Snažna podrška Ukrajini na summitu Krimske platforme

KRIMSKI SUMMIT

Hrvatska je domaćin prvog parlamentarnog summita Međunarodne krimske platforme, najvećeg međunarodnog skupa u povijesti naše zemlje. 42 delegacije iz 32 države sudjeluju na summitu u Zagrebu na kojem se želi pružiti potpora Ukrajini i povećati pritisak na Rusiju.

Summit uživo: Prvi parlamentarni summit Krimske platforme koji se održava u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu

Summitom u Zagrebu uspostavlja se parlamentarna dimenzija Krimske platforme. U godinu dana od njezina osnivanja mnogo toga se promijenilo, no krajnji cilj ostao je isti - oslobađanje ukrajinskog okupiranog teritorija. 

 

Poruke koje su odaslane u jutrošnjem dijelu summita

12:10

U podnevni Dnevnik HTV-a iz NSK-a gdje se održava summit javila se novinarka HRT-a Tamara Marković i dala naglaske poruka koje su odaslane u jutrošnjem dijelu summita.

- Glavna poruka koja se mogla čuti od gotovo svih sudionika summita je bila da je Krim Ukrajina. Svi govornici su u svojim govorima osudili rat u Ukrajini i ilegalnu aneksiju okupiranih teritorija, izvijestila je.

Predsjednik Sabora Jandroković poručio je da će Rusija morati napustiti sve teritorije koji joj ne pripadaju, a predsjednik Vrhovne Rade Stefančuk istaknuo je da Krimska platforma nije samo prostor za raspravu o deokupaciji već zapravo i snažan međunarodni alat kroz koji će sva zakonodavna tijela čiji predstavnici ovdje danas sudjeluju moći zapravo i implementirati određene odluke i doprijeti do svojih naroda, dodala je.

Čuli su se ovdje i govori premijera Plenković i obraćanje videovezom ukrajinskog predsjednika Zelenskog koji je ponovno podsjetio na ratne strahote koje njegova zemlja svakodnevno proživljava.

- Pozvao je na nastavak slanja vojne i humanitarne pomoći Ukrajini te zamolio Zapad da će trebati njihovo znanje i iskustvo jednog dana kada na Krimu bude ponovno ukrajinska zastava, rekla je Marković.

Dodala je kako je premijer Plenković ponovno istaknuo da Hrvatska čvrsto stoji uz Ukrajinu.

- Onaj tko nije uz Ukrajinu je na strani agresora. Posjetio je na ukrajinsku nesebičnu pomoć Hrvatskoj u Domovinskom ratu, prenijela je premijerove riječi Marković.

- A da je Krim Ukrajina mogli smo čuti i od predsjednice Zastupničkog doma američkog kongresa Nancy Pelosi. Obećala je nastavak slanja vojne i humanitarne pomoći Ukrajini sve dok je na vlasti u SAD-u predsjednik Joe Biden. Ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu poručila je da ako nije siguran u jedinstvo Zapada neka ponovno prebroji glasove svih zemalja koje su u UN-u osudile ilegalnu aneksiju ukrajinskog teritorija, izvijestila je Marković.

 

Karas izrazio potporu teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine

11:09

Prvi potpredsjednik Europskog parlamenta Othmar Karas u govoru na Prvom parlamentarnom summitu Međunarodne krimske platforme izrazio je potporu teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine te istaknuo kako njezina neovisnost ne može biti predmetom rasprava.

- Nećemo nikada priznati ruske lažne referendume na Krimu i ukrajinskim regijama Donecku, Luhansku, Hersonu, i Zaporižji. Nastavit ćemo pružati potporu Ukrajini humanitarno, vojno i financijski, uključujući i njezinu obnovu. Također ćemo politički podupirati Ukrajinu na njezinom europskom putu, istaknuo je Karas.

U okviru posjeta Zagrebu, prvi potpredsjednik EP-a Karas održao je brojne bilateralne sastanke. Među ostalim, s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem, predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem te predsjednikom Vrhovne Rade Ruslanom Stefančukom.

 

Govor predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi

10:47

Predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi rekla je na parlamentarnom summitu Međunarodne krimske platforme kako joj je drago da je američki Kongres zastupljen na summitu. Zahvalila je predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću i premijeru Andreju Plenkoviću na domaćinstvu ovog skupa.

Naglasila je da je platforma osnovana kako bi se završila ruska okupacija Krima.

- Krim je Ukrajina, naglasila je Pelosi u svom obraćanju.

- Nažalost, sada znamo da su ruske akcije na Krimu samo jedna dimenzija sveobuhvatnog napada na Ukrajinu i demokraciju, dodala je.

- Rusija krši ljudska prava u Ukrajini, ovo je napad na samu demokraciju. Osam mjeseci ničim izazvane agresije na Ukrajinu, progonstava, brutalnih napada, dokaz su da je riječ o kampanji straha kojoj je cilj da zastraši i ubije, rekla je.

Podsjetila je na pomoć SAD-a Ukrajini.

- Prioritet je bio da SAD odgovorno odreagira na zahtjev Ukrajine za daljnjim naružanjem i vojnom pomoći, kazala je.

Istaknula je važnost čvrstih sankcija Rusiji, jer je, kaže, na kocki sama demokracija.

SAD je Ukrajini od početka ruske invazije uputio više od 60 milijardi dolara humanitarne, ekonomske i vojne pomoći.

- Predsjednik SAD-a Joe Biden rekao je da će SAD ostati uz Ukrajinu do kraja. Drago mi je što ćemo zajednički poduprati Ukrajinu sve dok Ukrajina ne pobijedi, poručila je.

Pelosi je napomenula da je borba Ukrajine važna za sve demokracije.

- Ukrajinski narod bori se za demokraciju u svojoj zemlji, ali bore se i za sve nas, rekla je.

Pelosi je optužila Rusiju da su napadi na civilnu infrastrukturu ratni zločini i istaknula da se trebaju nastaviti sankcije Rusiji.

 

Govor ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog videovezom

10:25

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratio se parlamentarnom summitu Krimske platforme u Zagrebu videovezom.

Naglasio je kako želi zahvaliti hrvatskim prijateljima što su pozvali ukrajinsko izaslanstvo na ovaj summit. Zahvalio je Hrvatskoj što podržava Ukrajinu i Krim.

- To nas je ujedinilo i na prošlom summitu, to su i naše zajedničke vrijednosti. I zato surađujemo na različitim razinama. To je nažalost, izostalo 2013. i 2014. kada je Rusija počela sa svojom suludom agresijom. Počelo je to s Krimom. I nakon gotovo osam godina, sada sve zemlje osjećaju posljedice te agresije, poručio je Zelenski.

Naglasio je da svijet gubi, a svemu tomu je uzrok okupacija Krima 2014. godine.

- Sada su živote izgubile tisuće i tisuće Ukrajinaca. Okupatori muče, traumatiziraju, ubijaju. Nije bitna dob ljudi, ubijaju djecu, žene i starce. - To je najgori napad na civilizaciju. Sve je počelo okupacijom Krima, a proširilo se na cijeli svijet. Svije je postao okrutnije mjesto, gdje Rusija može izazvati glad. Zabranili su slobodnu plovidbu, zaustavljaju slobodan izvoz, kazao je.

Rekao je da je Krim strateška utvrda, a Rusija ucjenjuje danas cijeli svijet.

- No, ukrajinska zastava opet će se vijoriti na Krimu, i krim će biti oslobođen. Tada će ljudi shvatiti da je Krim oslobođen i da je svijet postao siguran, dodao je.

Istaknuo je kako je prije dvije godine pokrenuta Krimska platforma.

- I predvidjeli smo da će se proširiti. Drago nam je da se upravo to događa. Prvo se događalo na razini Vlada, a sada se događa i na razini parlamenata. Ta je razina važna kao i prava. Sve razine su potrebne kako bi se odgovorilo na ruske provokacije, dodao je ukrajinski predsjednik.

Kazao je da je već deveta godina ruske okupacije i kršenja međunarodnog prava.

- Povratak naše zastave na Krin sve će promijeniti. Opet će se vratiti ljudska prava. Moramo govoriti istinu i moramo osigurati da se istina čuje, naglasio je.

Dodao je kako će se Ukrajina obnoviti. Za vraćanje integriteta potrebne su tri stvara, kazao je Zelenski.

- Vojna pomoć, financijska podrška i sankcije. Molim vas da ti radite i činite, rekao je. 

- Obećajte mi da ćete sigurno posjetiti naš oslobođeni Krim čim se tamo vratimo. Hvala Hrvatskoj na gostoprimstvu, dodao je. 

 

Govor predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića

10:13

Predsjednik Vlade Andrej Plenković poručio je na otvaranju parlamentarnog summita Međunarodne krimske platforme da se konferencija odvija u okolnostima novih brutalnih napada na Ukrajinu.

- Ukrajinski narod pokazao je da je snažan, da se neće obeshrabriti, već će se snažno i odlučno boriti za slobodu i teritorijalni integritet. Tu smo da bismo poslali tri poruke: da je Krim Ukrajina, da su Doneck i Luhansk Ukrajina, da su svi privremeno okupirani teritoriji ukrajinski. Druga poruka je da parlamentarci daju potporu zastupnicima u Vrhovnoj Radi, koji u zahtjevnim okolnostima kontinuirano rade. Treće je dati snažnu poruku svjetskom poretku utemeljenom na međunarodnom pravu, rekao je.

- Hrvatska je kontinuirano davala podršku Ukrajinu - politički, diplomatski, vojno, financijski, ekonomski, financijski, humanitarno. Domaćinstvo ovog sastanka je simbolički još jedna manifestacija da u ovim teškim okolnostima hodamo uz nju, da smo uz prijatelja kada je u potrebi. To činimo jer danas biti na strani Ukrajine je moralno, pravno i civilizacijski ispravan čin. Ne biti na strani Ukrajine znači biti na strani onih koji brutalnom silom žele ostvariti svoje osvajačke ciljeve, biti uz Kremlj i njegove ortake u ovom sramnom i bolnom dobu europske i svjetske povijesti, te izdaja svih načela na kojima se temelji demokratski svijet. A biti uz Ukrajinu znači biti na pravoj strani povijesti, rekao je Plenković.

Ponovio je kako je Hrvatska 1991. bila među prvima koja je podržala Ukrajinu u težnji za neovisnost, a Ukrajina među prvima priznala Hrvatsku te joj tada vojno pomogla.

- Mi to nećemo nikada zaboraviti, rekao je premijer, dodavši kako Hrvatska cijeni što je Ukrajina učinila u vrijeme tadašnjeg nepravednog embarga nad Hrvatskom.

Plenković je istaknuo da se konferencija događa u kontekstu novih brutalnih ruskih napada dronovima na civile i infrastrukturu kako bi se demoralizirao ukrajinski narod uoči zime, no da su Ukrajinci u proteklih godinu dana, ali i proteklih osam godina, pokazali da su snažni i čvrsti te da ih se ne može obeshrabriti kad se udara na njihov identitet i kad mu se lijepe etikete denacifikacije.

Hrvatski premijer ponovio je da Krim pripada Ukrajini, kao i Donjeck i Luhansk te svi privremeno okupirani teritoriji koje će Ukrajina vratiti i ostvariti svoj teritorijalni integrite”.

Plenković je rekao i kako ovo okupljanje šalje snažnu poruku podrške svjetskom poretku koji je utemeljen na međunarodnom pravu, na načelima globalnog upravljanja iza kojih stoji cijeli demokratski svijet. 

- Taj demokratski svijet neće prihvatiti model koji je Rusija koristila na Krimu, a potom i u novo okupiranim dijelovima Ukrajine – napadni, protjeraj, okupiraj, organiziraj lažne referendume i anektiraj, rekao je.

 

Govor predsjednika Vrhovne Rade Ruslan Stefančuk

10:01

Predsjednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk zahvalio se suorganizatorima summita iz Hrvatske s obzirom na to da Ukrajina nije mogla organizirati sastanak zbog svakodnevnih napada na nju.

- Hvala na predanosti kojom podupirete naš suverenitet i teritorijalni integritet, rekao je i dodao kako Ukrajina slijedi put Hrvatske.

Istaknuo je kako je na skupu velika zastupljenost Ukrajine, kako je puno sudionika došlo, što samo pokazuje da inicijativa koju je pokrenuo Volodimir Zelenski opće prihvaćena.

Stefančuk naglašava kako je stav Ukrajine jasan, a to je deokupacija poluotoka i vraćanje istog pod Ukrajinski integritet.

- Znamo da su rezolucijom UN-a glasale za zaštitu teritorijalnog integriteta Ukrajine 43 zemlje, rekao je te dodao da štiteći Ukrajinu štite se i ostale zemlje.

Moramo biti solidarni u odgovoru na zlo koje se događa, istaknuo je dodavši da Ukrajina prolazi kroz najgore razdoblje u svojoj povijesti.

- Htjeli smo proslaviti 30. godišnjicu Ukrajine, a onda se dogodilo da Rusi ubijaju naše nevine ljude. Tisuće su ljudi ubijene, civilna je infrastruktura uništena, prijeti nam se nuklearnim oružjem. Želim reći da Krimska platforma nije samo mjesto gdje možemo razgovarati o okupaciji, već i mjesto gdje možemo zajednički skupiti sve alate koje imamo kako bismo obnovili Ukrajinski suverenitet na Krimskom poluotoku, istaknuo je.

Naglasio je kako Ruska Federacija provodi genocid nad narodom Ukrajine i to su, kako kaže, zločini protiv čovječanstva i brojna kršenja ljudskih prava.

- Mi ne govorimo samo o zauzetoj ukrajinskoj zemlji, već i o tome što će se dogoditi poslije rata, govori Stefančuk.

Dodao je kako Ukrajina želi samo mir, te da će jedan od budućih sastanaka Krimske platforme biti na oslobođenom teritoriju Krima.

 

Govor predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića

09:47

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković u govoru je podsjetio na kolovoz 2021. kada je održan inauguracijski summit međunarodne Krimske platforme kada se okupilo 47 čelnika država i Vlada, ministara te predstavnika međunarodnih institucija.

- Na inicijativu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog ovim mehanizmom željelo se ojačati međunarodni odgovor na okupaciju Krima od strane Rusije i na sve posljedice toga. Konačni cilj je bilo vratiti taj poluotok pod ukrajinski suverenitet, istaknuo je Jandroković.

- Sada smo sigurni da su tada dorađivali planove kojim su namjeravali i ostatak Ukrajine pod novim eufemizmom "specijalna vojna operacija". Pola godine kasnije ruska vojska je svim svojim silama krenula na Ukrajinu. Članice EU-a i NATO-a kao i druge zemlje koje dijele naše vrijednosti brzo su se trgnule te snažnim jedinstvom i solidarnošću s Ukrajinom odgovorile na Putinov anticivilizacijski potez, rekao je Jandroković.

Rekao je kako ga je duh ukrajinskog naroda snažno podsjetio na duh hrvatskog naroda od prije 30-ak godina.

- I mi smo svoj ponos, domoljublje i odvažnost tada stavili sučelice tada vojno nadmoćnom agresoru. Tom je ratnom pohodu, kao i danas u Ukrajini, prethodila temeljita priprema lažnih narativa i manipuliranje informacija od strane velikosrpskog agresora. Svjedočili smo i drugim slinim obrascima. Od govora o tobožnjoj ugroženosti vlastiti manjine i potrebe za njihovom zaštitom do nasilne uspostave separatističkih tvorevina, od najgrubljeg kršenja međunarodnog humanitarnog prava i protjerivanje ljudi iz njihovih domova do strašnih zločina kakve smo ove godine ponovno vidjeli u Mariupolju, Irpinju, Buči, naglasio je Jandroković.

Istaknuo je da Hrvatska svojim ratnim iskustvom i na sve druge načine stoji na raspolaganju Ukrajini. Pozvao je da se zemlje jasno opredijele i stanu na ukrajinsku stranu.

- Duboko smo svjesni razlike između agresora i žrtve. Nitko ne bi trebao imati dileme na koju stranu ovog sukoba stati. Nemojmo posustati u pomoći Ukrajini na putu prema njenoj pobjedi, naglasio je Jandroković. 

Dodao je kako će Krimska platforma omogućiti da se pošalje poruka jedinstva i potpore Ukrajini te predanosti zajedničkim vrijednostima.

- Ovaj summit omogućit će nam da pokažemo snažnu potporu jedinstva, solidarnosti, potpore Ukrajini. Hrvatska je ponosna što je, zajedno s Ukrajinom, mogla organizirati ovaj summit u Zagrebu, rekao je.

 

Počeo je summit Krimske platforme

09:37

Summit su otvorili hrvatski i ukrajinski predsjednici parlamenata Gordan Jandroković i Ruslan Stefančuk. Prijenos pratite uživo na HRT 4 i Facebooku HRTVijesti te u streamu.

 

Nancy Pelosi i Andrej Plenković stigli na summit Međunarodne krimske platforme u NSK

09:23

Predsjednica Zastupničkog doma SAD-a Nancy Pelosi i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković stigli na summit Međunarodne krimske platforme u zagrebački NSK. Dočekali su ih domaćini predsjednik Sabora Gordan Jandroković i njegov ukrajinski kolega, predsjednik Vrhovne Rade Ruslan Stefančuk 

 

Na summitu sudjeluju 53 delegacije

09:18

- Sudionici pristižu već pola sata. Dolasi cu planirani do 9.15 nakon čega slijedi zajednička fotografija te početak sastanka. Domaćini predsjednik Sabora Gordan Jandroković i njegov ukrajinski kolega, predsjednik Vrhovne Rade Ruslan Stefančuk na ulazu dočekuju sudionikeizvijestila je novinarka HRT- Tamara Marković.

- Sudjelovat će što uživo, što videovezom 53 delegacije zemalja i međunarodne zajednice. Uživo sudjeluju 32 države, dodala je.

 

Sudionici summita pristižu u NSK

08:32

Sudionici summita Krimske platforme pristižu u Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu gdje će se skup i održati.

 

Summit otvaraju Jandroković i Stefančuk

07:54

Summit otvaraju predsjednik Sabora Gordan Jandroković i njegov ukrajinski kolega, predsjednik Vrhovne Rade Ruslan Stefančuk. Potom će se sudionicima obratiti premijer Andrej Plenković, a onda se videovezom uključiti ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Na kraju summita predviđeno je usvajanje zajedničke izjave, a Jandroković i Stefančuk održat će zajedničku konferenciju za medije.

 

 

Pelosi osobno, Zelenski virtualno

07:41

Prvi parlamentarni summit Međunarodne krimske platforme najveći je međunarodni događaj Hrvatskog sabora u povijesti i jedan od najvećih u Hrvatskoj. U Zagrebu su 42 delegacije iz 32 države. Pet država predstavljaju predsjednici oba parlamentarna doma: Belgije, Češke, Irske, Poljske i Rumunjske.

Na summit je stigla i predsjednica Zastupničkog doma SAD-a Nancy Pelosi. Dan uoči samita, sastala se s predsjednikom Sabora Gordanom Jadrokovićem i predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem te se obratila se novinarima.

Pelosi je najviša američka dužnosnica u posjetu Hrvatskoj otkako je u Zagrebu 2015. bio tadašnji potpredsjednik Joe Biden.

 

U ponedjeljak održan radni dio summita

07:33

Uoči današnjeg glavnog događaja, jučer je održan takozvani radni dio summita. Održani su paneli o kršenjima ljudskih prava nakon invazije Rusije na Ukrajinu od veljače ove godine te odgovornosti Rusije za ratne zločine koji su u tom ratu počinjeni, ali jednako tako i panel o reintegraciji Krima.

 

Tko je sve na summitu

07:13

U Zagrebu su i predstavnici pet parlamentarnih skupština međunarodnih organizacija - Europskog parlamenta, Parlamentarna Skupština Vijeća Europe, PS OESS-a, Interparlamentarna unija i PS NATO-a.

Jedanaest država potvrdilo je sudjelovanje video porukom, uključujući Francusku, Mađarsku, Japan i Kanadu.

Srbija, jedina europska zemlja uz Bjelorusiju koja odbija nametnuti sankcije Rusiji zbog njezine agresije na Ukrajinu, pozvana je na summit, ali se nije odazvala pozivu.

Ukrajina je sama izrazila želju da Hrvatska bude domaćin povijesnog parlamentarnog summita s obzirom na rat u Ukrajini, sigurnosnu situaciju u zemlji, kao i "partnerstvo i prijateljstvo" Kijeva i Zagreba, kazali su iz Hrvatskog sabora.

U kolovozu 2021. u Kijevu je održan inauguracijski summit Krimske platforme koja koordinira međunarodni odgovor na aneksiju Krima i druge sigurnosne izazove. Summit je ponovno održan ove godine u kolovozu, u virtualnom obliku, a oba su bila na razini predsjednika država ili vlada.

Summitom u Zagrebu uspostavlja se parlamentarna dimenzija Krimske platforme.

 

ZET: Posebna regulacija tramvajskog prometa

07:01

Parlamentarni summit

Povremene obustave tramvajskog prometa očekuju se tijekom jutra i večeri zbog prolaska stranih delegacija koje sudjeluju na parlamentarnom summitu Međunarodne krimske platforme kao i zbog utakmice na Maksimiru, izvijestili su iz ZET-a.

Zbog prolaska stranih delegacija u jutarnjim se satima očekuju povremene obustave od središta grada do Nacionalne i sveučilišne biblioteke.

Policija će odlučivati o prilagodbi tramvajskog prometa, tj. o zatvaranju pojedinih prometnica prilikom prolaska štićenih kolona te će tramvaji prometovati obilaznim trasama, navodi ZET u priopćenju.

Aktualne promjene možete pratiti na ZET-ovoj internetskoj i facebook stranici.

Utakmica Dinamo-Milan

Posebna regulacija odvijat će se i navečer zbog održavanja nogometne utakmice na stadionu Maksimir u 21 sat.

Ovisno o procjeni prometne policije i službi ZET-a, uoči i nakon utakmice očekuje se obustava tramvajskog prometa na dionici od Kvaternikovog trga do Dubrave iz sigurnosnih razloga, tj. zbog očekivanog velikog broja navijača.

U slučaju obustave prometa Maksimirskom cestom, doći će do izmjena i skraćivanja autobusnih linija terminala Svetice.

Također, iz sigurnosnih razloga, postoji mogućnost obustave prometa i Zvonimirovom ulicom do Borongaja, što može utjecati na tramvajske i autobusne linije terminala Borongaj.

Uz tramvajske i autobusne koridore bit će raspoređeno prometno osoblje ZET-a koje će osiguravati prometnu povezanost sukladno prohodnosti trasa.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/zagreb-domacin-krimske-platforme-prvi-parlamentarni-summit-10369175

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.