Nakon poplava i drugih nepogoda koje su zadesile Sloveniju premijer Robert Golob donio prve mjere i najavio novi interventni zakon

Nakon poplava i drugih nepogoda koje su zadesile Sloveniju premijer Robert Golob donio prve mjere i najavio novi interventni zakon

Nakon katastrofalnih poplava i drugih nepogoda koje su kao posljedice nevremena zadesile Sloveniju premijer Robert Golob, kako navodi RTVSLO, najavio je novi interventni zakon kojim će se pokriti potrebe ljudi koji su "najočajniji danas", kao i moratorij na otplatu kredita te izrazio očekivanje da će pokazati visoku razinu solidarnosti u profitabilnim tvrtkama, a 14. kolovoza, proglašen je Danom solidarnosti.

Evo kako Vlada namjerava pomoći unesrećenima, a pomoć stiže i u donacijama slovenskih i inizemnih tvrtki i pojedinaca. Na snagu stupaju prve interventne mjere nakon poplava: akontacije općinama, širi krug korisnika pomoći u poljoprivredi, viša sila i čekanja na posao za zaposlenike i tvrtke, pomoć za samozaposlene, izvanredni godišnji odmor za volontera i dan solidarnosti. Mjere su objedinjene u izmjeni zakona o sprječavanju posljedica elementarnih nepogoda.

Pomoć općinama

Izmjenama zakona ubrzava se dodjela financijskih sredstava općinama pogođenim elementarnim nepogodama u obliku akontacija, što će biti moguće i prije konačne procjene štete.Općine će tako moći dobiti financijska sredstva do 40 posto prethodno procijenjene štete za provedbu hitnih mjera sanacije. Nakon toga slijedi utvrđeni proces izrade konačne procjene štete i konačnog programa otklanjanja posljedica elementarnih nepogoda.
Ova će se novost primjenjivati ​​na sve elementarne nepogode od 1. siječnja ove godine.

Viša sila

Radnik koji za vrijeme poplava nije u mogućnosti raditi zbog više sile imat će pravo na naknadu plaće u visini od 80 posto plaće koju bi ostvario da je radio, a naknada plaće ne smije biti niža od minimalne plaće. Poslodavac će moći zatražiti povrat ove naknade od Zavoda za zapošljavanje Republike Slovenije. Država će zaposlenicima nadoknaditi 100% isplaćenih naknada, a pravo na naknadu trajat će od 3. kolovoza 2023. do 31. prosinca 2023. otpremnine iz poslovno razloga i udjela u dobiti vratiti primljena sredstva u cijelosti.

Čekanje na posao

Poslodavci prijavljeni najkasnije do 2. kolovoza, a koji zbog posljedica poplava privremeno ne mogu osigurati rad radnicima, mogu privremeno poslati radnike na čekanje posla, a za to vrijeme im moraju osigurati naknadu plaće u iznosu od 80 posto. baze ili najmanje u visini minimalne plaće.U roku od 15 dana od upućivanja na zavodu za zapošljavanje mogu ostvariti pravo na djelomični povrat naknade plaće. Država će financirati 80 posto naknade plaće sa svim porezima i doprinosima poslodavca, a iznos će biti ograničen iznosom prosječne mjesečne plaće za svibanj.

Ovo pravo ostvarit će se za razdoblje od 3. kolovoza 2023. do 31. listopada, a izmjenama zakona predviđena je mogućnost produljenja djelomične naknade plaće odlukom Vlade do 31. prosinca.Poslodavci koji će u slučaju čekanja na posao ostvariti pravo na povrat naknade radnicima, morat će vratiti primljena sredstva u cijelosti u slučaju otpuštanja iz poslovnih razloga i udjela u dobiti.

Ostatak pomoći u povratima i potporama u gospodarstvu

Izmjenom je propisano da se sredstva za otklanjanje posljedica šteta korisnicima u gospodarstvu mogu dodjeljivati ​​u bespovratnom (subvencije) ili povratnom (krediti, jamstva) obliku, kako u obliku kreditnih sredstava tako i u obliku jamstvenih shema. Da bi pomogla, vlada također može osnovati zajmovni fond ili jamstvenu shemu s financijskom institucijom.Tvrtke će, kažu u Ministarstvu gospodarstva, moći dobiti i akontacije štete, i to do 10 posto procijenjene štete. Ovom mjerom predviđeno je sufinanciranje šteta na strojevima i opremi, zaliha i gubitka prihoda. Prema sadašnjoj procjeni, to će iznositi od 50 do 100 milijuna eura. Ova pomoć bit će uzeta u obzir pri naknadnoj isplati dodijeljenih sredstava u okviru programa otklanjanja posljedica šteta u gospodarstvu.

Sam zakon o otklanjanju posljedica elementarnih nepogoda, pod uvjetom proračunskih sredstava, omogućuje izradu programa otklanjanja posljedica šteta u gospodarstvu, prema kojemu će stradala poduzeća moći dobiti pomoć u iznosu do 60 posto, ako je pretrpio nastalu štetu i ima pravo na pomoć, osiguran. U suprotnom, povrat je do 50 posto. Uplata premije osiguranja umanjuje se prilikom izračuna iznosa dodijeljenih sredstava.

Ministarstvo najavljuje dvije mjere za osiguranje likvidnosti poduzeća. Prvi donosi ukupno 130 milijuna eura sredstava, budući da usvojena zakonska izmjena omogućuje SID banci i Slovenskom poduzetničkom fondu da sredstva dobivena u sklopu mjera za suočavanje s ukrajinskom i energetskom krizom usmjere i na otklanjanje posljedica poplava. .

Druga mjera, vrijedna 100 milijuna eura, omogućuje financijski inženjering odn spajanje bespovratnih i povratnih sredstava u obliku kreditnog fonda i jamstvene sheme u istom iznosu za ulaganja u fiksna i obrtna sredstva.Osim toga, amandman omogućuje svima koji su u prošlosti dobili kredite iz javnih fondova da zatraže odgodu otplate kredita na razdoblje od 12 mjeseci. Zahtjev će morati predati do 31. prosinca.

Pomoć za samozaposlene

Samozaposlenim osobama koje su prijavljene najkasnije od 1. srpnja do stupanja na snagu izmjena zakona, a zbog posljedica poplava ne mogu obavljati djelatnost ili je obavljaju u znatno smanjenom obimu, pomoć u iznosu od 1200 eura po dostupan je za kolovoz, rujan, listopad, studeni i prosinac. Potpora će biti oslobođena svih poreza i doprinosa. Za isplatu pomoći morat će predati izjavu putem informacijskog sustava Financijske uprave Republike Slovenije (Furs).

Potpore samozaposlenim u kulturi koji su sukladno Zakonu o ostvarivanju javnog interesa u kulturi upisani u popis samozaposlenih u kulturi i ostvaruju pravo na uplatu doprinosa za obvezno mirovinsko i invalidsko osiguranje od proračuna, iznosit će 760 eura mjesečno, potpore poljoprivrednicima, koji su poslodavci oslobođeni doprinosa za obvezno mirovinsko i invalidsko osiguranje, iznosit će 1.020 eura mjesečno. I u tim slučajevima korisnici moraju podnositi prijave putem informacijskog sustava Fursa.

Pomoć poljoprivredi

U području poljoprivrede mogućnost naknade štete odn proširuje opseg šteta za koje je moguće ostvariti državnu subvenciju premije osiguranja i ovrhu naplatiti štetu za 100% štete na poljoprivrednim kulturama po načelu male vrijednosti.

U do sada važećoj zakonskoj regulativi poljoprivredna gospodarstva nisu imala pravo na potporu za otklanjanje posljedica šteta u poljoprivredi, ako je bilo moguće ostvariti državnu potporu u vidu subvencioniranja premije osiguranja za nepovoljne vremenske prilike (mraz, nevrijeme s jakim vjetar i tuča, obilne i obilne kiše) . U Sloveniji trenutno nije moguće dobiti subvenciju za premiju osiguranja samo za sušu. Ova će se novost primjenjivati ​​na sve elementarne nepogode od 1. siječnja ove godine.

Niže porezne olakšice za donacije

Tvrtke i samostalne djelatnosti koje će u srijedu donirati na poseban račun koji je država otvorila za sanaciju šteta nakon poplava moći će ove godine ostvariti dodatnu poreznu olakšicu za donacije. Porezna osnovica im se može umanjiti za cjelokupni donirani iznos. Podaci o prijenosu objavljeni su na stranicama Ministarstva financija, gdje su dostupni i svi detalji i pravila vezana uz prijenose.

Plaćeni odmor za volontere

Volonteri koji sudjeluju u sanaciji posljedica poplava imaju pravo na dodatni plaćeni izostanak s posla od najviše sedam radnih dana, koji će država u cijelosti nadoknaditi poslodavcima. Volonter će pravo na izostanak dokazati na temelju potvrde volonterske organizacije o obavljenom volonterskom radu.

14. kolovoza – Dan solidarnosti

Danom solidarnosti proglašen je 14. kolovoza koji će biti neradni dan kako bi svi dali sve od sebe kako bi pomogli unesrećenima u poplavama. Taj dan ne smije se računati u redoviti godišnji odmor, bez obzira kada je odobren, a poslodavci će za taj dan biti dužni isplatiti i naknadu zaposlenicima.
Ako proces rada teče neprekidno ili priroda posla zahtijeva da se rad obavlja i ovoga dana, poslodavac može radniku odrediti obavljanje poslova, s tim da za to vrijeme, sukladno odredbama kolektivnim ugovorom i/ili internim aktima, dužan mu je isplatiti naknadu za rad na neradni dan.
Zapovjednik Civilne zaštite Srečko Šestan danas bi trebao izdati zapovijed kojom će za ponedjeljak naložiti rad izvođačima kritične infrastrukture, djelatnicima javnih zdravstvenih ustanova i koncesionara u javnozdravstvenoj mreži, djelatnicima centara za socijalni rad i djelatnicima u veterinarstvu. Istovremeno, očekuje se da će ministrica uprave Sanja Ajanović Hovnik pozvati upravne jedinice na otvorenost.

Prema prognozama, radit će i osiguravajuća društva, bit će otvorene mnoge trgovine mješovitom robom, bit će omogućen teretni promet, radit će i platni promet. Na Dan solidarnosti radit će i vrtići, ako lokalne zajednice tako odluče.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.