Ćorić za HTV: Hrvatska zaslužuje LNG terminal, a Brođani čist zrak

Ministar Ćorić

Upitan hoće li Brođani ove godine zdravo disati ministar je odgovorio potvrdno.
 
"Brođani se mogu nadati da će dugoročno imati čisti zrak. Remont u rafineriji u Bosanskom Brodu praćen je i nekim kadrovskim promjenama na čelu rafinerije. Kad ta nova ekipa bude spremna za komunikaciju, ona će se nastaviti. Prethodni mjeseci donijeli su komunikaciju na najvišoj razini s vodstvom rafinerije Brod. Vjerujem da nema ni jedan razlog da se razgovori o dobavi odnosno opskrbi rafinerije Brod plinom s hrvatske strane u konačnici ne dovrše", rekao je ministar Ćorić.
 
Na pitanje donosi li Hrvatskoj projekt LNG terminala na Krku energetsku neovisnost ili zaradu
ministar je odgovorio da sto milijuna eura, koji će Hrvatska izdvojiti za projekt nije malen novac, ali je novac koji je Hrvatska zaslužuje izdvojiti za sigurnost opskrbe i za diversifikaciju dobavnih pravaca u segmentu plina.
 
Osim sigurnosnog, očekujemo i afirmaciju komercijalnog aspekta projekta LNG-a 
 
"Projekt LNG-a na otoku Krku je proglašen strateškim u srpnju 2015. godine. Naši napori do sada su se pokazali opravdanima i vjerujem da ćemo dogodine, osim sigurnosnog aspekta, afirmirati i komercijalni aspekt projekta. Puni kapacitet LNG terminala je 2,6 mlrd. m3 , a dosad je zakupljeno 0,52 mlrd. m3. No okolnosti nam idu na ruku. Od 2025. godine brodski promet u Jadranskom moru bit će usmjeren na LNG kao pogonsko gorivo, a i naši susjedi izražavaju interes za zakup", istaknuo je Ćorić.
 
U svezi s natječajem za izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na području Dinarida koje se odnosi na područja Velebita, Dinare, Mosora, Biokova ministar je rekao da nema bojazni od ugroze jedinstvenog okoliš gorske Hrvatske.
 
U svezi s očekivanjima od ovog natječaja Ćorić je naglasio da se u Ministarstvu posljednjih godinu i pol dana radi na tome da se izgradi infrastruktura u energetskom sektoru i utječe na povećanja mogućnosti istraživanja i eksploatacije ugljikovodika.
 
"Novi zakon otvorio je put dvama nadmetanjima, u Panonu, otvorenom u studenom 2018., a ovaj natječaj je za potpuno neistraženo područje Dinarida gdje planiramo analizirati postoje li određene količine ugljikovodika", istaknuo je dodavši da se površina rasprostire na šest županija (12.100 km2).
 
Pojasnio je da je prva faza istraživanja, koja traje 5-7 godina, potpuno neinvazivna te da nema razloga za zabrinutost.
"Treba istaknuti da ne može doći do eksploatacije bez dogovora s lokalnom zajednicom. Istražni prostori su odmaknuti od obale mora, nacionalnih parkova, vodozaštitnih područja, biljnih i životinjskih rezervata. Ne vidim da ima ikakve opasnosti", zaključio je Ćorić.
 
Izvor: HTV / Vlada 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.