EUROFOLK od 18. do 20. svibnja 2023. u Brezničkom Humu

EUROFOLK od 18. do 20. svibnja 2023. u Brezničkom Humu

Općina Breznički Hum provodi projekt „Eurofolk – čuvar europske kulture”, koji financira Europska unija bespovratnim financijskim sredstvima za djelovanja EU-a u području uključivanja i sudjelovanja građana u okviru programa Građani, jednakost, prava i vrijednosti (CERV). Riječ je o projektu vrijednom 30.000 eura koji tijekom 2023. godine provode tri prijateljske općine – koordinator projekta Općina Breznički Hum, slovenska Općina Šmartno pri Litiji i austrijska općina Bleiburg/Pliberk. U ovom projektu Bratimljenja gradova sudjeluje više od dvije stotine žitelja navedenih općina triju zemalja sudionica, a prvi domaćin će u dane vikenda 18., 19. i 20. svibnja biti Općina Breznički Hum. Projektom će biti predstavljena sva ljepota sačuvanoga folklornog blaga i etnologije ovih krajeva, a na prvom će događanju sve tri zemlje projekta potpisati Ugovor o bratimljenju.


Trodnevni će program u Brezničkom Humu obuhvatiti prezentacije partnera u projektu, izlaganje predstavnika ureda za udruge RH o programu CERV, potpisivanje ugovora o bratimljenju, prezentaciju platforme Geofolk, potom otvorenje izložbe fotografija narodnih nošnji platforme Geofolk, provedbu radionice o nematerijalnoj kulturnoj i tradicijskoj baštini hrvatskih krajeva kao i radionicu o tradicionalnim kulinarskim običajima Brezničkog Huma s posebnim osvrtom na „Starinske žmake”, likovnom kolonijom i prezentacijom narodnih običaja svih sudionika projekta te radionicu o folkloru i etnologiji kao dijelu EU identiteta s posebnim osvrtom na običaje i narodne nošnje.


Među gostujućim stručnjacima ovom prilikom ističemo uglednu hrvatsku stručnjakinju povijesti i etnologije te muzejsku savjetnicu prof. Slavicu Moslavac, koja će sudionicima predstaviti panel s temom o nematerijalnoj kulturnoj i tradicijskoj baštini hrvatskih krajeva s posebnim naglaskom na hrvatske, slovenske i austrijske etnološke poveznice.
„Eurofolk - čuvar europske kulture” je projekt koji će doprinijeti razvitku lokalne svijesti o folklornoj baštini s naglaskom na očuvanje i prezentaciju narodnih nošnji i s ciljem očuvanja tradicija te će potaknuti očuvanje folklorne baštine kroz stvaranje zbirke fotografija povijesnih autohtonih nošnji kroz izložbe, radionice i seminare.
Putem provođenja triju događanja - po jednog u svakoj zemlji, sudionici projekta će kroz zajedničku temu narodnih nošnji i narodnih običaja sudionike usmjeravati na jednakost, ravnopravnost i budućnost, kako bi privukli mlađe generacije i omogućili im suradnju s EU- om.


Projekt je zamišljen kao vremeplov sačuvane folklorne tradicije triju europskih zemalja Slovenije, Austrije i Hrvatske kroz umjetničke fotografije svjetski poznatog fotografa Davida Botonda, kojemu je Europska Unija odala priznanje, nedavno mu uručivši prestižnu nagradu „Europskog građanina 2021.“.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.