Zakon o izbornim jedinicama ponovno mora u saborsku proceduru iako je trebao stupiti na snagu 1. listopada

Zakon o izbornim jedinicama ponovno mora u saborsku proceduru iako je trebao stupiti na snagu 1. listopada

Zakon o izbornim jedinicama ponovno mora u saborsku proceduru iako je trebao stupiti na snagu 1. listopada. Problem je nastao zbog činjenice da je u Narodnim novinama objavljen tek jučer nakon što je svoj potpis stavio predsjednik Milanović. Na saborskoj sjednici o tome je jutros govorila Mostova zastupnica Marija Selak Raspudić, , a potoms se oglasili i zastupnici SDP-a i Možemo. Reagirao je predsjednik Sabora Jandroković, a oglasili su se i iz Ureda predsjednika.

Ministar pravosuđa Ivan Malenica rekao je da su Vlada i Sabor na vrijeme odradili svoj dio posla i podsjetio da je nakon toga Zakon došao do Predsjednika.
- Dakle, imao je tri dana da zakon potpiše kako bi on stupio na snagu sa 1. listopadom, čime bi se u potpunosti ispoštovala odluka Ustavnog suda, rekao je ministar navevši da je Milanović zakon potpisao jučer te da je pitanje je li do odugovlačenja došlo namjerno ili ne.
Na sljedećoj sjednici Vlade bit će izmjene zakona kojima će se izmijeniti završne odredbe oko stupanja na snagu zakona, najavio je. Jandroković pak poručuje - Nikada se nije dogodilo da Predsjednik nije potpisao Zakon.
- Kada smo zamijetili da nije potpisano u roku, sumnjali smo ima li tu namjere, ili se radi o neznanju savjetnika predsjednika Republike. Čekali smo da vidimo nakon što je objavljeno tko će se prvi uhvatiti u mišolovku, i tko se uhvatio u mišolovku, pa kao i uvijek, Most. Prvi je izišao s time, vidljivo pripremljen da zna o čemu se radi, pa je onda nakon toga nastupio SDP, gospodin Grbin, pa nakon toga Možemo!, rekao je Jandroković. - Dakle, razmislimo svi zajedno, ako nije potpisano u roku, a moglo je biti potpisano, ako su naši kolege tako brzo istupili i usuglašeno argumentirali ono što se dogodilo, moglo bi se tu doista raditi o jednoj političkoj smicalici koja je prozirna, ali već više puta viđena od navedenih aktera, rekao je Jandroković.
Kazao je da je Predsjednik imao tri dana za potpisati Zakon, a njegovi suradnici, ako predsjednik nije na to obratio pozornost, morali su znati da Zakon treba biti objavljen u Narodnim novinama do prvog listopada.
- Imao je tri dana, koliko sam pratio, 29. rujna je bio u Zagrebu, tada se i rukovao s ministrom Banožićem, dakle, bio je tu i mogao je potpisati Zakon. A da će on ići namjerno na roku od osam dana i da neće potpisati, to se nijednom, koliko ja znam, nije dogodilo. Nijednom nam se nije dogodilo da zbog potpisa predsjednika Republike dođemo u situaciju da nam neki zakon bude, može biti, neustavan, upozorio je.

Milanović: Zakon o izbornim jedinicama potpisan u roku

Predsjednik Republike Zoran Milanović potpisao je novi Zakon o izbornim jedinicama u ustavnom roku, odnosno u roku osam dana od donošenja Zakona, kako je to propisano člankom 89. stavkom 1. Ustava RH koji glasi: „Predsjednik Republike proglasit će zakone u roku od osam dana od kada su izglasani u Hrvatskom saboru“.
Zakon o izbornim jedinicama izglasan je u Hrvatskom saboru 28. rujna, a predsjednik Republike Zoran Milanović potpisao ga je 3. listopada, dakle sve prema Ustavu RH i poštujući ustavni rok, priopćeno je iz Ureda predsjednika.
Pravo je pitanje zašto je novi Zakon o izbornim jedinicama u Hrvatskom saboru izglasan tek 28. rujna i zašto je saborska većina pri tome u Zakon ugradila 1. listopada kao datum stupanja zakona na snagu? Osim što nije vodila računa o okvirnim rokovima za donošenje novog zakona koje je postavio Ustavni sud, vladajuća većina je pokušala izvesti proceduralnu prevaru tako što je propisala 1.listopada kao datum stupanja zakona na snagu ne vodeći računa o ustavnom roku u kojemu Predsjednik Republike proglašava izglasane zakone, dodaje se.
“Predsjednik Republike nije pisar koji će raditi na mig Vlade kako bi ispravio politički i proceduralni šlamperaj vladajuće većine u Hrvatskom saboru. Kao u ovom slučaju, Predsjednik Republike i ubuduće će voditi računa samo i isključivo o poštivanju slova i duha Ustava RH bez obzira na političke i proceduralne nasrtaje HDZ-a i njegovih partnera u Hrvatskom saboru.” navodi se u priopćenju s Pantovčaka

Prvorazredni pravni skandal - Niti jedan zakon ne može stupiti na snagu retroaktivno

Saborska zastupnica Mosta Marija Selak Raspudić upozorila je na, kako je rekla, prvorazredni pravni skandal, proceduralne probleme pri donošenju Zakona o izbornim jedinicama zbog čega će ponovno biti poslan u proceduru zbog izmjena.
- Niti jedan zakon ne može stupiti na snagu retroaktivno, a mi imamo Zakon o izbornim jedinicama koji je u Narodnim novinama objavljen 4. listopada, a u njemu piše da stupa na snagu 1. listopada, dakle retroaktivno što je protupravno postupanje, rekla je Selak Raspudić tijekom rasprave u Saboru.
- Problematični zakon problematično je započeo svoj život tako da je stupio na snagu retroaktivno, ustvrdila je i dodala kako je do Ustavnog suda hoće li Zakon o izbornim jedinicama proglasiti neustavnim.
Tvrdi da su vladajući taj propust htjeli zataškati pa ako prođe prođe. "Opet imamo muljanje oko demokratskih procedura, to je temeljna poruka", poručila je.
Pitanje je bi li po stupanju zakona na snagu on bio proglašen protuustavan, dodala je.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.