Unatoč blokadi oporbe, Slovenija priznala nezavisnost Palestine

Unatoč blokadi oporbe, Slovenija priznala nezavisnost Palestine

Prvak slovenske oporbe Janez Janša, unatoč nekoliko blokada nije uspio spriječiti većinu u slovenskome parlamentu u donošenju odluke o priznavanju Palestine. Od 53 nazočna zastupnika 52 je glasovalo za priznanje Palestine, a jedan zastupnik (iz Janšine stranke) bio je uzdržan. Ovi rezultati glasovanja i samo priznanje Palestine podržala je velika većina slovenske javnost s (oko 80 posto prema anketama). S tom odlukom se Slovenija svrstava između 146 država u OUN, koje su već ranije priznale Palestinu. Treba reći, da je Palestina još 1992. godine priznala Sloveniju. 

 Tu činjenicu je baš kao prvu u svom pozdravnom govoru i čestitanju naglasio slovenski premijer Robert Golob i dodao: „To je najbolji put za mirovne pregovore, ali i za jačanje umjerenih izraelskih snaga. S ovim priznanjem, Palestina je dobila još jednu veliku nadu za mir na Zapadnoj obali i u Gazi“, rekao je Golob. Ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon, koja doista nekoliko mjeseci zaredom putovala na razgovore u Izrael i Palestinu, uz veliko oduševljenje izrazila je i još veće značenje odluke u parlamentu: „Ovo priznanje Palestine jest povijesna odluka Slovenije“.

Naravno Janša i njegov oporben tabor bili su nezadovoljni i nekako najglasniji su bili u tome kako je „vlada s time pretjerivala i zapostavljala domaće brige“ kao i da „će to priznanje Palestine iskorištavati u predizborne svrhe“. To je točno, jer u nedjelju su europski izbori i Janša koji je do sada visoko kotirao u prognozama mogao bi dobiti možda i nekoliko glasova manje (Slovenija bira samo devet zastupnika za Europski parlament).
Janša je činio sve, da se priznanje ne dogodi i zbog izvrsnih odnosa s Izraelom, koje ima njegova stranka, ali ni to mu nije pomoglo, iako je izraelska strana bila direktna u pritiscima na Sloveniju. Ostaje sada vidjeti hoće li priznanja od strane četiri države Europe pokrenuti i druge države, ali sigurno jest, da će Izrael morati biti sve bliži mirnom rješenju o postojanju dviju nezavisnih država - Izraela i Palestine.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.