lokalnim sportskim klubovima ili udrugama. Alternativa: Porezne olakšice za građane koji doniraju sport, kao i za poduzetnike.

Učinci:

- Građani bi imali veću kontrolu nad preraspodjelom svojih poreza, poticanjem sporta i lokalnih klubova.

- Povećanje transparentnosti financiranja sportskih organizacija i bolja kontrola nad neprofitnim sektorom

Smanjenje troškova kluba u radu s djecom i mladima

 Sportski klubovi dobar dio proračuna troše na financiranje troškova mlađih uzrasta (nabava opreme, najam dvorana/terena, troškovi organizacije utakmica, prijevoz, troškovi trenera i dr.)

Prijedlozi:

Oslobađanje troškova PDV-a za klubove pri kupnji sportske opreme za djecu i mlade (do 18 godina).

Prenošenje troškova najma sportskih objekata za rad s djecom i mladima na jedinice lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave.

Prenošenje troškova sudaca i drugih službenika za rad s djecom i mladima na jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Prenošenje troškova trenera za rad s djecom i mladima na jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.