Robna razmjena s Mađarskom porasla više od 50 posto

Robna razmjena s Mađarskom porasla više od 50 posto

„Od pristupanja Hrvatske Europskoj uniji ukupna razmjena poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda s Mađarskom povećana je za više od 50 posto (hrvatski izvoz povećan je za 75%, a uvoz za 45%) što Mađarsku, uz Njemačku, Italiju i Sloveniju, svrstava među naše najznačajnije vanjskotrgovinske partnere. Ono na čemu svakako treba inzistirati, a sajmovi kao što je ovaj su idealna prilika za to, jest da se promoviraju proizvodi veće dodane vrijednosti, autohtoni proizvodi, proizvodi sa zaštićenim oznakama te da se u konačnici poveća i njihov udio u robnoj razmjeni“, istaknuo je potpredsjednik HGK za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo Dragan Kovačević na otvaranju 25. međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije „Gazdanapok 2018“ u mađarskom Szentlorincu.

Iz Hrvatske 27 izlagača

Kovačević je poručio i kako želi daljnje jačanje gospodarske suradnje između dviju zemalja, posebno u pograničnim županijama, a da interesa za to ne manjka pokazao je odaziv naših izlagača. Naime, na zajedničkom izložbenom prostoru na sajmu koji je za posjetitelje otvoren do 12. kolovoza, predstavljaju se 23 tvrtke i četiri OPG-a iz Hrvatske iz osam županija: Bjelovarsko-bilogorske, Dubrovačko-neretvanske, Istarske, Međimurske, Osječko-baranjske, Splitsko-dalmatinske, Virovitičko-podravske i Zadarske županije. Tako će oko 30.000 posjetitelja imati priliku vidjeti i isprobati dio bogate ponude hrvatskih prehrambenih proizvoda i upoznati se s turističkim potencijalima naše zemlje.

Među bogatom ponudom iz Hrvatske naći će se primjerice i asortiman tradicionalnih proizvoda istarske tvrtke Aura proizvodi koja ovaj sajam vidi kao odskočnu dasku za susjedno tržište. ''Tijekom sljedeće godine planiramo se posvetiti mađarskom tržištu. Ovaj nam je sajam prvi nastup i nadamo se da će nam otvoriti vrata u smislu da ostvarimo potencijalnu kvalitetnu suradnju s distributerima te da mađarsko tržište prepozna našu kvalitetu'' rekao je direktor Mišel Sirotić. I tvrtki Marinada ovo je prvi nastup na Gazdanapoku.

Hrvatski proizvodi odlično prihvaćeni

Premda su njihovi proizvodi mađarskim potrošačima već poznati, kažu kako mjesta za napredak ima. ''Zadnjih godinu dana plasiramo naše proizvode u mađarske trgovine. Najbolje prihvaćen proizvod je ajvar, i blagi i ljuti, kojeg su kupci prepoznali i rado ga kupuju. Osim ajvara razvili smo i posebnu recepturu krastavca slatko-kiselog pikant okusa, koji je također vrlo zanimljiv i odgovara okusom mađarskom tržištu'', rekao je direktor prodaje Marinade Dejan Aleksić dodavši kako smatra da nisu iskorištene sve mogućnosti suradnje u oba smjera između Hrvatske i Mađarske, barem u prehrambenom sektoru, te su upravo ovakvi sajmovi prilika da se to unaprijedi. Gazdanapok je uistinu dobra prilika za probitak na susjedna tržišta, jer je jedan od vodećih sajmova u Mađarskoj, ali i u regiji. Ove godine prvi puta ima zemlju-partnera, a tu čast dobila je upravo Hrvatska. Predstavljanje hrvatskih izlagača na 25. Gazdanpoku zajednički su organizirali Ministarstvo poljoprivrede i HGK.

Uz Auru predstavili su se i Agroservis-proizvodnja, Apis Cabuna, Brana, Dam, Lozan, Hrvatska turistička zajednica, Javna ustanova Park prirode Papuk Voćin, Kampanjola, Marinada, Medena Virovitica, Meta-plast, Mustač-commerce, OPG Luka Ivoš,Petar Rakošević Virovitica, Orgula grupa, Pčelarstvo Balint, Pitomačka pivovara, Podrum Vineda, PP Orahovica, Sardina, Solana Nin, Solana Ston, Spider grupa, Stancija St. Antonio, Trenton, Viro Tvornica šećera, Zdenka mliječni proizvodi, Zigante tartufi, Plovanija i Žito.

Inače, vanjskotrgovinska razmjena poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda između Hrvatske i Mađarske u stalnom je porastu. Prošle je godina iznosila ukupno 390 milijuna eura, od čega je izvoz u Mađarsku bio 107 milijuna, a uvoz iz Mađarske 283 milijuna eura. U Mađarsku najviše izvozimo žive životinje (svinje i goveda), suncokretovo ulje, šećer te stočnu hranu, a uvozi se suncokretovo ulje, svinjsko meso, mlijeko, pšenica i kukuruz.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.